Főoldal » Bejegyzések » FIX TV | Enigma – Social Engineering | 2018.07.04.

FIX TV | Enigma – Social Engineering | 2018.07.04.

Social Engineering – Milyen szerepe van a közösségi média és a mobileszközök világában?

Az Enigma adásában a social media, azaz a közösségi média erejéről beszélgettünk Bányász Péterrel. A Facebooknak közel kétmilliárd felhsaználója van és ez a szám várhatóan tovább fog növekedni a jövőben. Ez számtalan adatvédelmi kérdést felvett, hisz elképzető mennyiségű privát adat kerül feltöltésre naponta a különböző közösségi médiákra, legyen az videó, fotó vagy egyszerű szöveges bejegyzés. A nagy cégek körül kialakult adatvédelmi botrányok pedig nem minden felhasználót győzött meg abban, hogy adatait a megfelelő módon védik, illetve tárolják. A Facebook körüli Cambridge Analytics botrány is tökéletes példája annak, hogy miként kerülhetett 87 millió Facebook-felhasználó adat illetéktelen kezekbe. Az adásban szóba kerül, hogy miként használható a kibertér adatgyűjtésre, adathalászatra, legális és illegális információszerzésre.

A jelenlegi politikus többségének is már létezik közösségi profilja, ahol lehetőségük van közvetlenül megszólítani az embereket. Elég csak Donald Trump Twitter bejegyezéseit például venni, ahol nem ritka, hogy az USA elnöke közvetlenül üzenget más országok vezetőinek vagy éppen árul el információkat bizonyos esetekkel kapcsolatban. A műsorban erre is kitérünk, hogy a social engineering miként használható tömegek befolyására, adott esetben kémkedésre, illetve hadviselésre.

 

enigma, adathalász, közösségi média, facebook, social engineering

A beszélgetésből kiderül, hogy kit tartunk hacker-nek, valamint mit takar az etikus hacker megnevezés. Ennek fényében kiderül, hogy miként lehetünk információbiztonságilag tudatosak annak érdekében, hogy csökkentsük az okozott kárt egy esetleges hacker támadás során vagy egy adatszivárgás esetén. Pár egyszerű lépés betartásával könnyedén kivédhetünk különféle kibertámadásokat, amelyeknek kimondott célja privát adataink megszerzése.

Nézd vissza az Enigma korábbi adásait ide kattinva!

Előző adásunk ide kattintva érhető el, amelyben Irán fegyverkezése került előtérbe, valamint a Közel-Kelet helyzete geopolitikai szempontból.

Új adással minden szerdán jelentkezünk 20:10-től a FIX TV képernyőjén!

 

Reklám