fbpx

FIX TV | Enigma – Lehet-e kongresszusi választásokat nyerni félelemkeltéssel? | 2018.11.07.

Az amerikai kongresszusi választások idején útjára indult egy hondurasi menekültkaraván az USA-ba. Mennyire tudott politikai hasznot kovácsolni ebből Trump?

Enigma – Lehet-e kongresszusi választásokat nyerni félelemkeltéssel?

Két évvel ezelőtt Donald Trump amerikai elnöknek már sikerült választásokat nyernie félelemkeltéssel és bevándorlásellenes hisztériakeltéssel. Ehhez a retorikához a lehető legjobbkor szállít ürügyet az élet, hiszen néhány hete egy több ezer főből álló menekültkaraván indult útnak hondurasból az amerikai határ felé. Az Enigma adásában ezt a témakört jártuk körbe, hiszen az időzítés Donald Trump számára nem is lehetne jobb, mivel épp az újabb kongresszusi választások közben érkezett a hír. Az emberfolyam egyre duzzad, mintha csak az elnök rémálmait akarná megvalósítani.

Donald Trump, USA elnök, amerikai elnök, honduras, menekültkaraván, honduras, migráns, geopoltiika, mexikó

Az Egyesült Államok csapatokat vezényelt déli határaihoz, Trump a mexikói határ lezárásával fenyegetőzik. Az elnök időközben arról is beszél, hogy mekkora veszélyt jelentenek a bevándorlók Amerikára: hiszen a menekültek kőkemény bűnözők, közöttük pedig közel-keleti iszlamista terroristák is megbújnak. Szerinte politikai ellenfelei, a demokraták pénzelik a migránsokat. Ezt a helyzetet elemezzük szakértőnkkel, Kis-Benedek József nemzetbizonsági szakértővel.

menekültkaraván, USA, Mexikó, Honduras, hondurasi menekültek, Donald Trump, határ, hadsereg, határvédelem, migráns, térkép, útvonal

Október 12-én a hondurasi San Pedro Sula városából indult el 160 ember az Egyesült Államok felé. Az ottani emberek számára elviselhetetlen lett az erőszakos bűncselekmények növekedése, valamint az elképesztő szegénység, ahol az embereknek már arra sincs pénzük, hogy megvásárolják az alapvető élelmiszereket. Az elmúlt időszakban az emberek néhány száz fős csapatokban indultak el Amerikába, mivel így a drogkartellek és az emberrablók kevesebb veszélyt jelentenek rájuk. A karavánhoz végül több, mint ezer hondurasi csatlakozott, mert az emberek zöme abban a téves hitben volt, hogy menedékjogot kapnak Amerikában és egy volt kongresszusi tag kifizeti az út költségeit is.

menekültkaraván, USA, Mexikó, Honduras, hondurasi menekültek, Donald Trump, határ, hadsereg, határvédelem, migráns

A menekültek jelenleg Mexikónál tartanak, ahol egy kisebb részük végül nem megy tovább az amerikai határhoz, mivel hiányos nyelvtudással nehezen találnának munkát.  A mexikói állam ideiglenes munkavállalói engedélyt ajánlott fel azoknak, akik ott adják be menedékkérelmüket. Jelenleg majdnem kétezer ember adta be menedékkérelmét Mexikóban, valamint kétszázan pénzügyi segélyt kaptak, miután önként vállalták, hogy visszatérnek Hondurasba.

Trump szigorította a menedékkérelmek beadását az USA-ban és csapatokat vezényelt a déli határhoz, akik fogadják majd az ott érkező menekülteket. A térség számára hosszabb távú megoldás kell, mivel az USA és Mexikó nem bír ezzel a nyomással.

Előző adásunk ide kattintva érhető el, melyben az Irán elleni embargó kijátszásával foglalkoztunk, hiszen az EU, Törökország és Oroszország pénzmozgás nélkül fog tovább kereskednei Iránnal.

Ide kattintva visszanézhető az Enigma össze korábbi adása!

Miről szól az Enigma?

A műsorban szakértők segítségével kutatjuk a függetlennek hitt történelmi, gazdasági és politikai események, érdekcsoportok között fennálló kapcsolatokat.

TV műsorunk minden szerdán 20:10-től jelentkezik új adással a FIX TV képernyőjén!

 

1 comment

  • FIX TV | Enigma - Hány emberélet egy hordó olaj ára? | 2018.11.14. szerint:

    […] adásunk ide kattintva érhető el, melyben az USA felé tartó hondurasi menekültkaravánnal […]

Reklám