fbpx

FIX TV | Enigma – 2019 előrejelzés | 2018.12.26.

Tovább mérgesedik az ukrán-orosz helyzet? A nukleáris fegyverkezés lesz 2019 legégetőbb témája? Javulni fog a magyar - román kapcsolat?

Enigma- 2019 előrejelzés

Az Enigma adásában Kis-Benedek József, biztonságpolitikai szakértővel előző adásunkban már elemeztük a 2018-as év geopolitikai eseményeit, így mostani adásunkban megnéztük mit tartogathat számunkra az új év.

enigma, előrejelzés 2019, geopolitika, kis-benedek józsef, biztonságpolitikai szakértő
Enigma – Előrejelzés 2019-re, vendégünk: Kis-Benedek József, biztonságpolitikai szakértő

Mi várható a nagyhatalmak rivalizálása tekintetében 2019-ben?

Elemeztük a nagyhatalmak rivalizálást, hiszen Oroszország, Kína és az USA között egyre több nézeteltérés akad számos témában. Elég megemlítenünk a kínai – amerikai kereskedelmi háborút vagy azt, hogy az USA felmondja az oroszokkal kötött 1987-es nukleáris megállapodását. Kis-Benedek József elmondása szerint sajnálatos, hogy nem született megállapodás arról, hogy Trump és Putyin mikor találkozna. Több válsággóc is van jelenleg, ami elengedő témát adna egy megbeszéléshez. A jelenlegi geopolitikai helyzetet tekintve egyre valószínűbb, hogy 2019-ben Putyin és Hszi Csin-ping között nagyobb összefogás várható. A két ország már több közös hadgyakorlatot is tartott, az idei úgynevezett “Vostok-2018” volt a legnagyobb.

donald trump, xi jinping, hszi csin-ping, kína, USA, kereskedelmi háború, geopolitika
Illusztráció: John Nyagah, NMG

Közel-Kelet – A nukleáris fegyverkezés lesz központban?

Egy másik nagyon jelentős válsággóc lehet Szíria, ahol Trump legutóbbi bejelentése alapján elkezdik kivonni a katonák egy részét. Ennek fényében az USA szövetségesei némileg magukra maradtak a térségben. Törökország és Oroszország közelről figyeli az eseményeket, hiszen a csökkenő amerikai jelenlét lehetőséget ad a többi ország számára, hogy növelje hatalmát Szíriában. Ezzel párhuzamosan Líbiában is fontos események zajlanak, ahol hamarosan választásokat tartanak és Halifa Haftár nagy esélyesként tartják nyilván, aki a Líbiai Nemzeti Hadsereg feje és Moammer Kadhafi ideje alatt szolgált a hadseregben. Az ottani politikai helyzet kihatással lehet a migrációra, ami továbbra is egy fontos kérdés lesz 2019-ben is. Az erőfeszítések ellenére továbbra sincs hatékony megoldás a problémára. Az szinte biztos, hogy a nukleáris fegyverkezés egy fontos kérdés lesz 2019-ben, hiszen a térségben jelenleg csak Izrael és Pakisztán rendelkezik nukleáris fegyverekkel.  Irán számára a nukleáris fegyverkezés továbbra is terítéken van, hiszen az USA kilépett az iráni atommegállapodásból. Szaúd-Arábia már jelezte, hogy ők is nukleáris fegyverekkel fogják bővíteni arzenáljukat, ha Irán létrehozza az első nukleáris fegyverét.

Szíria, Közel-Kelet, USA hadsereg, donald trump, amerikai katonák kivonulás

Közel-Kelet térkép, szíria, szaúd-arábia, irán, irak, afghanisztán

Az Enigma teljes adásában elemzésre került a folyamatos kínai terjeszkedés, valamint szóba kerül a magyar – román kapcsolat is, hiszen Románia vette át az Európai Unió soros elnökséget, valamint 2020-ban lesz 100 éve, hogy aláírták a trianoni békeszerződést, így ez is egy meghatározó téma lesz a két ország között.

Előző adásunk ide kattintva érhető el, melyben 2018 legfontosabb eseményeit foglaltuk össze.

Ide kattintva visszanézhető az Enigma össze korábbi adása!

Miről szól az Enigma?

A műsorban szakértők segítségével kutatjuk a függetlennek hitt történelmi, gazdasági és politikai események, érdekcsoportok között fennálló kapcsolatokat.

TV műsorunk minden szerdán 20:10-től jelentkezik új adással a FIX TV képernyőjén!

 

3 hozzászólás

  • […] folyamat. Korábban már elemeztük a 2018-as évet geopolitikai szempontból az Enigma adásában és némi vázlatot adtunk arra vonatkozóan, hogy mi várható 2019-ben. Az Enigma adásában […]

  • FIX TV | Enigma - A migráció és a terrorizmus globális helyzete | 2018.12.26. szerint:

    […] adásunk ide kattintva érhető el, melyben elemeztük, hogy 2019-ben geopolitikailag milyen változásokra […]

  • FIX TV | Enigma - Miért osztja meg a világot Venezuela? | 2019.02.06. szerint:

    […] adásunk ide kattintva érhető el, melyben elemeztük, hogy 2019-ben geopolitikailag milyen változásokra […]

Reklám