fbpx

FIX TV | Enigma – Pancserpuccs Maduro ellen | 2020.06.03.

A koronavírus miatt keveset lehetett hallani minden idők egyik legbizarrabb puccskísérletéről Maduro ellen Venezuelában. Az Enigma adásában Vogel Dávid, Latin-Amerika szakértő volt a vendégünk, akivel erről a rettentően kínos és amatőr módon kivitelezett puccskísérletről beszélgettünk.

 “Pancserpuccs” – Visszájára sült el Maduro megbuktatása Venezuelában

A koronavírus miatt keveset lehetett hallani minden idők egyik legbizarrabb puccskísérletéről, amit Maduro ellen terveztek Venezuelában. Az Enigma adásában Vogel Dávid, Latin-Amerika szakértő volt a vendégünk, akivel erről a rettentően kínos és amatőr módon kivitelezett puccskísérletről beszélgettünk.

Mi volt a “Gideon hadművelet”?

Egy amerikai őrző-védő cég, a Silvercorp USA több hónapok keresztül szervezte a ‘Gideon’ névre keresztelt hadműveletet, melynek célja a venezülai elnök, Nicolás Maduro megbuktatásra volt. Külön érdekesség, hogy az ellenzéki vezető, Juan Guaidó két tanácsadójáról kiderült, hogy szerződéses partnerei voltak a biztonsági cégnek. Az amerikai cég titokban 300 venezuelai katonát képzett ki Kolumbiában, akik Guaidó feltüntése alatt menekültek el az országból.
A terv két részből állt:
  • az egyik csapat elfoglalja az ország második legnagyobb városának, Maraciabonak kikötőjét
  • a másik csapat pedig amerikai légisegítséggel együtt ostromolta volna meg Maduro palotáját a fővárosban, Carcasban és ejtette volna túszul az amerikai elnököt.
A venezuelai elnököt amerikai helikopteren vitték volna az USA-ba, ahol kábítószer-terrorizmus miatt emeltek vádat ellene és így kerülhetett volna Juan Guaidó, ellenzéki politikus, az ország élére Washington segítségével.

Enigma – Pancserpuccs Maduro ellen

Az Enigma legújabb adásában a Maduro elleni Gideon-hadműveletet elemeztük szakértőnkkel. A sikertelen puccsről keveset lehetett hallani a koronavírus-járvány miatt, viszont komoly hatással lehet a venezuelai – amerikai kapcsolatokra. Érdemes lesz velünk tartani ma este 20 óra 10 perctől a #FIX-en!Élő adás:www.fixhd.tv/hd

Közzétette: FIXHD – 2020. június 3., szerda

Hol kezdődtek a problémák?

A kidolgozott terv ellenére az amerikai támogatás már meghiúsult miután a kolumbiai hatóságok lekapcsolták a felkelőknek szánt fegyverszállítmányt. A másik probléma pedig a hanyag ellátás, ami miatt a 300 venezuelai katonában összesen 60 vett végül részt az akcióban, két amerikai “zöldsapkás” mellett.

Az AP amerikai hírügynökség a “titkos” puccskísérletről már napokkal korábban beszámolt, így nem volt meglepetés a venezeulaiak számára, hogy egy puccs készül Maduro ellen.

Komolytalan puccskísérlet

Hamar elterjedt a hír a világsajtóban, hogy a venezuelai hatóságok egy állítólagos invázíó során nyolc terroristának nyilvánított zsoldossal végeztek és 13 személyt, köztük két amerikai állampolgárt pedig elfogtak Macuto közelében.

Maduro ezzel kapcsolatban tett nyilatkozata szerint

Eszközöket is lefoglaltunk. Kábítószert, dollárt, fegyvereket, műholdas telefonokat, rádió adóvevőket és éjjellátó készülékeket. Rambót játszottak, hősködni akartak.

Venezuela, Maduro, puccskísérlet,pancserpuccs, venezuelai,USA

A venezuelai vezetés szerint a puccskísérlet mögött az Egyesült Államok és Kolumbia áll, mivel utóbbiból motorcsónakokon érkeztek a katonák amerikai eszközökkel és fegyverekkel felszerelkezve. A sikertelen hadművelet visszájára sült el, hiszen Maduro-t megbuktatni nem sikerült, sőt a venezuelai propagandagépezet malmára hajtották a vizet. Maduro korábban már többször hangoztatta, hogy különféle ellene készülő puccsokat terveznek, de most már egy konkrét esetet is fel tud hozni példának.

A venezuelai belpolitikai válság mélypontja akkor következett be amikor Juan Guaidó Venezuela ideigelens elnökének kiáltotta ki magát, amit több térségbeli és nyugati országok ismer el, ideértve az Egyesült Államokat is.

Reklám