fbpx

FIX TV | Enigma – Kiberfenyegetettségek | 2018.07.11.

Kiberfenyegetettség napjainkban – háború a kibertérben?

Az Enigma legújabb adásában a kiberfenyegetettség került előtérbe, mivel az informatika meghatározó szerepet tölt be a mai világban és ezzel együtt egyre gyakoribb a kibertámadás is. A számítógépek mára szinte teljesen megkerülhetetlenné váltak, hisz nincs olyan iparág, ahol ne alkalmaznának robotokat, informatikai rendszereket vagy számítógépeket bizonyos feladatokat ellátására. Egy komolyabb informatikai rendszer összeomlása akár jelentős gazdasági, politikai és társadalmi kihatással bírhat, így különösen fontos ezzel a témával foglalkozni. A mindennapi életünkben is megfigyelhető, hogy számítógépeink egyre inkább az internethez vannak kötve, adatainkat úgynevezett felhőkben tároljuk, különböző közösségi platformokon osztunk meg magunkról adatokat, okoseszközeink pedig ezeket a folyamatokat tovább egyszerűsítik.

 

enigma, kiberfenyegetettség, kibertér, kibertámadás, informatika, hacker, támadás, háború

Egy sikeres kibertámadás nem csak az emberek számára jelenthet veszélyt, hanem államokat is érinthet, hisz számtalan rendszer igényel valamilyen hálózati kapcsolatot. Elég csak a repterekre, atomerűművekre, villamosenergia-hálózatokra gondolni, amelyek illetéktelen kezekben súlyos problémákat okozhatnak. Ezzel a kérdéssel már a NATO is egyre komolyabban foglalkozik, viszont a jogi háttere még közel sincs annyira kidolgozva, hisz mi minősül kibertámadásnak és mikor mondhatja egy ország, hogy támadás alatt van? Konkrét esetekből nincs hiány, hisz példának itt van az amerikai és izraeli Stuxnex vírus, amely az iráni centrifugákat vezérlő ipari számítógépeket manipulálta, hogy késleltesse az iráni atomprogramot. A Petya zsarolóvírus pedig ukrán közlekedési és kormányzati szervereket támadott, amelynek során az ott található adatokat titkosították a kiberbűnözők. Az adásból kiderül, hogy a kiberterrorizmus, a kiberkémkedés, a kiberhadviselés, valamint a kiberbűnőzés miként definiálható. Bizonyos országok komoly infrastruktúrával rendelkeznek és képzett szakemberekkel, akik célzott kibertámadásokat mérnek különböző országokra, hogy megpróbálják befolyásolni az ország működését. A 2016-os amerikai elnökválasztás pont az orosz hekkerbotránytól volt hangos, hisz az amerikai választási rendszerbe is bejuthattak, ahol képesek voltak befolyásolni a választás kimenetelét.

A teljes adásból kiderül, hogy a kibertérben törént esetek milyen kihatással vannak a világra geopolitikai, társadalmi és gazdasági szempontból.

Az Enigma korábbi adásait ide kattintva lehet visszanézni videótárunkból!

1 comment

  • FIX TV | Enigma - Összeesküvés-elméletek és álhírek | 2019.02.13. szerint:

    […] Enigma adásában korábban már beszéltünk a kiberterrorizmus veszélyeiről és hatásiról. A kiberterrorizmus erősen épít a […]

Reklám