fbpx

FIX TV | Enigma – Miért osztja meg a világot Venezuela? | 2019.02.06.

A venezuelai helyzet megosztotta Oroszországot és az Egyesült Államokat, valamint a többi országokat is. Juan Guiadó az ideiglenes venezuelai elnök, de Maduro továbbra sem hajlandó önként lemondani.

Enigma – Miért osztja meg a világot Venezuela?

Az Enigma adásában Kis-Benedek József, biztonságpolitikai szakértővel a venezuelai helyzetet elemeztük. Az olaj világpiaci árának mélyrepülése miatt évek óta krízissel küszködő dél-amerikai olajállam, Venezuela okán nem csak az amerikai Egyesült Államok és Oroszország feszül egymásnak, de lényegében az egész világot megosztja ez a helyzet. A két szuperhatalom egy kiújuló hidegháborút vív, melyben most Venezuela került középpontba.

Kis-benedek józsef, nemzetbiztonsági szakértő, enigma, venezuela, maduro, válság, geopolitika, elemzés
Kis-Benedek József, nemzetbiztonsági szakértő

Juan Guiadó, az ellenézki többségű parlament elnöke Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát és ezzel együtt szembe ment Nicolás Maduro-val. A hír gyorsan megosztotta az országokat, mivel Irán, Törökország és Oroszország Maduro mellett álltak ki és támgogatásukról biztosították a venezuelai elnököt. Ezzel szemben az Egyesült Államok és több európai ország pedig Guiadót ismeri el, mint ideiglenes venezuelai államfőt. Nicolás Maduro rendszere korrupt, törvénytelen és morálisa züllött, ami miatt rendszerváltást sürgetnek belföldön és külföldön egyaránt. Maduro nem hajlandó önként távozni a hatalomból és puccskísérletnek nevezte a helyzetet, utalva arra, hogy Guaidó és az Egyesült Államok közösen szervezkedtek.

Juan Guiadó, Venezuela, Maduro, ideiglenes elnök, geopolitika, elemzés, enigma
Juan Guiado, az ország ideiglenes elnöke.

Donald Trump amerikai elnök már nem titkolja, hogy megakarják dönteni Maduro rendszerét, mivel veszélyforrást jelent Venezuela az amerikai biztonságra. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter elmondása szerint a Hezbollah aktívan működik a dél-amerikai országban, amely Teheránból kap támogatást. A Hezbollah még Hugo Chavez idején került kapcsolatba és azóta pedig a libanoni szervezet folyamatosan fejlesztette ottani infrastrukúráját. A dél-amerikai szervezet drogkereskedelem, pénzmosás és emberkereskedelemből finanszírozza tevékenységét.

Továbbá, Venezuela jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal és Kínával, amit az Egyesült Államok nem néz jó szemmel. Venezuela rendkívül nagy olajkészlettel rendelkezik és a kőolajiparból származó bevételek segítségével finanszírozza Maduro a rendszert. A venezuelai hadsereg pedig továbbra is hűséges Maduro-hoz, akik viszonylag könnyedén meg tudnák buktatni a venezuelai elnököt.

Nicolás Maduro, venezuela, venezuelai elnök, geopolitika, putyin, putin, elemzés, oroszország, törökország, erdogan, juan guiadó, egyesült államok, donald trump, mike pompeo
Nicólás Maduro (bal), Recep Tayyip Erodgan és Vlagyimir Putyin.

Donald Trump és Mike Pompeo nem tartja kizártnak azt sem, hogy amerikai katonák bevonásával távolítják el Nicolás Maduro venezulai elnököt. Nyílvánvaló, hogy ez a helyzet komoly következményekkel járna és az Egyesült Államok számára sem cél egy újabb konfliktusba belebonyolódni.

Előző adásunk ide kattintva érhető el, melyben a magyar haderőreformot elemeztük és annak szükségességét.

Ide kattintva visszanézhető az Enigma össze korábbi adása!

Miről szól az Enigma?

A műsorban szakértők segítségével kutatjuk a függetlennek hitt történelmi, gazdasági és politikai események, érdekcsoportok között fennálló kapcsolatokat.

TV műsorunk minden szerdán 20:10-től jelentkezik új adással a FIX TV képernyőjén!

 

1 comment

  • FIX TV | Enigma - Összeesküvés-elméletek és álhírek | 2019.02.13. szerint:

    […] adásunk ide kattintva érhető el, melyben a venezuelai helyzetet […]

Reklám