fbpx

FIX TV | Enigma – Golan-fennsík: Izrael vagy Szíria tulajdona?

Donald Trump hatalmas nemzetközi felháborodást keltett legújabb kijelentésével, miszerint elismeri Izrael fennhatóságát a Golan-fennsík felett. Milyen jelentőséggel bír ez a terület és milyen következményei lehetnek ennek a kijelentésnek?

Enigma – Golan-fennsík: Izrael vagy szíria tulajdona?

Az Enigma adásában ismét a Közel-Kelet eseményei kerültek előtérbe, mivel az amerikai elnök legújabb nyilatkozatával avatkozott be a térség ügyeibe. Az ENSZ határozata alapján Izrael az 1967-es, hatnapos háború óta jogtalanul tartja megszállva a területet, ha már ilyen régóta az övek, miért is kellene visszaadniuk és kinek? Először érdemes tisztázni, hogy katonai, gazdasági és stratégiai szempontból miért fontos ez az 1200 négyzetkilométeres terület Izrael számára. Kis-Benedek József, biztonságpolitikai szakértő volt segítségünkre, hogy megértsük ennek a nyilatkozatnak a jelentőségét és hogy miként befolyásolja az arab országok kapcsolatait Izraellel.

golan-fennsík, izrael, szíria, geopolitika, közel-kelet, kis benedek józsef, fix tv, USA, donald trump, netanjahu, zsidó, állam
Golan-fennsík: Izrael vagy Szíria tulajdona?

Ez egy kiváló adottságokkal rendelkező terület, főleg, ha figyelembe vesszük azt, hogy Izrael déli részének jelentős része sivatag. A Golan-fennsík gazdasági szempontból kiemelt fontos, hiszen vulkanikus termőfölde lehetővé teszi a búza és gyümölcsök termesztését, valamint rendelkezik vízforrással, ami stratégiailag kulcsfontosságú ezen a területeten. A térséget igyekeznek kihasználni turisztikailag is, hiszen nemzeti parkok, síparadicsom, kóser ranch-ok és vízesések várják az odalátogató turistákat.

Izrael 1967-ben a hatnapos háborúban foglalta el a meredek hegyoldalt, de előtte biztosította a győzelmet a Sínai-félszigeten és Ciszjordániában és csak utána üldözte ki a hegységben állomásozó szíriai alakulatokat. Később, az 1973-as a jom kippuri háborúban sikerült megvédeni a térséget és 1974-ben a fegyverszünet nem csak a konfliktust zárta le, hanem létrehozta az ENSZ által felügyelt demilitarizált zónát Izrael és Szíria között. A háborút követően vált egyértelművé, hogy Izrael számára a Golan-fennsík katonai szempontok alapján is fontos szerepet tölt be az ország védelmét illetően, hiszen remek kilátást ad Libanonra és Szíriára is. A terepviszonyok pedig megakadályozzák a szíriai oldalról érkező esetleges támadásokat és csak egy szűk terület áll rendelkezésre, ahol lehetséges a harckocsikkal való bejutás.

Izrael, golán-fennsík, golan heights, libanon, szíria, földrajz, közel-kelet, arab, zsidó, állam, ENSZ
A térképen látható, hogy miért is olyan fontos ez a terület Izrael számára

A nyilatkozatot követően több arab ország is ellenezte Donald Trump állásfoglalását a kérdésben, amellyel sikerült egy újabb éket verni Izrael és a környező arab országok közötti kapcsolatok rendezésében.

Előző adásunk ide kattintva érhető el, melyben a christchurch-i terrortámadást elemeztük.

Ide kattintva visszanézhető az Enigma össze korábbi adása!

Miről szól az Enigma?

A műsorban szakértők segítségével kutatjuk a függetlennek hitt történelmi, gazdasági és politikai események, érdekcsoportok között fennálló kapcsolatokat.

TV műsorunk minden szerdán 20:10-től jelentkezik új adással a FIX TV képernyőjén!

1 comment

  • […] adásunk ide kattintva érhető el, melyben a Golan-fennsík került előtérben, mivel Donald Trump tett nyilatkozata […]

Reklám