fbpx

FIX TV | Enigma – Megérthetjük-e a terrorizmus lélektanát? | 2018.08.22.

Nemzetközi felmérések szerint a terrorizmus túlnyomó többségben két típusú országban jön létre: háborús övezetekben, és olyan országokban, ahol magas szintű a politikai elnyomás. 2016-ban globális szinten az áldozatok 99 százaléka, és a támadások  96 százaléka ilyen országokban történt. Vajon ez azt jelentené, hogy a terroristák maguk is áldozatai a háborúnak vagy a szélsőséges politikai elnyomásnak?

Enigma – Megérthetjük-e a terrorizmus lélektanát?

Az Enigma legújabb adásában a terrorizmus pszichológiai szempontjával foglalkozunk, mivel fontos megértenünk, hogy milyen okok vezetnek ahhoz, hogy valakiből terrorista szülessen. Ez különösen fontos ahhoz, hogy a terrorizmus terjedését világszerte le lehessen lassítani, illetve bizonyos esetekben megakadályozni.

lélektan, terrorizmus, terrorista lelke, közel-kelet háború, szíria, írak, enigma, tv műsor, tévé, drábik jános, európai bevándorló

A terrorszervezetek toborzási módszereivel is foglalkozunk, hiszen az internet és a különböző közösségi média platformok lehetőséget biztosítanak arra, hogy propaganda anyag kerüljenek megosztásra gyorsan és hatékonyan. A hatóságok, valamint a tech cégek most már fokozott figyelemmel ellenőrzik az olyan bejegyzéseket, melyek valamelyik terroristaszervezetet hirdetik vagy akár elősegítik egy terrortámadás kivitelezését. Vitatható ugyan, hogy a média milyen szerepet játszik a terrorizmus terjedésében, hiszen a terrorista fő célja, hogy tettét a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt hajtsa végre. Az internet, valamint a TV továbbra is két olyan meghatározó platform, ahol bárki értesülhet ezekről a támadásokról. Továbbá, megvizsgáljuk azt a kérdést is, hogy egy európai bevándorló, hogyan radikalizálódhat. Mik azok a körülményeket, akár politikai, akár társadalmi vagy vallási, melyek szerepet játszanak abban, hogy valakiből később terrorista váljon.

terroristaszervezet, ISIS, terrorista toborzás, terrorista tag, terrorista, tv műsor, tévé, enigma, drábik jános, közel-kelet, háború, radikalizáció, radikalizmus, európai bevándorló

Ezen túl kiderül az is, hogy mi késztet arra valakit, hogy ISIS-tag legyen. A külföldről érkező zsoldosokról is szót ejtünk, hiszen az ő esetükben nem a vallási elhivatottság a hívószó, hanem javarészt az anyagi jutattások miatt szállnak harcba.

Érdemes végignézni a teljes beszélgetést, melyből kiderül, hogy milyen okból válik valaki terroristává. Az adásból az is kiderül, hogy a különböző terrorszervezetek milyen toborzási módszereket alkalmaznak ahhoz, hogy biztosítsák a folyamatos utánpótlást.

Előző adásunk ide kattintva érhető el, melyben körbejártuk az ISIS terrorszervezet esetleges újjászerveződésének esélyeit. Az ISIS-ellenes koalíció kiszorított a szervezetet iraki és szírai területeiről, valódi legyőzéséhez ennel fontosabb kérdés, hogy megfosztották-e az Iszlám Államot az emberi utánpótlásától?

Ide kattintva visszanézhető az Enigma össze korábbi adása!

Miről szól az Enigma?

A műsorban szakértők segítségével kutatjuk a függetlennek hitt történelmi, gazdasági és politikai események, érdekcsoportok között fennálló kapcsolatokat.

TV műsorunk minden szerdán 20:10-től jelentkezik új adással a FIX TV képernyőjén!

Reklám