fbpx

FIX TV | Enigma – Vitatható eredmények az asztanai békefolyamatban | 2018.10.03.

Putyin, Erdogan és Róháni képes lesz stabilizálni a helyzetet Szíriában? Az asztanai békefolyamatokat elemeztük az Enigma adásában.

Enigma – Vitatható eredmények az asztanai békefolyamatban

Szeptember 7-én Teheránban tartották meg az újabb asztanai béke tárgyalásokat, melyben részt vett az orosz, irán és török elnök. A tárgyalást nagy nemzetközi figyelem kisérte, hiszen olyan témák kerültek előtérbe, mint Szíria újjáépítése és ezzel együtt a konfliktus lezárása Idlíb tartományban. A felek szorgalmazták a szorosabb gazdasági együttműködést is.

Sok kritika érte a feleket, ami az eredményeket illeti, hiszen számos találkozó után is csak minimális előrehaladás történt. A találkozók során, viszont egyre jobban nyilvánvalóvá vált Vlagyimir Putyin, Recep Tayyip Erdogan és Haszán Róháni közötti ellentét, amit fontos lenne áthidalni, ahhoz, hogy érdemben lehessen beszélni a szíriai helyzet megoldásáról.

putyin, erdogan, róháni, török elnök, orosz elnök, iráni elnök, enigma, fixtv, szíria, oroszország, törökország, menekült, háború, idlíb tartomány

A szíriai polgárháború katonai része lassan a végéhez ér és a stabilizáció csak ezután kezdődhet. Idlíb tartományban az Aszad-párti erők és a felkelők között egy fontos csata várható, ami komoly fejtörést okozott Putyin, Erdogan és Róháni számára. A török elnök tűzszünetet javasolt, viszont a többiek leszavazták. Putyin és Róháni közösen nyilatkozták, hogy folytatni kell a harcot Idlíb tartományban. Ennek fő oka, hogy a térségben aktívan tevékenykednek a Daesh és a Dzsabhat Fatah es-Sám harcosai. A két terrorista csoport tagjai hátráltatják a békefolyamatokat és ezért is tartják fontosnak a harc folytatását.

idlib tartomány, szíria, háború, putyin, erdogan, róháni, asszad, USA

Erdogan már jelezte, hogy Törökország nem képes újabb menekülteket befogadni. Egy harc a térségben több millió civil embert késztetne a menekülésre. Az adásból kiderül, hogy Irán miért szándékozik több milliárd dollárt fektetni Szíria újjáépítésébe, miközben jelentős gazdasági visszaesésen ment keresztül. Kérdés még, hogy az USA ebben a helyzetben mit tehet annak érdekében, hogy növelje befolyását a térségben, hiszen az elmúlt időszakban javarészt az oroszok diktáltak.

Előző adásunk ide kattintva érhető el, melyben Kim Dzsongun és Mun Dzsein az atommentesítésről és szorosabb gazdasági együttműködésről tárgyalt a harmadik koreai csúcstalálkozón, Phenjanban.

Ide kattintva visszanézhető az Enigma össze korábbi adása!

Miről szól az Enigma?

A műsorban szakértők segítségével kutatjuk a függetlennek hitt történelmi, gazdasági és politikai események, érdekcsoportok között fennálló kapcsolatokat.

TV műsorunk minden szerdán 20:10-től jelentkezik új adással a FIX TV képernyőjén!

Reklám