fbpx

FIX TV | Enigma – Nagy-Britannia terrorizmus-ellenes stratégiája | 2018.09.05.

Nagy-Britannia az az ország, ahol a legrégebben harcolnak a terror minden formája ellen, ezért a legnagyobb tapasztalatokkal rendelkeznek ebben a harcban, Ezek a tapasztalatok sok más ország számára is rendkívül hasznosak lehetnek. A kontinentális megközelítéssel szemben a britek nagy hangsúlyt tesznek a prevencióra, vagyis a megelőzésre, a lekövetésre,a felkészülésre és a rehabilitációra.

Enigma – Nagy-Britannia terrorizmus-ellenes stratégiája

Az Enigma adásában a brit terror-ellenes stratégiát elemeztük (CONTEST), aminek legfrissebb változtatát idén tett közzé a brit belügyminisztérium. A CONTEST stratégia négy részre bontható le: Prepare, Pursue, Protect, Prevent.

nagy-britannia, terrorizmus, enigma, tv műsor, fix tv, terror ellenes, brit stratégia, contest, négy p, brit belügyminiszter, manchester terror, london terror, terrorista

A megelőzés (Prevent) lényege, hogy a hatóságot időben észleljén az esetleges radikált személyeket vagy éppen készületben lévő támadásokat. A toborzás mára átköltözött a kibertérbe, így a hatóságok szigorúbban ellenőrzik a különféle közösségi felületeket, valamint weboldalakat, ahol egyszerűen közzé lehet tenni a propaganda anyagokat. A hatóságot folyamatosan építik a kapcsolatot a társadalom tagjaival annak érdekében, hogy minél több információ birtokába legyen és ki tudja szűrni azokat, akik  potenciálisan veszélyt jelenthetnek a közbiztonságra.

A Pursue (követés) részéhez tartozik a terrorista támadások megzavarása, megakadályozása. A brit hatóságok az elmúlt években szigorították a jogszabályokat annak érdekében, hogy több jogi eszköz álljon a rendelkezésükre. Ennek egyik eredménye, hogy megnőtt a terrorcselekménnyel gyanúsítottak száma és ezzel is igyekesznek eltántorítani azokat, akik merényleteket akarnak végrehajtani. Ez a megfigyelés nem csak a belföldre vonatkozik, hanem külföldön is működnek hálozatok, akik azon dolgoznak, hogy kiszűrjék azokat a veszélyes személyeket, akik veszélyt jelentenek a szigetországra vagy annak szövetségeseire.

A CONTEST említést tesz a védelemről is, aminek célja, hogy megnehezítse a terroristák mozgásterét és logisztikailag megnehezítsék egy támadás előkészítését. A hatóságok szigorítottak a határvédelmenk, így nehezebb bizonyos eszközöket behozni, illetve kivinni az országból, valamint fokozott védelmet biztosítanak bizonyos épületeknek, amelyek infrastrukturálisan fontosak. A hatóságok számára fontos szempont még, hogy a támadás mértékét, illetve hatását jelentősen csökkenteni tudják.

A stratégia részletesen taglalja a Prepare szempontot is, aminek lényege, hogy egy megakadályozhatatlan terrortámadás esetén a lehető leggyorsabban csökkentsék annak hatását. Minden hatóságnak uralnia kell a helyzetet és hatékonyon kell reagálnia a fejleményekre. A támadásnak mihamarabb véget kell vetni és az országnak pedig ellenállást kell tanúsítani a terror ellen.

enigma, tv műsor, fix tv, terror ellenes, brit stratégia, contest, négy p, brit belügyminiszter, manchester terror, london terror, terrorista, nagy-britannia, terrorizmus

Az adásban szó lesz még a rehabilitációról, mivel Nagy-Britannia törekszik arra, hogy a radikalizált személyeket visszaintegrálja a társadalomba, ezzel is csökkentve az országra leselkedő veszélyeket. Kétségtelen, hogy Nagy-Britanniának nagy tapasztalata van a különféle kultúrák és értékrendek befogadásában és kérdés, hogy ezt a tudást más országok miként tudják kamatoztatni a régióban.

Előző adásunk ide kattintva érhető el, melyben az öngyilkos merénylők pszichológiájával foglalkozunk. Mi vesz rá valakit arra, hogy öngyilkos merényletet hajtson végre? Milyen jellemzői vannak egy öngyilkos merénylőnek? Egy ilyen fajta támadást miként lehet megakadályozni? Érdemes megnézni a teljes adást, ahol ezekre a kérdésekre is válaszolunk.

Ide kattintva visszanézhető az Enigma össze korábbi adása!

Miről szól az Enigma?

A műsorban szakértők segítségével kutatjuk a függetlennek hitt történelmi, gazdasági és politikai események, érdekcsoportok között fennálló kapcsolatokat.

TV műsorunk minden szerdán 20:10-től jelentkezik új adással a FIX TV képernyőjén!

Reklám