fbpx

FIX TV | Bóta Café – Vásáry Tamás | 2018.08.07.

A zongoraművész-karmester több mint ötven éve jógázik, s nagy tisztelője az indiai kultúrának. Szabadidejében legszívesebben operát és dalokat hallgat, szavai szerint egy lakatlan szigetre Bach Goldberg-variációit vagy Chopin balladáit vinné magával. A sokoldalú művésznek A szavakon túl címmel verseskötete is napvilágot látott, Üzenet című életregénye pedig négy kötetben jelent meg és hosszú ideig vezette az eladási listákat.

FIX TV – Bóta Café – Vásáry Tamás félévszázada jógázik

Bóta Gábor – akitől szintén nem idegen az egészséges életmód, ő például rendszeresen tornázik – egyebek mellett a jógával történt első találkozás emlékét is felidéztette vendégével, aki erről így vallott: „Szvámi Védával Magyarországon találkoztam, és annyira megérintett, hogy követtem Indiába. Jómagam már 50 éve jógázok, de Szvámi Védától olyan meditációs technikákat, gyakorlatokat tanultam, melyekkel ki tudom kapcsolni a gondolkozást, és kivételesen hosszú időt tudok eltölteni abban a különleges állapotban, ami hasonlít az ébrenlét és az álom közti létre, ám igazán nem lehet szavakkal leírni. Ez nagy változás az életemben, és az utóbbi hónapokban nem ritka, hogy egy-egy órát is meditálok.”

bóta café, tv műsor, vásáry tamás, zongoraművész, zongora, nemzet művésze, liszt ferenc, piano, vásáry jóga

A portréműsor műfaja arra is lehetőséget nyújtott, hogy Vásáry a fiatalkorát is megidézze: „Debrecenben a családunk fontos szerepet töltött be, a nagybátyám polgármester volt, a nagyapám református püspök, de még főispán is került ki a családból. Ha fontos vendég érkezett a városba, mint például az ott koncertező Bartók Béla, ellátogatott hozzánk. Tehát ez nagyon otthonos és inspiráló környezet volt számomra. Az apám miatt költöztünk fel a háború végén a fővárosba, ő kisgazdapárti országgyűlési képviselő volt. A Szent István parkban laktunk. Sokan jártak hozzánk, emlékszem, például Nagy Imrének is játszottam. Azt mondta, ha úgy tudna zongorázni, mint ez a gyerek, otthagyná a politikát.” Szüleivel 1956-ban emigráltak, s bár sikeresek voltak a kint töltött évek, amikor először látogatott haza a feleségével, megdöbbenten tapasztalták, hogy milyen jó szellemiségű, pezsgő főváros Budapest – ez a hűség a fővároshoz mindmáig végigkísérte további életében.

A Bóta Café előző adásának vendége volt Felföldi Anikó, ide kattintva megtekinthető a velük készült beszélgetés!

Korábbi adásainkat videotárunkból lehet visszanézni.

Reklám