fbpx
Főoldal » Bejegyzések » CES 2019: el se kezdődött, de már ütős híreket kaptunk!

CES 2019: el se kezdődött, de már ütős híreket kaptunk!

Az idei 52. Consumer Electronic Show (CES) idén is megrendezésre kerül Las Vegas-ban, amely az iparág legfontosabb technológia kiállítása.

A rendezvény hivatalosan január 8-án nyitja meg kapuit és egészen január 11-ig látogatható. Az iparág legfontosabb évindító eseményén egészen elképesztő megoldásokkal találkozhatunk, amelyek többségében nem kerülnek át a mindennapi használatba, viszont innováció szempontjából hasznosak. Az idei CES főként az elektromos autókról, az 5G-ről, a 8K-s televíziókról és az egyéb okos kütyükről fog szólni és a mesterséges intelligencia alkalmazása is egyre nagyobb hangsúlyt kap.

Megnéztük, hogy a nagy vállalatok mivel jelentkeztek be az idei kiállításra, hiszen még meg sem nyílt hivatalosan a rendezvény, de már kaptunk pár érdekes hírt.

Érkeznek az RTX notebook-ok!

Az Nvidia egy hosszas előadás keretein belül jelentette be, hogy január 29-től negyven gaming laptop érkezik, amelyeket GeForce RTX kártyákkal lesznek ellátva. Az laptopokba szánt új grafikai meghajtók a cég úgynevezett Max-Q elképzeléseinek megfelel, hiszen elképesztően vékony laptopokat kapunk és a chip teljesítménye nem sokkal marad el az asztali változattól.

Az Nvidia több változatot több piacra az RTX kártyákból. A belépési szintnél az RTX 2060-as laptopok találjuk, míg a 2070-es és a 2080-as laptopok a közép, illetve a felső kategoriákba tartoznak.

A cég állítása szerint nem túlzás az RTX 2080-as kártyát felsőkategoriásnak titulálni, hiszen jobb teljesítményre képes az asztali GTX 1080-val szemben.

Ezzel a húzással az Nvidia elhozta a sugárkövetés (ray-tracing) technológiát a laptopokra, ami végeredményben élethűbb vizuális élményt nyújt majd nekünk a videojátékokban.

Mit keres a mesterséges intelligencia a televíziókészülékben?

A Samsung lényegében már elkezdte a mesterséges intelligenciával való kísérletezést a tavaly piacra dobott Q900 QLED TV készülékkel, viszont az idei CES kiállításon több fény derült arra, hogy idén mit tervez a dél-koreai cég. Elsősorban az úgynevezett Bixby mesterséges intelligenciáját szeretnék tovább fejleszteni, javítani a készülékekben található beépített hangszórók minőségén és tovább fejleszteni Tizen-t, a cég smart TV felületét.

2019-ben a felhasználóknak lehetőségük lesz Bixby-től kérdezni, amely aztán figyelembe veszi, hogy éppen mit csinálunk vagy mit szeretnénk elérni és annak tudatában próbál nekünk a lehető legjobban válaszolni. Ezzel együtt pedig Bixby integrálható lesz, így egy okosotthon esetén nem csak a Samsung eszközöket, de egyéb Internet-of-Things (IoT) eszközöket is vezérelhetünk rajta keresztül.

A másik újítás az AI sound, amely figyeli a készülék elhelyezkedését és a beállításait, hogy a legjobb térbeli hangzást nyújtsa a felhasználónak. A technológiai külön figyelembe veszi az éppen aktuális jelenetet (sport, híradó, videojáték stb.) és annak megfelelően módosítja a hangbeállításokat valós időben.

A dél-koreai cég állítása szerint még korai lenne tartanunk attól, hogy fellázadna ellenünk a nappaliban lévő TV, mivel elsősorban a mesterséges intelligencia a fejlődést segíti elő, hogy szebb képet és jobb hangzást kapjunk.

Vízalatti drón, ami 4K-ban rögzít?

A CES 2017-es kiállítása a drón körül forgott, de úgy látszik, hogy idén nem a levegőben kell keresnünk az újításokat, hanem víz alatt. A Navatics MITO névre keresztelt drónja képes 40 méterig merülni, ahol aztán 4K-ban tudjuk rögzíteni az anyagokat és még egy aktív stabilizációs rendszerrel is ellátták. A drón 2×1000 Lumen-es LED lámpát is kapott az elejére, így könnyedén tudunk majd vele navigálni, ha mélyen a víz alatt barangolnánk. A készülék az okostelefonunkra csatlakozik, amit aztán maximum 500 méteres távolságból tudunk irányítani.

Külön érdekesség, hogy az idei CES kiállításra több, mint 180 ezer látogatót várnank és hazánkból több vállalkozásnak lehetősége nyílt, hogy bemutassa termékét a látogatóknak. Öt innovatív cég képviseli majd hazánkat – a Grepton a kiterjesztett és virtuálos valóságra fekteti a hangsúlyt, míg a GPS Tuner e-bike vezérlés rendszerét és biciklis navigációs applikációját mutatja be. Rajtuk kívül kint lesz még a Dobox is, akik kifejezetten Apple termékekhez gyártott hordozható vezetéknélküli dokkoló állomásokat állítanak ki. Az autós kibiberbiztonsági megoldásokra és az iGo navigációs szoftverére pedig az NNG hívja fel a látogatók figyelmét. A Safeskin pedig különleges lopásgátló iPhone tokokkal várja a kinti látogatókat.

Reklám