fbpx
Főoldal » Bejegyzések » FIX TV | Enigma – Összeesküvés-elméletek és álhírek | 2019.02.13.

FIX TV | Enigma – Összeesküvés-elméletek és álhírek | 2019.02.13.

Az Enigma adásában Krekó Péter volt a vendégük, akit legújabb könyve kapcsán kérdeztük az álhírek és az összeesküvés-elméletek mögött rejlő sociálpszichológiai jellemzőkről.

Enigma – Összeesküvés-elméletek és álhírek

Az Enigma adásában korábban már foglalkoztunk különféle összeesküvés-elméletekkel, valamint elemezük az álhírek hatását a geopolitikai színpadon. Krekó Péterrel most a konteók, illetve az álhírek szociálpszichológiai hatását vizsgáltuk meg közelebbről a nemrég megjelent könyve alapján. Az internet korában számtalan mennyiségű információ áll rendelkezésre, amit pár kattintással bármikor elérhet az ember. Irdatlan mennyiségű adatról beszélünk, amit egy átlag felhasználó nehezen tud szűrni és éppen ezt használják ki azok, akik valamilyen érdek mentén dezinformálnak.

A közösségi oldalak átvették a tömegtájékoztatás szerepét, hiszen most már egy hír pillanatok alatt több százezer, de akár több millió emberhez is eljuthat miközben a forrás nem minden esetben megbízható.

Krekó Péter, politológus, szociálpszichológus, political capital, összeesküvés, álhírek, könyv, író
Krekó Péter, szociálpszichológus, politológus

Krekó Péter az összeesküvés-elméletet úgy definiálja, hogy emberek egy csoportja valamilyen titkos, rejtett cél érdekében valamilyen rossz tettet akarnak ellenünk végrehajtani. A világtörténelem során számos összeesküvés található, javarészt a politikában, de a gazdaságban akadnak kartellek, összejátszások és a sportban pedig bundák vannak bundák.

Az álhíreket úgy a legegyszerűbb megfogalmazni, hogy tudatosan félrevezető, nem létező információ, aminek célja másoknak a megtévesztése. A dezinformáció eltér az álhírektől, mivel általában egy létező problémát próbál meg egyediként bemutatni, ami a kiszemelt réteget érint, illetve jellemez. Ezeknek van valóságalapja, de egy olyan képet alkot, aminek nagyon kevés köze van a valósághoz.

Krekó Péter, Enigma, politólgus, elemzés, könyv, író, szociálpszichólgia,
Az összeesküvés-elméletek és az álhírek szociálpszichólgiája

Az Enigma adásában korábban már beszéltünk a kiberterrorizmus veszélyeiről és hatásiról. A kiberterrorizmus erősen épít a dezinformálásra, hogy azon keresztül formálja a tömegek véleményét egy bizonyos témával kapcsolatban, amely segít az ellentétek növelésében. Az orosz, kínai és amerikai propagandagépezet gőzerővel dolgozik azon, hogy a saját érdekük érvényesüljön politikai és gazdasági szinten.

Az adásban részletesen elemeztük az összeesküvés-elméletek és álhírek szociálpszichólgiai hatását a társadalomra.

Előző adásunk ide kattintva érhető el, melyben a venezuelai helyzetet elemeztük.

Ide kattintva visszanézhető az Enigma össze korábbi adása!

Miről szól az Enigma?

A műsorban szakértők segítségével kutatjuk a függetlennek hitt történelmi, gazdasági és politikai események, érdekcsoportok között fennálló kapcsolatokat.

TV műsorunk minden szerdán 20:10-től jelentkezik új adással a FIX TV képernyőjén!

Reklám