fbpx

FIX TV | Enigma – Az EU külügyminiszterek informális találkozója | 2018.09.12.

Augusztus utolsó napjaiban Bécsben megtartották az Európai Unió védelmi és külügyminiszereteink éves informális találkozóját. A találkozón megtárgyalt témákról Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője tartott sajtótájékoztatót. Ezekből a témákból válogatunk adásunkban Kis-Benedek József nemzetbiztonsági és Közel-Kelet szakértővel.

Enigma – Az EU külügyminiszterek informális találkozója

Federica Mogherini és Karin Kneissel, ausztira külügyminisztere számos fontos kérdést érintett az informális találkozó során. Szíria Idlib tartományában fellángolt az erőszak és újabb humanitárius katasztrófa fenyegeti a térséget. Oroszország és Szíria minden erejüket bevetve készülnek kiszorítani az ott tartózkodó felkelőket, akik Asszad kormányát próbálják megbuktatni. Az ENSZ jelentése szerint a tartományban 2,9 millió ember él, melyből 1 millió gyerek és többségük más, felkelők által uralt tartományokból menekültek Idlib-be. A tartomány határos Törökországgal és Erdogan török elnök már jelezte, hogy országa nem képes befogadni több menekültet, valamint szorgalmazta, hogy a felek állapodjanak meg egy tűzszünetben. Időközben az amerikaiak határozottan kijelentették, hogy következményei lesznek annak, ha a szíriai erők vegyi fegyvereket vetnek be Idlib térségében.

fixhd, fix tv, tv műsor, szíria, enigma, asszad, oroszország, törökörszág, erdogan, közel-kelet menekültek, venezuela menekültek, nicolas maduro,

A találkozó másik fontos témája volt a társadalmi, politikai és gazdasági helyzet Venezuelában, hiszen az ország az összeomlás szélén áll. Nicolás Madurao venezuelai elnök felelőtlen gazdálkodása miatt az ország képtelen tovább fizetni adósságait. A világ egyik legnagyobb olajtartalékával rendelkező országban szinte ingyen volt a benzin és a gázolaj, viszont a kormány úgy döntött, hogy elkezdi a világpiaci árakhoz közelíteni az árakat. Hugo Chávez kormányzása alatt az olajbevételeket gyorsan szétszórták, de nem fejlesztették belőle a gazdaság többi szektorát, hanem egyre kártékonyabb állami beavatkozással szétverték azokat. Chávez halála után Maduro az USA-t, valamint a nemzetközi pénzügyi szervezeteket okolták a romló gazdaság miatt. Idén juliúsban Venezuelában 83 ezer százalékos volt az infláció, ami azt jelenti, hogy átlagosan 26 nap alatt megduplázódtak az árak. Egy csésze kávé például 2,5 millió bolivarba kerül. Az elvándolró menekültek miatt Bolívia lezárta határait és a környező országok sem képesek befogadni az összes menekültet. Az EU-nak így nem csak a Közel-Keletről érkező menekülthullámmal kell megbírkóznia, hanem Venezuelából is számos menekült érkezett az utóbbi időszakban.

enigma, tv műsor, tv, kis-benedek józsef, federica mogherini, bécs, informális találkozója, venezuela menekültek, maduro, európai unió

Az adásban beszámolunk a találkozó többi témáiról is, melyek kihatással vannak az EU jövőjére, hiszen ezekre a kihívásokra fel kell készülni és megoldásokat kell eszközölni.

Előző adásunk ide kattintva érhető el, melyben Nagy-Britannia terrorizmus-ellenes stratégiájáról beszélgettünk. A szigetországnak nagy tapasztalata van a terrorizmus elleni harcban, ami segítségükre válik a terroristák feltérképezésében és a támadások megelőzésében. Pontosan milyen stratégiát dolgozott ki Nagy-Britannia a terrorizmus ellen? A teljes adásból kiderül!

Ide kattintva visszanézhető az Enigma össze korábbi adása!

Miről szól az Enigma?

A műsorban szakértők segítségével kutatjuk a függetlennek hitt történelmi, gazdasági és politikai események, érdekcsoportok között fennálló kapcsolatokat.

TV műsorunk minden szerdán 20:10-től jelentkezik új adással a FIX TV képernyőjén!

1 comment

  • FIX TV | Enigma - Venezuela az összeomlás szélén | 2018.09.19. szerint:

    […] adásunk ide kattintva érhető el, melyben a Bécsben rendezett EU külügyminiszterek informális találkozójáról […]

Reklám