fbpx

FIX TV | Enigma – Venezuela az összeomlás szélén | 2018.09.19.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet és az ENSZ adatai szerint 2014 és 2015 óta 2,5 millió venezuelai menekült el hazájából a politikai és gazdasági válság miatt.

Enigma – Venezuela az összeomlás szélén

Az Enigma adsában elemezzük azokat a meghatározó pontokat Venezuela történelmében, melyek az országot az összemolás szélére sodort. Súlyos következményként tudható be, hogy mostanra elindult egy menekültáradat az országból. Venezuela a világ egyik legnagyobb olajtartalékával rendelkező ország, ahol szinte ingyen volt a benzin és a gázolaj. Hugo Chávez kormányzása alatt az olajbevételeket rövid időn belül szétosztották, viszont ezeket a pénzeket nem a gazdasági szektorok fejlődésére használták fel. A kormány közben szétverte ezeket a szektorokat különböző kártékony intézkedésekkel, melyek egyáltalán nem segítették a termelést. Hugo Chávez halála után érkezett Nicolás Maduro, aki még kevésbé tartotta kordában az ország gazdaságát.

nicolas maduro, venezuelai elnök, szocializmus, olajválság, venezuelai gazdaság, európai unió, venezuela menekült, enigma, tv műsor, hugo chavez, venezuela éhezés, menekültáradat

Számtalan hír látott napvilágot, ahol Maduro elnök hatalmas gálákat és vacsorákat rendez magának, míg népe a túlélésért küzd. Venezulában az emberek az utcára vonultak, tüntettek, hiszen egyre nehezebb hozzáférni alapvető élelmiszerekhez. Az olajiparban dolgozó munkások is sorra dőlnek ki, mert az éhezés miatt teljesen legyengültek. Kétségtelen, hogy Maduro kormánya képtelen kezelni a hiperinflációt és a venezuelai elnök inkább az USA-t, valamint a nemzetközi pénzügyi szervezeteket okolja az ország helyzete miatt. Idén egyre többen távoztak az országból a botrányos gazdasági és politikai helyzet miatt és sokan Európát jelölték meg uticélként.

tv műsor, enigma, venezuela olaj, venezuela gazdaság, venezuela, nicolas maduro, hugo chavez, gazdasági válság, olajipar, olaj, USA, európai unió, EU, venezuela menekült, menekültáradat

Az EU-nak mostantól nem csak a Közel-Keletről érkező bevándorlókkal kell foglalkoznia, hanem az egyre gyarapodó venezuelai menedékkérőket is figyelembe kell vennie. Érdemes végignézni a teljes beszélgetést, hiszen elemezzük, hogy Venezuela számára milyen megoldások léteznek, ami javítaná összeségében az életszinvonalt, valamint az EU-nak milyen szerepe lehet ebben a kérdésben.

Előző adásunk ide kattintva érhető el, melyben a Bécsben rendezett EU külügyminiszterek informális találkozójáról beszélgettünk. A találkozón szó esett a venezuelai meneküldáradatról, valamint a szíriai Idlib térségben kialakult helyzet is előtérbe került. Milyen szerepe lesz az EU-nak ezekben a kérdéskörökben? A teljes adásból kiderül!

Ide kattintva visszanézhető az Enigma össze korábbi adása!

Miről szól az Enigma?

A műsorban szakértők segítségével kutatjuk a függetlennek hitt történelmi, gazdasági és politikai események, érdekcsoportok között fennálló kapcsolatokat.

TV műsorunk minden szerdán 20:10-től jelentkezik új adással a FIX TV képernyőjén!

1 comment

  • FIX TV | Enigma - A harmadik Korea-közi csúcstalálkozó | 2018.09.26. szerint:

    […] adásunk ide kattintva érhető el, melyben Venezuela gazdasági, politiaki és társadalmi összeomlásáról […]

Reklám