fbpx

FIX TV | Bóta Café – Bálint György – “Bálint gazda” | 2018.06.19.

Tanulhatnánk a növényektől? – a Bóta Café vendége volt Bálint György, kertészmérnök

Bálint gazda szerint igen: a jövőre 100 éves kertészmérnök fenti kijelentését azzal indokolja, hogy szerinte a növények is éreznek, akár kommunikálni is tudnak. Vannak köztük olyanok, amelyek ellenségesek egymással, képtelenek együtt élni. Mások viszont érzékelve a veszélyhelyzetet, megvédik egymást. Bálint György azért foglalkozik nemcsak a növények, hanem a társadalom bajaival is, mert szülei arra nevelték, hogy „aki többet tanulhatott, annak a társadalmi felelőssége is nagyobb.” Az adásból kiderül, hogy a mai napig fontosnak tartaná a szolidaritást. Azt gondolja, egy országnak, amely átélte 1944-et, ’56-ot, türelmesebbnek, együttérzőbbnek kellene lennie a menekültekkel.

Bálint György önmagát ahhoz a fájához hasonlítja, amely „tele van sebekkel, csonkokkal, elhalt kéregdarabokkal”, de még idén is tette a dolgát, hozott gyümölcsöt. Belekóstolt a tévézésbe, a politizálásba, Bóta Gábor vendégeként pedig nemcsak a hosszú élet titkáról, hanem a új társadalmi kataklizmák kapcsán a szolidaritás és az elfogadás fontosságáról is vallott.

Mint mondta: „aki megismeri a növények nyelvét, megérti: minden élőlény – virág, állat, ember – fontos. A legutolsó gyomnövény is értékes, legfeljebb ma még nem tudjuk, mire használható. Például a fűzfáról sokáig azt hitték, jóval értéktelenebb a többinél. Aztán kiderült, olyan kémiai anyag található benne, amely sokféle betegséget gyógyít. Így fedezték fel az aszpirint.”

Megismételte korábbi kijelentését, miszerint minden nagyvárosnak megvan a maga zöld ereklyéje: New Yorknak a Central Park, Berlinnek az Unter den Linden, Párizsnak a Tuileirák kertje, ezekhez „senki sem mer egy ujjal sem hozzányúlni. Egy korábbi videóban a Ligetvédők mellé állva elmondta: az utókor ítéletével kell szembenézni mindazoknak, akik segítséget nyújtanak a Városliget megcsonkításához.

Bálint György kapja idén a Magyar Szabadságért díjat 

Az adás – mely teljes egészében ide kattintva megtekinthető  – különös aktualitása, hogy a „nemzet kertésze” az élő beszélgetés napján kapta meg A Magyar Szabadságért díjat – a 2000-ben alapított elismerést minden évben a magyar szabadság napján adják át Gödöllőn, a szovjet csapatok 1991. június 19-i kivonulására emlékezve.

bálint gazda, bálint györgy, kertészmérnők, bóta café, magyar szabadságért díj, gödöllő
Bálint gazda és Gémesi György. Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A Bóta Café múlt heti adásában Mautner Zsófia volt a vendégünk, a vele készült interjú ide kattintva látható.

A Bóta Café összes korábbi adás pedig ide kattintva érhető el a videótárunkból. 

Reklám