fbpx

FIX TV | Enigma – Növekvő dzsihadista veszély Németországban | 2018.08.01.

Az Enigma legújabb adásában a német belföldi hírszerzés és elhárítás, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) által közzétett 2017-es jelentés kerül elemzésre, ami szerint a jobb- és baloldali, valamint a muszlim szélsőségesek száma emelkedett. Ez a jelentés összhangban van a Europol nemrég kiadott jelentésével, bár bizonyos kategóriákat érdemes jobban szemügyre venni.

Enigma – Növekvő dzsihadista veszély Németországban

A BfV 2017-es beszámolóját Horst Seehofer szövetségi belügyminiszer és Hans-Georg Maassen, a hivatal elnöke egy sajtótájékoztatón ismertette. A jelentésből kiderül, hogy a jobb- és baloldai, valamint a muszlim szélsőségesek száma emelkedett, valamint nem változott a szalafisták körében azok száma, akik jártak az Iszlám Állam nevű terrorszervezett által ellenőrzött területeken.

bfv jelentés, németország, terrorizmus, enigma, tv műsor, belső elhárítás, hírszerzés

Németország továbbra is az iszlamista terroristák célkeresztjében van, így őket fokozott figyelemmel követi a német belföldi elhárítás. A hivatal kiemeli, hogy a Daesh visszaszorítása a Közel-Keleten, főleg Szíriába sikerként értékelhető. Ezzel együtt felhívja a figyelmet azokra, akik elhagyták Németországot azért, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljanak és majd megpróbálnak visszatérni Németországba.

A jelentésből kiderül, hogy több a neonáci, viszont kevésbé aktívak, ami annak tudható be, hogy kevesebb befogadóközpont létezik az országban, ahol a menedékkérőket fogadják. Fontos még megemlíteni, hogy az úgynevezett birodalmi állampolgárok (Reichsbürger) és önrendelkezéspártiak száma emelkedett. Ebben a kategóriában azokat tartják nyilván, akik nem ismerik el a Német Szövetségi Köztársaságot és jogrendjét. A BfV azért tartja őket megfigyelés alatt, mivel jellemző rájuk a militarista szemlélet, a szóbeli agresszió és sokuk fegyverrel is rendelkezik.

A baloldali statisztikákat figyelembe véve, fontos megemlíteni, hogy a jelentés magába foglalja a G20-as tüntetést is, ami nem biztos, hogy szigorúan terrorcselekménynek titulálható.

g20 tüntetés, hamburg, enigma, tv műsor, 2017 jelentés, németország, bfv, belső elhárítás

Érdekességként a jelentés kitér a kibertérben tapasztalható támadásokra is, melyek főként Oroszországtól, Kínától, Törökországtól és Irántól érkeznek. A legtöbb támadás célja a nagy német vállalatok és hivatalok infrastruktúrájának megbénítása, valamint adatainak megszerzése.

Előző adásunk ide kattintva érhető el, amelyben az Europol 2017-es jelentésével foglalkozik és főként a terrorizmusban kialakuló trendeket mutatja be. Az adásból kiderül, hogy a tagállamoknak milyen veszélyekre kell odafigyelniük.

Ide kattintva visszanézhető az Enigma össze korábbi adása!

Miről szól az Enigma?

A műsorban szakértők segítségével kutatjuk a függetlennek hitt történelmi, gazdasági és politikai események, érdekcsoportok között fennálló kapcsolatokat.

TV műsorunk minden szerdán 20:10-től jelentkezik új adással a FIX TV képernyőjén!

1 comment

  • FIX TV | Enigma | Ki provokálja a háborút a Közel-Keleten? | 2018.08.08. szerint:

    […] adásunk ide kattintva érhető el, melyben a német belföldi hírszerzés és elhárítás, a Szövetségi […]

Reklám