fbpx

FIX TV | Enigma – Hány emberélet egy hordó olaj ára? | 2018.11.14.

A közismert szaúdi ellenzéki újságíró isztambuli meggyilkolása komplikált geopolitikai helyzetet teremtett, mely tovább rontja az USA, Törökország és Szaúd-Arábia viszonyát.

Enigma – Hány emberélet egy hordó olaj ára?

A közel-keleti országok kapcsolata eddig sem volt felhőtlen, hiszen politikai, vallási és gazdasági okokból fakadóan mindig is akadtak nézeteltérések a térségben. A helyzeten az sem segít, hogy hol az USA, hol pedig Oroszország próbálja érvényesíteni saját geopolitikai érdekeit a régióban. A helyzetet tovább romlott miután egy közismert szaúdi ellenzéki újságírót, Jamal Khashoggi-t meggyilkolták a szaúdi isztambuli főkonzulátuson. Donald Trump, amerikai elnök naponta változtatja az álláspontját, továbbá Khashoggi menyasszonya nyílt levélben kért segítséget az elnöktől. Trump-ra nagy nyomás helyezkedik, hiszen a kongresszusban többen szankciókat szeretnének bevezetni, viszont a szaúdi fegyvereladások és az olajszállítás esetleges leállása miatt komoly gazdasági veszteség érheti Amerikát. Szaúd-Arábia Amerika második legfontosabb szövetségese a térségben, de ezzel a lépéssel a szaúdiak kényes helyzetbe hozták Trump-ot.

jamal khashoggi, geopoltika, szaud-arabia, közel-kelet, trump, erdogan, szaudi család, szalman,szaudi újságíró megyilkolása
Jamal Khashoggi

A szaúdiak több verzióval is előálltak az eset után, volt, hogy szerintük Khashoggi épségben hagyta el a főkonzulátust, de volt olyan nyilatkozat is, mely szerint nem tudják, hogy mi történt. Időközben az is kiderült, hogy Szaúd-Arábia jelenleg vezető bin-Szalman koronaherceg felügyelete alá tartozó halálbrigád magánrepülőgéppel érkezett Isztambulba különböző kínzóeszközökkel felszerelkezve.

Kétségtelen, hogy politikai szempontból ez a botrány a legrosszabbkor jött az Egyesült Államoknak, mivel november 5-én kerülne bevezetésre az Irán elleni szankciók. A szankciók lényegében az iráni olajat a világpiac egészéről ki tudnánk zárni, viszont az áremelkedés elkerülése érdekében a szaúdi kormány és az amerikai kormány szoros együttműködésére van szükség. A szaúdi uralkodócsalád érintettsége egyre szembetűnőbb és nehéz lesz fent tartani azt az amerikai narratívát, mely szerint Irán a régió agresszora.

szaudi-arabia, szaudi uralkocsócsalád, jamal khashoggi, törökország, erdogan, donald trump, közel-kelet, geopolitika
A szaúdi uralkodócsalád (Mohammed bin Szalman herceg, Mohammed bin Nayef herceg, Szalmán szaúdi király)

Az adásból kiderül, hogy milyen lehetséges forgatókönyvek vannak az USA-Szaúdi, a Török-Szaúdi és az USA-Török kapcsolatokban. Foglalkozunk még azzal a fontos kérdéssel is, hogy ezek az események milyen irányba sodorják a Közel-Keletet.

Előző adásunk ide kattintva érhető el, melyben az USA felé tartó hondurasi menekültkaravánnal foglalkoztunk.

Ide kattintva visszanézhető az Enigma össze korábbi adása!

Miről szól az Enigma?

A műsorban szakértők segítségével kutatjuk a függetlennek hitt történelmi, gazdasági és politikai események, érdekcsoportok között fennálló kapcsolatokat.

TV műsorunk minden szerdán 20:10-től jelentkezik új adással a FIX TV képernyőjén!

1 comment

  • FIX TV | Enigma - Menedékjog vagy visszaélés szökött politikust bújtatni? | 2018.11.21. szerint:

    […] adásunk ide kattintva érhető el, melyben részletesen foglalkoztunk a szaúdi ellenézki újságíró, Jamal Khashoggi […]

Reklám