fbpx

FIX TV | Enigma – A migráció és a terrorizmus globális helyzete | 2018.12.26.

A terrorizmus európai és világhelyzetét elemeztük az Enigma adásában, valamint a legújabb és leghatékonyabb módszer, a kiberterrorizmus is előtérbe került.

Enigma – A migráció és a terrorizmus globális helyzete Európában és a világban

Korábbi adásunkban összefoglaltuk a 2018-as év legfontosabb külpolitikai és biztonságpolitikai eseményeket és trendeket. Az Enigma mostani adásában pedig tovább elemeztük a migráció és a terrorizmus európai, valamint globális helyzetét. A kiberterrorizmus egy újfajta kihívás a biztonságpolitikában, de kétségtelenül az egyik leghatékonyabb módszer a pánikkeltésre. Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy valamit ne számítógép vezéreljen valamilyen úton-módon. A támadók átvehetik az irányítást az eszköz vagy a rendszer felett, ha az nincs megfelelően védve a különféle kibertámadásoktól.

kiberterrorizmus, Enigma, Kis-Benedek József, szakértő, terror, támadás, kibertér

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint fontos különválasztani a területeket, hiszen a válságkerületekben, mint például Irak, Szíria vagy Afganisztán esetében elsősorban a polgári lakosság ellen hajtják végre a különféle terrorcselekményeket. Európában vagy az Egyesült Államok esetén javarészt a fegyverős erők tagjai ellen hajtanak végre terrorcselekményeket. Európában megfigyelhető, hogy a terrorcselekményeknél csökkent a robbantásokkal, tűzfegyverekkel elkövetett esetek száma. Ennek több oka is van, mivel Európában nehezebb fegyverhez jutni és a hatóságok is kiemelten figyelik a fegyvercsempészeket. A gépkocsival végrehajtott támadások után is számos új jogszabály és eljárás került bevezetésre, ahol fokozottabb ellenőrzés alá esik az, aki autót szeretné bérelni. Összességében a terroristáknak javarészt már csak egyszerűbb támadásokat tudnak végrehajtani, leginkább késsel vagy egyéb szúróeszközökkel, amelyeket nehéz tömegek ellen használni és ezek az esetek is szórványosak.

Enigma, migráció, terrorizmus, tv műsor, kiberterrorizmus

Az adásban előtérbe kerül a kiberterrorizmus, amely egy új módszer arra, hogy egy adott ország infrastruktúráját tönkretegyék. Ezzel párhuzamosan nagyobb szerepet kap a kibertér, ahol egyre egyszerűbb a tömegek dezinformálása, akár különféle közösségi platformokon keresztül vagy hitelesnek tűnő híroldalak létrehozásával. Az elképesztő mennyiségű adatot nagyon nehéz ellenőrizni és gyakran a felhasználóra esik az a feladat, hogy ellenőrizze a forrásokat.

Előző adásunk ide kattintva érhető el, melyben elemeztük, hogy 2019-ben geopolitikailag milyen változásokra számíthatunk.

Ide kattintva visszanézhető az Enigma össze korábbi adása!

Miről szól az Enigma?

A műsorban szakértők segítségével kutatjuk a függetlennek hitt történelmi, gazdasági és politikai események, érdekcsoportok között fennálló kapcsolatokat.

TV műsorunk minden szerdán 20:10-től jelentkezik új adással a FIX TV képernyőjén!

Reklám