fbpx

FIX TV | Enigma – Újjászerveződik-e az ISIS? | 2018.08.15.

Az Iszlám Állam nem egy terület a térképen, hanem emberek egy csoportja, amely hazát keres magának a Közel-Kelettől a Fülöp-szigetekig bárhol. Az ISIS-ellenes koalíció kiszorította a szervezetet iraki és szírai területeiről, valódi legyőzéséhez ennél fontosabb kérdés, hogy megfosztották-e az Iszlám Államot az emberi utánpótlásától?

Enigma – Újjászerveződik-e az ISIS?

Az adásban az ISIS szervezeti felépítése került előtérbe, mivel a terrorszervezet felszámolásához meg kell értenünk, hogy milyen okokból csatlakozik valaki az Iszlám Államhoz. Az ISIS 2015-ben számtalan fontos szíriai és iraki várost foglalt el és mintegy 90,000 km² terület állt a hatósága alatt. Ez 2017-ben lecsökkent ~45,000 km²-re, így továbbra is jelentős fenyegetést jelent a térségben.

iszlám állam, ISIL, ISIS, terrorszervezet, közel-kelet háború, közel-kelet,, muszlim, iszlám, enigma, tv műsor, térkép

Az összecsapásokban az ISIS-elleni koalíció sikeresen visszaszorította az ISIS térhódítását, viszont még így is sokan túlélték a harcokat. Az ISIS több tagja is börtönbe került, akik a hatóság segítéségre voltak abban, hogy jobban megértsék a terroristák motivációit. Azok, akik elkerülték a fogságot folyamatos menekülésben vannak vagy bújkálnak a világban. Az adásban kiderül, hogy mi vesz rá valakit arra, hogy tagja legyen egy terrorszervezetnek. A terrorszervezethez több külföldi zsoldos is csatlakozott, akiket elsősorban a pénz motivál, de vannak közöttük iszlám hívők is. Fontos kérdés, hogy a kilépőket, bújkálokat, menekülőket miként tudják azonosítani a hatóságok. A hatóságoknak fontos feltérképezni, hogy a terrorszervezetek milyen toborzási módszereket alkalmaznak, hiszen lassan felnő egy újabb generáció, akik utánpótlást jelentenek az ISIS számára.

irak, szíria, közel-kelet háború, ISIS, ISIL, terrorszervezet, tv műsor, enigma, terror, terrorista, lélektan

Érdemes végignézni a teljes beszélgetést, melyből kiderül, hogy mennyire reális veszély az ISIS újraszerveződése. Fény derül arra is, hogy mely csoportok, szervezetek támogatják ideológiailag, anyagilag és területileg az Iszlám Államot.

Előző adásunk ide kattintva érhető el, melyben Donald Trump, amerikai elnök és Hasszán Roháni, iráni elnök fenyegető üzengetéseit elemeztük. Irán azzal fenyegetőzött, hogy ha Washington nem hagy fel a folyamatos provokációval akkor lezárja a Hormuzi-szorost, ami az olajszállítások szempontjából kulcsfontosságú. Mi állhat a fenyegető üzenetek hátterében?

Ide kattintva visszanézhető az Enigma össze korábbi adása!

Miről szól az Enigma?

A műsorban szakértők segítségével kutatjuk a függetlennek hitt történelmi, gazdasági és politikai események, érdekcsoportok között fennálló kapcsolatokat.

TV műsorunk minden szerdán 20:10-től jelentkezik új adással a FIX TV képernyőjén!

2 hozzászólás

  • FIX TV | Enigma - Megérthetjük-e a terrorizmus lélektanát? | 2018.08.22. szerint:

    […] adásunk ide kattintva érhető el, melyben körbejártuk az ISIS terrorszervezet esetleges újjászerveződésének […]

  • FIX TV | Enigma - Az öngyilkos merénylők pszichológiája | 2018.08.29. szerint:

    […] adásunk ide kattintva érhető el, melyben a terrorizmus pszichológiai szempontjával foglalkozunk, mivel fontos […]

Reklám