fbpx

FIX TV | Enigma – Europol jelentés a terrorizmusról | 2018.07.25.

Az Enigma legújabb adásában az Europol által közzétett jelentés került szóba, amely a terrorizmus új trendjeit mutatja be. A 2016-os jelentéshez képest a terrorcselekmények száma nőtt 2017-ben, viszont az áldozatok száma csökkent. A jihadista támadások megduplázódtak Európában, de az Europol nem csak ezeket az esetek vizsgálta legújabb jelentésében.

Enigma – Europol jelentés a terrorizmusról

Az Europol az Európai Unió egyik ügynöksége, az Európai Rendőrség, amelynek fő feladata a szervezett bűnözés elleni küzdelem és a terrorizmus értékelese, valamint az országoktól beérkező adatok feldolgozása. A szervezet a tagállamokkal szorosan együttműködik, hogy hatékonyan visszaszorítsa a terrorizmust, valamint a szervezett bűnözést az EU-n belül, valamint annak határain kívül. A szervezett bűnözés határokon átnyúló jelenség, amihez határokon átnyúló rendőrségre van szükség.

terrorizmus, EU, európai unió, terrorcselekmény, enigma, tv műsor, elemzés, europol 2017, európai rendőrség, szervezett bűnőzés

Az Europol 2006 óta készít minden évben jelentést arról, hogy a terrorizmusnak az előző évben milyen jellemző vonásai vannak. A jelentés a tagállamok által szolgáltatott adatokon alapszik. Ezeket értékelik és egy egységes formában adják ki és küldik el az Európai Unió vezetésének és a tagállamoknak. A jelentés bárki elolvashatja az interneten, viszont létezik egy olyan változat is, ami a belső tájékoztatást szolgálja, így az nem nyilvános. Az Europol a trendeket elemezve öt fő kategóriát állította fel – jihadista terrorizmus, nemzeti szeparatista terrorcselekmények, szélsőjobboldai terrorizmus, szélsőbaloldali terrorizmus és az anarchizmus, valamint tematikus terrorizmus – amelyek mentén dolgozták fel a beérkező adatokat. Az adásból kiderül, hogy pontosan hogyan kell definiálni ezeket a kategóriákat és a statisztikák szerint mely trendek jelentik a legnagyobb veszélyt a tagállamok és a világ számára.

terrorizmus, enigma, tv műsor, europol jelentés, europol 2017, terrorizmus EU, európai unió, NATO, szervezett bűnőzés

Előző adásunk ide kattintva érhető el, amelyben a NATO-csúcstalálkozó került előtérbe. A NATO történetének egyik legnehezebb csúcstalálkozóját rendezték Brüsszelben. Donald Trump és az európai vezetők közötti barátságtalanság és bizalmatlanság megnehezítette a szakmai kérdésekben való egyezkedést. Az adásból kiderül, hogy milyen stratégiát követ a NATO és az mennyire kivitelezhető a tagok részéről.

Nézd vissza az Enigma korábbi adásait ide kattinva!

Miről szól az Enigma?

A műsorban szakértők segítségével kutatjuk a függetlennek hitt történelmi, gazdasági és politikai események, érdekcsoportok között fennálló kapcsolatokat.

TV műsorunk minden szerdán 20:10-től jelentkezik új adással a FIX TV képernyőjén!

1 comment

  • FIX TV | Enigma - Növekvő dzsihadista veszély Németországban | 2018.08.01. szerint:

    […] adásunk ide kattintva érhető el, amelyben az Europol 2017-es jelentésével foglalkozik és főként a terrorizmusban […]

Reklám