fbpx
Főoldal » Bejegyzések » FIX TV | Enigma – Menedékjog vagy visszaélés szökött politikust bújtatni? | 2018.11.21.

FIX TV | Enigma – Menedékjog vagy visszaélés szökött politikust bújtatni? | 2018.11.21.

Jamal Khashoggi meggyilkolása vagy Nikola Gruevszki megszöktetése mennyiben számít vajon egy másik ország belügyeibe való beavatkozásnak?

Enigma – Menedékjog vagy visszaélés szökött politikus bújtatni?

Az Enigma adásában egy izgalmas témakört jártunk körbe, hiszen az elmúlt hetekben többször is az események középpontjába kerültek diplomáciai épületek és szervezetek. Az ezekkel kapcsolatos visszaélések pedig felvetik annak kérdését, hogy meddig élvez diplomáciai védettséget egy politikus vagy közéleti személyiség. Az adásban arra is kitérünk, hogy meddig számít a nemzetközi jog megsértésének egy ilyen akció. Korábbi adásunkban bővebben foglalkoztunk az ellenzéki szaúdi újságíró, Jamal Khashoggi meggyilkolásával, amely az Isztambulban lévő szaúdi főkonzulátuson történt.

Az eset óta számos információ látott napvilágot, amely a szaúdi uralkodócsaládot kötötte össze a gyilkossággal. Az is egyre biztosabb, hogy az uralkodócsalád utasítására jelent meg Isztambulban a szaúdi “halálbrigád” több tagja azzal a céllal, hogy végezzenek a szaúdi újságíróval. A kialakult helyzet kínosan érintette az Egyesült Államokat, hiszen Trump-nak el kell döntenie, hogy miként fogja szankcionálni egyik legfontosabb szövetségesét a térségben. Az adásban előtérbe kerül az a kérdés is, hogy a gyilkosság miként fogja befolyásolni a szaúdi koronaherceg politikai karrierjét, valamint a reformjait.

jamal khashoggi, Szaúd Arábia, közel-kelet, koronaherceg, uralkodócsalád, újságíró, mohammed bin szalman, újságíró meggyilkolása, halálbrigád, isztambul, főkonzulátus
Jamal Khashoggi ellenzéki szaúdi újságíró (bal) és a szaúdi koronaherceg, Mohammed bin Szalman (jobb)

Az utóbbi hetekben a volt macedón miniszterelnöktől, Nikola Gruevszki-től volt hangos az itthoni és a nemzetközi sajtó. Gruevszki körözés alatt ál, mivel két év letöltendő börtönre ítélték hazájában egy luxusautóhoz kapcsolódó korrupciós ügy miatt. A volt miniszerelnök nem vonult be a börtönbe, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene. Pár nappal később pedig egy Facebook-on üzenetben tette közzé, hogy Magyarországban tartózkodik és politikai menedékjogot kért. Gruevszki két kormánytársát Macedóniában letartóztatták, hogy ne tudjanak elszökni.

Ez a helyzet némi feszültséget okozott a térségben, hiszen a nemzetközi körözés későn került kiküldésre és a volt miniszterelnök könnyedén átléphette a határokat. Az továbbra is kérdéses, hogy az érintett országok mennyire vonhatóak felelőségre, valamint milyen hatással lesz ez az ügy az országok közti kapcsolatra. Az adásban elemeztük, hogy a diplomácia szabályai szerint hogyan kellene kezelni ezt a kényes ügyet.

macedónia, nikola gruevszki, geopolitika, határzár, interpol, körözés, korrupciós ügy, politikai menedékkérelem, enigma, elemzés
A volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki útvonala.

Előző adásunk ide kattintva érhető el, melyben részletesen foglalkoztunk a szaúdi ellenézki újságíró, Jamal Khashoggi meggyilkolásával és annak geopolitikai jelentőségéről.

Ide kattintva visszanézhető az Enigma össze korábbi adása!

Miről szól az Enigma?

A műsorban szakértők segítségével kutatjuk a függetlennek hitt történelmi, gazdasági és politikai események, érdekcsoportok között fennálló kapcsolatokat.

TV műsorunk minden szerdán 20:10-től jelentkezik új adással a FIX TV képernyőjén!

Reklám