fbpx

FIX TV | Enigma – Merre tart a NATO? | 2018.07.18.

Az Enigma adásában a NATO-csúcstalálkozó került előtérbe. A NATO történetének egyik legnehezebb csúcstalálkozóját rendezték Brüsszelben. Donald Trump és az európai vezetők közötti barátságtalanság és bizalmatlanság megnehezítette a szakmai kérdésekben való egyezkedést, amire nem volt példa az elmúlt évtizedekben. Az Európai Unió és a NATO képviselői fontos stratégiai jellegű együttműködésről állapodtak meg.

Merre tart a NATO?

A váratlan fenyegetések és a soha nem látott biztonsági kihívások miatt minél szorosabb együttműködésre van szükség, mivel Európa és Észak-Amerika biztonsága forog kockán. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közölte, hogy a katonai szövetségnek és az uniónak közösen kell fellépnie a térséget fenyegető erőpróbákkal szemben. A NATO és az EU a hibrid fenygetések elleni küzdelem fog szorosabban együttműködni – ide tartozik a tengeri térségekben való közös fellépés, a számítógépes biztonság és védelem, valamint más védelmi képességek fejlesztése is. A két szervezet összehangolná a kutatás és a védelmi ipar kapacitásait.

NATO-csúcstalálkozó, enigma, terrorizmus elleni harc, gdp, kiadás, háború, donald trump, brüsszel

 

A feszült hangulathoz hozzájárult Donald Trump és Vlagyimir Putyinnal közös találkozója, amit Helsinki-ben rendeztek meg a NATO-csúcstalálkozó után. Számtalan republikános politikus ledöbbent az elnök excentrikus Twitter üzenetein és a médiában tett megnyilvánulásain. Donald Trump Putyin oldalára állt az amerikai titkosszolgálatokkal és a republikánus többségű szenátus hírszerzési bizottságával szemben, amikor kijelentette, hogy nem történt orosz beavatkozási kísérlet az amerikai elnökválasztásba. Donald Trump szóvá tette a korábbi amerikai kormányzat “ostobaságát”, ami az oroszokkal való fagyos viszonyhoz vezetett. Donald Trump barátságos hangvételű nyilatkozata Putyin felé nem ragadtatta el az USA szövetségeseit, főleg, hogy a NATO-csúcstalálkozón Trump aggresszívan kiosztotta őket.

Az Enigma teljes adásából kiderül, hogy milyen stratégiát követ a NATO. Arra is fény derül, hogy Trump milyen geopolitikát folytat és az EU mennyire lesz képes egységben tartani a tagállamokat.

Nézd vissza az Enigma korábbi adásait ide kattinva!

Előző adásunk ide kattintva érhető el, amelyben Irán fegyverkezése került előtérbe, valamint a Közel-Kelet helyzete geopolitikai szempontból.

Új adással minden szerdán jelentkezünk 20:10-től a FIX TV képernyőjén!

1 comment

  • FIX TV | Enigma - Europol jelentés a terrorizmusról | 2018.07.25. szerint:

    […] adásunk ide kattintva érhető el, amelyben a NATO-csúcstalálkozó került előtérbe. A NATO történetének egyik […]

Reklám