fbpx

2500 szurkoló egy app-on keresztül irányít egy igazi focicsapatot!

A hatodosztályú francia labdarúgócsapat szurkolói az okostelefonjuk segítségével irányítják a helyi csapatot. Lassan beleszólhatunk a nagy csapatok taktikájába is?

Az elhívatott foci rajongók egy része már kipróbálta, hogy milyen lehet egy csapat vezetőedzőjének lenni a méltán híres Football Manager menedzserszimulátor segítségével. Az Avant Garde Caennaise francia csapat szurkolóinak egy zöme, viszont léptek egy szintet és aktívan részt vesznek a klub mindennapi életében.

A Football Manager korábban már bebizonyította, hogy itt nem csak egy egyszerű szimulátorról van szó, amivel az ember elüt pár órát és közben élvezi a vezetőedző szerepét.  Számtalan nagy csapat adatbázisként használja a játékot, hiszen precíz adatokkal dolgoznak a játék fejlesztői, ami által a csapatok gyorsan fel tudják térképezni a kiszemelt játékosokat. Az évek során akadt pár rendkívüli eset is amikor kisebb focicsapatok vezetőedzőként elszánt videojátékosokat szerződtetnek.

football manager, caen, francia foci, focicsapat, applikáció, szimulátor, vezetőedző, menedzserszimulátor, sport, labdarúgás, szavazás
Ki legyen a kezdőben? Fontos kérdések a Football Manager-ben..

A BBC jelentése szerint a rajongóknak létrehoztak egy okostelefonos applikációt, United Managers néven, mely segítéségével a rajongók beleszólhatnak a kezdőtizenegybe, a cserékbe és az alakzatba. Továbbá, a stábbal, valamint a játékosokkal is tudnak kommunikálni.  Az edzők számára statisztikai adatok is rendelkezésre állnak, így a játékosok pályán nyújtott teljesítménye sem marad titok.

A döntéseket szavazások döntik el és minél aktívabb egy szurkoló, annál többet ér a szavazata. Ezeket a rajongókat egyszerűen “Umans”-nak becézik és komoly segítséget nyújtanak a hatodosztályú csapat napi szintű működésében. Természetesen a csapatnak van egy vezetőedzője, aki végrehajta a szavazatok eredményeit, viszont a gyors döntéseket továbbra is ő hozza meg, például egy meccs esetén amikor nem jut kellő idő szavazatok meghirdetésére. A vezetőedző bizonyos esetekben javaslatokkal élhet például, hogy kit cseréljenek le, amit aztán a szurkolók akár meg is vétózhatnak. A szurkolókkal való együttműködés egyik jótékony hatása, hogy a francia csapat volt profi játékosokat és jobb képességű játékosokat is képes volt szerződtetni.

Az applikáció segítéségével a szurkolók láthatják, hogy a játékosok, hogyan teljesítettek az edzések során, amelyek aztán befolyásolják a végső kezdőtizenegyet is. Az applikációt fejlesztő cég most a nemzetközi terjeszkedést vette célbe és szeretnék, ha más országokban lévő csapatok is részt vennének a projektben.

A szurkolók és a csapat is élvezi a különleges helyzetet, viszont a Francia Labdarúgó-szövetésg (FFF) 2018-ban hozott egy döntést, melynek értelmében a csapatok nem működhetnek együtt olyan harmadik féllel, akik befolyásolják a csapat teljesítményét. Ezzel együtt pedig a vezetőedző felelősége is csökken, hiszen ő részben a szurkolók által meghozott döntéseket hajta végre. A bajnokságban szereplő csapatok sem nézik jól szemmel a Caen kezdeményezését, viszont a projekt mostanra egyre nagyobb nyilvánosságnak örvend és a francia csapat szurkolótábora is szép számmal gyarapodik.

caen, francia foci, united manager, football manager, labdarúgás, franciaország
Minden szükséges információ rendelkezésre áll a szurkolóknak.

Az említett szabályok még nem léptek érvénybe, így az AG Caen – beleértve mind a 2500 edzőjüket – tovább készülnek a következő mérkőzésükre. Mi pedig alig várjuk, hogy egy magyar csapat is előrukkoljon egy hasonló rendszerrel.

 

Reklám