fbpx

FIX TV | Enigma – Kína: A világ első digitális diktatúrája? | 2018.10.24.

Kínában 2020-tól lép életbe a társadalmi kreditrendszer, amit a Kínai Kommunista Párt kezdeményezett. Az adásból kiderül, hogy ez miként működik a gyakorlatban és mi a pontos célja a rendszernek.

Enigma – Kína: A világ első digitális diktatúrája?

A Hu Csin-tao idején lezajlott rövid demokratizálódási folyamat után kína politikai vezetése ellenkező irányba fordult: Hszi Csin-ping jelenlegi elnök rendszere intelligens algoritmusokkal, 200 millió térfigyelő kamerával és totális monitorozással próbálja irányítani az 1, 4 milliárd kínai életét. 2020-tól mindenre ki akarják terjeszteni az úgynevezett társadalmi kreditrendszert. Kínában digitális diktatúra épül.

A nyugati médiában nagy port kavart az ausztrál ABC News összefoglalója, ami beszámolt a Sesame Credit-ről, a kreditrendszer működéséről, valamint árnyoldalairól is. Jelenleg a rendszer még nem lépett érvénybe, de több kínai városban is zajlanak kisérleti projektek, melyek segítik az országos rendszer kialakítását.

Mi is pontosan ez a rendszer?

2014-ben a kínai állam közzétett egy dokumentumot, ami egy társadalmi kreditrendszer kivitelézéséről szólt. A kreditrendszer négy fő területet vizsgál, ami alapján pontozzák az állampolgárokat:

  • őszinteség a kormányzati ügyekben
  • üzleti becsületesség
  • társadalmi becsületesség
  • igazságügyi hitelesség

Az állam szeretné a rendszert minden Kínában működő üzletre is kiterjeszteni.

Sesame Credit, az meg mi?

A kínai állam nyolc céget hatalmazott fel arra, hogy kialakítsák saját kreditrendszereiket. A nyolc cég között megtaláljuk az Alibaba csoporthoz köthető Ant Financial-t, a kreditrendszerükben pedig úgynevezett Sesame Credit-eket kaphatunk. A felhasználói adatok az Alibaba által használt szolgáltatásokon keresztül kapja meg a cég, amiket aztán felhasznál ahhoz, hogy értékelje az ügyfelek lojalitását és teljesítményét. A cég figyelembe veszi, hogy ki mennyit és milyen értékben vásárol, mennyit használja a szolgáltatásokat. A cég cserében különféle jutalmakat ad a felhasználóknak pl. egy magas pontszámmal rendelkező felhasználó kedvezőbb feltételekkel vehet igénybe hiteleket, különféle kölcsönöket.

sesame credit, kreditrendszer, kína diktatúra, digitális diktatúra, kína, wechat, alibaba, megfigyelés, enigma, geopolitika, közösségi média, pontszámok

A WeChat fejlesztője, a Tencent is kialakította saját kreditrendszerét, amit több, mint egy milliárd felhasználó vesz igénybe havonta. Az állam és a cégek közti szoros együttműködés miatt, valamint a rugalmas szabályozás lehetővé teszi, hogy a cégek hozzáférjenek olyan adatokhoz, mint például pénzügyi beszámolók vagy a nyilvántartásban szereplő személyes információk. A cégek az ottani adatvéldemi törvények értelmében a begyűjtött adatokat tovább szolgáltatják az állam számára. A WeChat esetében, ami Kína legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazása, a kínai államnak 850 millió aktív felhasználó üzeneteihez van hozzáférése.

Hogyan lehet szankciónálni az embereket?

Az állam szankciókat vezetett be azok számára, akik alacsony pontszámokkal rendelkeznek, mivel a kreditrendszer őket nem megbízható személyeknek nyilvánítja. Ennek értelmében az állampolgárok bizonyos esetekben nem szállhatnak fel repülőre, vonatkora, magyarán sehova sem utazhatnak el.

A bevezetni kívánt kreditrendszer az oktatásban is szerepet kapna, hiszen ha egy diák szülei nem rendelkeznek elegendő Sesame Credit-el akkor a diákot kizárják a térség legjobb iskoláiból.

Kínában mindig is nagy hagyománya volt a társadalmi rangnak, amit ez a rendszer tovább erősítene. A magas pontszámmal rendelkező állampolgárok jobb rangot képviselnek a társadalmon belül és a Baihe nevezetű társkereső már engedi a felhasználóknak, hogy közzétegyék a pontszámaikat. Lényegében, így egy szingli férfi vagy nő céltudatosan tud keresni egy olyan partnert, aki szintén hasonló pontszámmal rendelkezik és nem lesz negatív hatással az elért pontszámaira.

sesame credit, kreditrendszer, kína diktatúra, digitális diktatúra, kína, wechat, alibaba, megfigyelés, hszi csinping, geopolitika
(Fotó: Guang Niu/Getty Images)

Az Enigma adásában bővebben foglalkozunk ezzel a kérdéssel, hiszen Kína ezzel a rendszerrel könnyedén uralma alatt tudja tartani az állampolgárait. Sokak számára egy ilyen fajta rendszer megengedhetetlen és alapetően sérti az emberi jogokat, de ennek ellenére sok kínai önként jelentkezik a kísérleti projektbe. Kérdés, hogy így nézne ki egy digitális diktatúra? Milyen árnyoldalai vannak egy ilyen rendszernek? Elképzelhető, hogy nyugaton is kialakuljon egy ehhez hasonló rendszer?

A teljes beszélgetést érdemes végignézni, hiszen sok érdekes gondolat kerül előtérbe.

Előző adásunk ide kattintva érhető el, melyben az Irán elleni embargó kijátszásával foglalkoztunk, hiszen az EU, Törökország és Oroszország pénzmozgás nélkül fog tovább kereskednei Iránnal.

Ide kattintva visszanézhető az Enigma össze korábbi adása!

Miről szól az Enigma?

A műsorban szakértők segítségével kutatjuk a függetlennek hitt történelmi, gazdasági és politikai események, érdekcsoportok között fennálló kapcsolatokat.

TV műsorunk minden szerdán 20:10-től jelentkezik új adással a FIX TV képernyőjén!

 

1 comment

  • FIX TV | Enigma - Hány szemmel néz minket a nagy testvér? | 2018.10.31. szerint:

    […] adásunk ide kattintva érhető el, melyben Kína társadalmi kreditrendszerének működését elemeztük. Tényleg egy […]

Reklám