fbpx

FIX TV | Enigma – A perzsa – kínai kapcsolat | 2019.05.08.

Irán régóta kulcsszereplője a Közel-Keletnek, de az amerikai szankciókat követően diplomáciai és gazdasági megoldásokat kellett eszközölnie az ország stabilitásának fenntartása érdekében. Az Enigma adásában a két ország kapcsolatát elemeztük Kis-Benedek József, biztonságpolitikai szakértővel.

Enigma – A perzsa-kínai kapcsolat

Az amerikai szankciókat követően Iránnak újfajta megoldásokat kellett eszközölni ahhoz, hogy tartsa az ország gazdasági és politikai stabilitását a térségben. A perzsa ország a kivetett szankcióktól érezhetően meggyengült gazdaságilag miután állításuk szerint kevesebb, mint 1 million olajhordot exportálnak havonta. Irán és az Egyesült Államok kapcsolata sosem volt felhőtlen, de az utóbbi években Donald Trump és Hasszán Roháni többször is egymásnak estenk a virtuális térben különféle Twitter bejegyezések által. 2018-ban Donald Trump váratlanul bejelentette, hogy visszavonul az atommegállapodásból, mivel szerinte túlságosan egyoldalú volt és a célnak nem felelt meg. Az EU külön határozatban határolódott el az amerikai szankcióktól és nem érvényesítette azokat Iránnal szmeben. Irán egyre türelmetlenebb, hiszen folyamatos gazdasági, politikai és katonai nyomás alatt tartja a perzsa államot  az Egyesült Államok és az EU sem tud érvényben közreműködni a helyzet megoldásában.

Donald Trump, atommegállapodás, irán, közel-kelet, geopolitika, USA, egyesült államok
Donald Trump 2018-ban felmondta az iráni atommegállapodást.

Az Enigma adásában Kis-Benedek Józsefl, biztonságpolitikai szakértővel elemeztük a kialakuló helyzetet. Irán az utóbbi években komoly együttműködéseket kezdett el kialakítani a Közel-Keleten, legfőképp Irakkal, Szíriával és Lebanonnal. Ezzel lényegében létrehozva egy síita félholdat a térségben, ami korántsem tetszik az Egyesült Államoknak. A háborúval sújtott országok, mint pl. Irak és Szíria nem ápol felhőtlen kapcsolatot az amerikai vezetéssel és ez a közös pont lehet az, ami hosszú évekig összetartja a síita félholdat. Irán számára Szíria fontos gazdasági szereplő, hiszen nemrég bérbe vették Latakia kikötőjét, aminek segítségével a Földközi-tengeren keresztül is exportálhat, illetve importálhat. A perzsa állam több infrastrukturális beruházásban is részt vesz, aminek segítségével egyszerűbbé válik a szomszédos országok közötti kereskedelem. Irán a gazdasági és diplomáciai eszközök segítségével folyamatosan növeli a befolyását a térségben, amellyel némileg sikerült tompítani az amerikai szankciók hatását.

síita félhold, közel-kelet, enigma, irán, irak, szíria, egyesült államok, USA, geopolitika
A síita félhold.

Kína fontos partnernek tartja számon Iránt, aki kulcsszereplője a Közel-Keletet érintő “Egy övezet, Egy út” kezdeményezésnek. A kínaiak számára fontos, hogy mihamarabb béke és stabilitás legyen a térségben, hiszen több országgal is számos infrastrukturális fejlesztés van tervben.

Miről szól az Enigma?

A műsorban szakértők segítségével kutatjuk a függetlennek hitt történelmi, gazdasági és politikai események, érdekcsoportok között fennálló kapcsolatokat.

TV műsorunk minden szerdán 20:10-től jelentkezik új adással a FIX TV képernyőjén!

Reklám