fbpx

FIX TV | Enigma – Az Irán elleni embargó kijátszása | 2018.10.17.

Federica Mogherini a cserekereskedelm újjáélesztésével akarja kijátszani az USA által bevezett iráni elleni szankciókat. Ez a lépés mennyire érinti érzékenyen az Egyesült Államokat?

Enigma – Az Irán elleni embargó kijátszása

A 2015-ös iráni atommegállapodás egyoldalúan felmondó USA Irán elleni embargóját az EU, Nagy-Britannia, Kína és Oroszország együtt játsszák ki. Ezáltal egy soha nem látott, különös szövetség formálódik, melyben kelet és nyugat egy hajóban evez az amerikai önkénnyel szemben. Az Enigma adásában körbejártuk, hogy milyen megoldást alkalmaznak az államok, hogy kijátszák az irán elleni szankciókat.

Federica Mogherini, az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő közös nyilatkozatot adott ki a brit, a francia és a német külügyminiszterrel, amelyben kiemelték, hogy továbbra is „hatékony pénzügyi csatornákat” fognak fenntartani Iránnal, nem fog leállni a földgáz- és kőolajimport a közel-keleti országból. Ez jó hír Irán számára, hiszen a sorozatos USA által kivetett szankciók negatív hatással voltak az iráni gazdaságra és annak növekedésére is.

irán embargó, SPV, mogherini, EU, európai unió, irán, USA szankció, donald trump, enigma, fixtv, geopolitika, gazdaság, kőolaj, cserekereskedelem, barter, dollár, pénzmozgás

Újjáéled a cserekereskedelem?

A megoldás egy pénzhelyettesítő termék, az SPV (Special Purpose Vehicle) bevezetése, ami lényegében a cserekereskedelem feltámasztását jelenti. Ennek értelmében Irán a külföldi termékekért olajjal fizet majd, a kereskedelmet pedig majd SPV-ben számolják el egymás között a felek. Egy hasonló rendszer működött a Szovjetunióval is a hidegháború idején. Tekintettel arra, hogy ebben az esetben nincs pénzforgalom, így az Egyesült Államok nem tudja korlátozni a hagyományosan dollárban elszámolt kereskedelmet, hiszen nincs lehetősége az áruk mozgását ellenőrizni. Mogherini továbbra is fontos szövetségesnek tartja az Egyesült Államokat, viszont az EU-nak saját joga van eldönteni, hogy kivel milyen megállapodásokat köt.

Ez a lépés gerjesztett némi feszültséget az USA és az embargót kijátszó országok között. Kína és az USA kapcsolata mostanában egyáltalán nem felhőtlen és ez a lépés várhatóan felgyorsítja a két ország közti gazdasági “háborút”.

irán embargó, SPV, mogherini, EU, európai unió, irán, USA szankció, donald trump, enigma, fixtv, geopolitika, gazdaság, kőolaj, cserekereskedelem, barter, dollár, pénzmozgás

A teljes beszélgetésből kiderül, hogy Donald Trump amerikai elnök miért mondta fel az atommegállapodást. Az is kiderül, hogy mennyire érintheti érzékenyen az amerikai gazdaságot az iráni elleni embargó kijátszása. A fő kérdés, hogy melyik érdek tud győzedelmeskedni a Közel-Keleten, hiszen ez a régió pont ugyannyira fontos Trump-nak, mint Putyin-nak.

Előző adásunk ide kattintva érhető el, melyben a NATO védelmi képességeit elemeztük, valamint a globálisan növekvő orosz befolyásról is beszélgettünk.

Ide kattintva visszanézhető az Enigma össze korábbi adása!

Miről szól az Enigma?

A műsorban szakértők segítségével kutatjuk a függetlennek hitt történelmi, gazdasági és politikai események, érdekcsoportok között fennálló kapcsolatokat.

TV műsorunk minden szerdán 20:10-től jelentkezik új adással a FIX TV képernyőjén!

Reklám