fbpx

FIX TV | Enigma – Kiújuló polgárháború Líbiában | 2019.04.17.

Az Enigma adásában a Líbiában kialakult kaotikus helyzetet elemeztük Kis-Benedek József, biztonságipolitikai szakértővel.

Enigma – Kiújuló polgárháború Líbiában

Április elején Kalifa Haftár, altárbornagy, a Líbiai Nemzeti Hadserege feje ostromot indított Tripoli ellen és célja a nemzetközileg elismert egységkormány által ellenörzött nyugat-líbiai területek elfoglalása. Az altárbornagy körülbelül az ország 80 százalékát tartja ellenőrzés alatt, beleértve az ország második legnagyobb városát, valamint az ország gazdaságágnak kulcsfontosságú olajmezőket is. A konfliktus Haftár és Fajez as-Szarrádzs kormányfő között zajlik, mivel nemzetközileg csak az utóbbi kormányát ismerik el. Haftár már a 2016-os kormányválasztást is bojkottálta, mivel szerinte Fajez esz-Szarrádzs kormánya terroristákat és zsoldosokat támogat, akiktől meg kell tisztítani az országot. A nemzetkizöileg elismert egységkormány szerint Haftár igazi célja az ország elfoglalása és a katonai diktatúra bevezetése.

líbia, haftár, olajmező, szarrádzs, ENSZ, USA, közel-kelet, polgárháború, kadhafi
Az úgynevezett líbiai olaj félhold.

Az ország teljes káoszba süllyedt Moammer Kadhafi vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után, melynek következménye, hogy az országban uralkodó milíciák igyekeznek minél nagyobb területet ellenőrzésük alá vonni. Az ENSZ most attól tart, hogy egy újabb polgárháború fog kialakulni az országban, ami tovább rontja az ország stabilitását.

Kicsoda Kalifa Haftár?

kalifa haftár, líbia, kadhafi, szarrádzs, ENSZ, franciaország, katonatiszt, tábornagy, polgárháború, USA, amerika
Kalifa Haftár, a Líbiai Nemzeti Hadsereg feje

Haftár 1943-ban született a keleti-líbiai Adzsdadabíjában és a líbiai katonai iskolában tanult. Moammar Kadhafi részben neki köszönheti, hogy 1969-ban hatalomra jutott és elzavarták Idriszt, Líbia királyát. Kadhafi tábornagynak nevezte ki Haftárt, miután hatalomra került. Az ország fegyveres konfliktusba keveredett Csáddal, ahol Haftár vezette a hadsereget és terveik szerint gyorsan elfoglalják Csád területeit. A líbiai vezetés azzal nem számolt, hogy Franciaország is belép a konfliktusba Csád oldalán. Haftár végül 300 emberével csádi fogságba került, a hadseregét pedig szétverték a háborúban. Kadhafi letagadta, hogy líbiai egységek lennének Csád területén, amit Haftár árulásnak vett és egy életre megutálta Kadhafit. A líbiai tábornok nem tétlenkedett sokáig, francia segítséggel szabadul csádi fogságából és azt követően az Egyesült Államokba emigrált. A Líbiai Nemzeti Hadsereget irányította Kadhafi ellen, valamint sejthető, hogy az amerikai hírszerzésnek is bedolgozott.

Előző adásunk ide kattintva érhető el, melyben a Golan-fennsík került előtérben, mivel Donald Trump tett nyilatkozata alapján az USA elismeri, hogy Izrael jogosan tulajdonolja a térséget. A nyilatkozat után több arab ország is tiltakozott. Milyen következménye lehet az amerikai elnök kijelentésének a térség stabilizációjára?

Ide kattintva visszanézhető az Enigma össze korábbi adása!

Miről szól az Enigma?

A műsorban szakértők segítségével kutatjuk a függetlennek hitt történelmi, gazdasági és politikai események, érdekcsoportok között fennálló kapcsolatokat.

TV műsorunk minden szerdán 20:10-től jelentkezik új adással a FIX TV képernyőjén!

 

1 comment

  • FIX TV | Enigma - Ravasz perzsák, avagy Irán a nagy sakkjátékos | 2019.04.24. szerint:

    […] Trump legutóbbi nyilatkozata a Golan-fennsíkkal kapcsolatban csak tovább borzolja az arab országok kedélyeit, míg Szaúd-Arábiával is meglehetősen […]

Reklám