fbpx

FIX TV | Enigma – A harmadik Korea-közi csúcstalálkozó | 2018.09.26.

Kim Dzsongun és Mun Dzsein az atommentesítésről és szorosabb gazdasági együttműködésről tárgyalt a harmadik koreai csúcstalálkozón, Phenjanban.

Enigma – A harmadik Korea-közi csúcstalálkozó

Szeptember 18. és 20. között, immáron harmadik alkalommal rendeztek csúcstalálkozót Észak-Korea fővárosában, Phenjan-ban. Az első történelmi találkozót élőben közvetíték világszerte a vezető hírcsatornák, viszont a második találkozóról kevés szó esett. A második találkozó lényege a gazdasági együttműködés volt, amiben sikerült komoly előrelépéseket tenni és egyben megoldást jelentene Dél-Korea munkaerőhiányára.

kim dzsongun, mun dzsein, dél-korea, észak-korea, egyesülés, atommentesítés, koreai csúcstalálkozó, donald trump, geopolitika, tv műsor, enigma, fix tv

A harmadik csúcstalálkozónál Kim-Dzsongun észak-koreai vezető a szunani nemzetközi repülőtéren fogadta déli kollégáját, Mun Dzsein-t. A találkozón részt vett még Mun legfőbb nemzetbiztonsági tanácsadója, Csung Jui-jong, valamint Szuh Hun, a hírszerzés vezetője is. Észak-Koreát Kim Dzsonun mellett Kim Dzsongcshol, a dél-koreai ügyek szakértője, valamint Kim Jodzsong, az észak-koreai vezető húga képviselte. A szöuli elnöki hivatal elmondása szerint a találkozón az atommentesítés, az amerikai-észak-koreai párbeszéd folytatása, a katonai feszültség csökkentése, valamint a kapcsolatok fejlesztéséről esett szó. Kim Dzsongun hírügynökségi jelentése szerint a szingapúri találkozó Donald Trump amerikai elnökkel geopolitikai stabilitást eredményezett és további pozítiv fejleményekre számítanak. Mun-t több, mint egy tucat dél-koreai üzletember is elkísérte.

Utam akkor nyerne valódi értelmet, ha az észak-koreai-amerikai párbeszéd fonalának újrafelvételéhez vezetne – jelentette ki Mun, mielőtt Phenjanból visszautazott Szöulba.

Washington és Phenjan közti párbeszéd elakadt, miután Donald Trump amerikai elnök lemondta külügyminisztere, Mike Pompeo észak-koreai útját, mert úgy látta, nem történt előrelépés a nukleáris leszerelés terén. Kim Dzsongun ezzel ellentétben azt nyilatkozta, hogy Észak-Korea több jelentős lépést tett az atommentesítés érdekében. Mun fogadásakor Kim Dzsongun jelezte: szeretne az eddiginél gyorsabb ütemben jelentős eredményt elérni.

Az Enigma adásában elemezzük a találkozó részleteit, mivel a javuló koreai kapcsolatok pozítiv eredményt hozhat a térségben. Az Egyesült Államok mennyire lehetnek elégedett a találkozó eredményeivel? A beszélgetés során elemezzük a lehetséges gazdasági következményeket, hiszen Észak-Korea hatalmas munkaerővel és számtalan nyersanyaggal rendelkezik. Ezeket igyekszik Dél-Korea kiaknázni annak érdekében, hogy gazdaságilag megerősödjön és ez által stabilabb működést biztosítson az országnak.

 

 

 

 

Előző adásunk ide kattintva érhető el, melyben Venezuela gazdasági, politiaki és társadalmi összeomlásáról beszélgettünk. A venezuelai állampolgárok egyre nagyobb számban menekülnek el az országtól a tarthatatlan helyzet miatt. A térségben lévő országok nem képesek elbírni a menekültáradattal és sokan már Európát vették célba. Mit tehet az EU és miként lehetne stabilizálni az ottani állapotokat? Érdemes végignézni a teljes beszélgetést!

Ide kattintva visszanézhető az Enigma össze korábbi adása!

Miről szól az Enigma?

A műsorban szakértők segítségével kutatjuk a függetlennek hitt történelmi, gazdasági és politikai események, érdekcsoportok között fennálló kapcsolatokat.

TV műsorunk minden szerdán 20:10-től jelentkezik új adással a FIX TV képernyőjén!

1 comment

  • FIX TV | Enigma - Vitatható eredmények az asztanai békefolyamatban | 2018.10.03. szerint:

    […] adásunk ide kattintva érhető el, melyben Kim Dzsongun és Mun Dzsein az atommentesítésről és szorosabb gazdasági […]

Reklám