fbpx

FIX TV | Enigma – Ravasz perzsák, avagy Irán a nagy sakkjátékos | 2019.04.24.

Az Enigma adásában Kis-Benedek József, biztonságpolitikai szakértővel Irán diplomáciai térhódítását elemeztük. Látványosan épül a síita félhold, ami komoly fejtörést okozhat az Egyesült Államoknak.

Enigma – Ravasz perzsák, avagy Irán a nagy sakkjátékos

Az USA által kivetett szankciók jelentősen meggyengítették Irán gazdaságát és megnehezítette az arab ország olajjal való kereskedést is. Szaud-Arábia gyorsan reagált a helyzetre és terjeszkedni kezdett az olajpiacon. Irán némi meglepetésre diplomáciai úton kezdte el növelni befolyását a térségben. Az Egyesült Államok külpolitikája a Közel-Keleten erősen megkérdőjelezhető, mivel az arab országok jelentős része szkeptikusan áll az amerikaikkal való együttműködéshez.

Donald Trump legutóbbi nyilatkozata a Golan-fennsíkkal kapcsolatban csak tovább borzolja az arab országok kedélyeit, míg Szaúd-Arábiával is meglehetősen érdekes a kapcsolatuk miután kiderült, hogy a királyi család rendelte el a rendszerkritikus szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolását.

washington, golan fennsík, golan heights, közel kelet, izrael, zsidó, állam, donald trump, benjamin netanyahu
Donald Trump amerikai elnök (balra) és izraeli miniszerelnök Benjamin Netanyahu tartja a kezében a Golan-fennsíkról szóló kiálltványt Washingtonban, 2019. március 25-én, amely amely elismeri Izrael fennhatóságát.

Irán szoros együttműködésbe kezdett Szíriával, Lebanonnal és Irakkal, mely által megvalósul a síita félhold. Irán részben már bérli a Latakiában található szír kikötőt, ami által megnyilnak a mediterrán útvonalak és csak 300km választja el őket Izraeltől. A tervek szerint egy autópályát is létrehoznak, ami közel 1,700 kilométer lesz és Tehránt köti össze a libanoni és szír fővárossal, valamint több gazdaságilag is fontos kikötő várossal. A két ország kapcsolata pedig korántsem nevezhető barátinak. Az Egyesült Államok és az Európai Unió nem hajlandó közreműködni Szíria újjáépítésében, amíg Bassár el-Aszad van hatalmon. A szír elnök támogatói között találjuk Kínát, Orszországot és Iránt, akik osztozkodni fognak a háború sújtotta országon. Kína már több éve készül arra, hogy növelje befolyását Szíriában és ezzel együtt a Közel-Keleten. Az új selyemút kapcsán pedig fontos szerepet tölthet be Libanon és Szíria, mivel a Szuezi-csatorna helyett egy alternatív útvonalon, a Földközi-tengeren keresztül áramlana a kínai áruszállítása Európába.

síita félhold, irán, amerika, egyesült államok, közel kelet, arab, muszlim, geopolitika, enigma
A síita félhold – Irán, Irak, Szíria és Lebanon.

Az Egyesült Államok számára úgy tűnik, hogy kevés lehetősége maradt arra, hogy növelje hatalmát a térségben. A két ország kapcsolatának az sem tett jót, hogy Donald Trump terroristaszervezetnek minősítette az iráni Forradalmi Gárdát, ami az ország haderejének egyik szervezeti ága.

Miről szól az Enigma?

A műsorban szakértők segítségével kutatjuk a függetlennek hitt történelmi, gazdasági és politikai események, érdekcsoportok között fennálló kapcsolatokat.

TV műsorunk minden szerdán 20:10-től jelentkezik új adással a FIX TV képernyőjén!

Reklám