fbpx

FIX TV | Game On – 10 dolog, amit tudnod KELL a Sekiro-ról!

Kemény ez a shinobi élet, de Game On Ádám nem adja fel a Sekiro-val való küzdelmet és most hasznos tanácsokkal érkezett!

Game On – 10 dolog, amit tudnod KELL a Sekiroról!

Nemrégiben jelent meg a FromSoftware legújabb videojátéka, a Sekiro: Shadows Die Twice, amely már az első hétvégén felrobbantotta a Steam eladási listáit, valamint a játékosok idegrendszereit. A használt videojáték piac egyre jobban telik meg a japán feudális világban harcoló shinobi lemezeivel, amely nem meglepő, hiszen nagyon sokakat csapásként ért a felismerés, hogy a Sekiro nagyon hasonlít, és mégis csomó szempontból egészen különbözik a stúdió eddig megszokott játékaitól, akár a Dark Souls szériát, vagy a Bloodborne-t nézzük.

A Game On legújabb adásában az első pár boss legyűrése után összeszedtem azokat a fontos újdonságokat, változtatásokat, amelyeket tudnod kell, mielőtt belevágnál a szomorú szamuráj kalandjaiba- merthogy nem árt kicsit lelkileg is felkészülni rá, az biztos.

Sztoriorientált Souls videojáték?

Ez az első olyan FromSoftware cím, amely esetén NEM egy névtelen főhőssel, hanem a videojáték címével azonos Sekiro-t irányítjuk. A játék alaptörténete a Sengoku-kori Japánban játszódik, pontosabban a 16.százaad környékén, amely nem csak, hogy katonai konfliktusoktól volt terhes, hanem a darabokra tagolódott és irányítás nélkül maradt Japán kaotikus évszázadát.A középkori Japán ezen századaiban kiskirályságok alakultak ki, amelyek egymás ellen csatároztak, és sokszor előfordult, hogy a véres háborúkban a kisebbek felülmúlták a nagyobb hatalmú vazallusokat.

Ebbe a világba csöppenünk be Sekirot irányítva, akit sokan Félkarú Farkasként ismernek. Hősünk balkarját egy halálos ashina szamuráj vágja le, aki ezt követően elrabolja Sekiro mesterét, egy fiatal nagyurat, akinek felmenőit isteneknek tartottak. Sekirót végül egy rejtélyes szobrász menti meg a halálból, aki levágott végtagját protézissel helyettesíti. Ezt követően a shinobi mestere fogvatartóinak a nyomába ered, és megpróbál revansot venni, és megmenteni az isteni felmenőkkel rendelkező fiatal örököst.

metal gear solid, fromsoftware, sekiro, shadows die twice, műkar, japán, ninja, shinobi, gameplay, videojáték
Ez itt a Phantom Pain?

Nem mindenben hasonlít a korábbi Souls videojátékokhoz

Voltak, akik megrökönyödtek Miyazaki új agymenésétől,, ugyanis arconcsapásként érte őket a játék valami brutális kihívási szintje. Az egyik legesszenciálisabb újítás a Sekiro-ban a Dark Souls játékokkal szemben, hogy nyugodtan kidobhatod az eddigi FromSoftware-es tapasztalataidat a kukába. A játék azontúl, hogy néhol vállalhatatlanul nagy kihivással szembesít, egyre másra bebizonyítja, hogy esélyed sincs, amíg a mesterévé nem válsz a kardforgatásnak, a védekezésnek, a figyelemnek, a türelemnek, és a nyugodtságnak. Azt gondolod, hogy te vagy a Bloodborne speedrun-ok királya, a no-hit Dark Souls-ok végijátszások császára? A Sekiro-ban az ilyesfajta tudással sokra valószínűleg nem mész.

A legjobb támadás a védekezés – vagy fordítva?

NE DODGE-olj! Komolyan, ne ugrálj összevissza. Szokatlan dolog, de az ellenfelek minduntalan utána mennek, össze-vissza körbe-körbe agyonvernek, méteres dárdákkal többlépnyi távolságból átszúrnak, és megaláznak. A fő szemszög mindig is a REFLEX kell, hogy legyen előtted. Egy tökéletesen levédekezett támadásból az ellenfeleket még mindig nem biztos, hogy kellő erővel tudjuk ütni. A DODGE fogalmát pedig PARRY-re re kell cserélni: avagy a bejövő ütés esetén a tökéletes pillanatban megnyomott védekezés egy pillanatra az ellenfelet kiengedi védekezésből, ilyenkor kell odaszúrni.

A lopakodás művészete a tyúkok ellen

Nem szükséges, hogy minden alkalommal nekiess az ellenfeleknek, mint hülyegyerek a csokinyúlnak, ugyanis érzésem szerint a Sekiro másik türelemmel kapcsolatos jinjang tanítása a TERVEZÉS. A játék folyamatosan igényli a pályarészek átgondolását, sőt, sokszor részletes figyelését és betanulását is, ugyanis a mobokat (avagy a tömegellenfeleket) az úgynevezett deathblow-al lazán likvidálhatjuk, ha mögéjük lopakodva jó időben szúrjuk le őket, vagy vágjuk el a torkukat. A trükk a lopakodás során, hogy a legtöbb keményebb ellenfél, vagy boss esetén is az életüket rögtön megritkíthatjuk ezzel a megoldással.

Miért érdemes legtöbbször sunnyogni? Nos, azért, mert máskülönben a bossok és a mobok egyszerre megtépnek, mint a toklászos tyúkot. Apropó tyúkok: érdemes a hangos kakashi senseiek esetén egy japántyúkhúsleves előkészítő tanfolyamot végezni, mert hangosak és szemetek, mindenkit odavonzzanak a környékről, hogy Sekiro kollegát a földbe gyepálják.

Nincs stamina, de mi van helyette?

Az ellenfelek akkor a legüthetőbbek, amikor a sok-sok csapkodás után az úgynevezett posture-mércéjük magas lesz. Ilyenkor az ellenfelek már kevésbé tudnak védekezni, könnyebben kijátszhatóak, és a végső döfés is bevihető, ám ha téged ütnek, úgy a posture mérce nálad is felmehet, amely esetén te vagy kiszolgáltatottabb helyzetben. Stamina mérce nincs, így nekünk kell ráérezni, hogy mikor érdemes védekezősebben játszani, és mikor baromi agresszíven. Folyton változtatnunk kell a taktikán, mert mindenkinél kicsit más lesz a kézreálló stratégia.

harcrendszer, sekiro, shadows die twice, fromsoftware, japán, csata, kardozás, gameplay
Fontos, hogy mindig ügyeljünk arra, hogy mikor védekezünk és mikor támadunk, különben sokat fogunk szenvedni.

Hogyan fejlődjünk?

A fejlődés sem a szokványos a játékban, hiszen az első pár óra után megkapjuk a fejlődési fát és az első skill pontokat, melyekkel különbözö képességeket szerezhetünk akár a kezünk helyén lévő protéziskarra, akár a harci technikák elsajátítására. A fejlődés nem kizárólag az XP pontok gyüjtögetésében és farmolásban történik, sőt, itt kevésbé releváns, mint az eddigi Souls játékokban. Itt a képességek megtanulása az elsődleges. Nem szabad ellustulni – vissza kell menni sokszor a kezdeti templom környékére – nem csak azért, hogy leadhassuk a különböző tárgyakat, amelyek új lehetőségeket, fejlesztéseket, és utakat nyitnak meg előttünk, de a halhatatlan harcossal gyakorolhatjuk a különböző technikákat. Bizonyos bossokat, mid-bossokat nem is tudunk másképp legyőzni, így a fejlődés elsősorban nem az XP pontok farmolására, hanem a kitanult taktikákra alapszik. Az önfejlesztő kardgyakorlat nem fog ártani, sőt, kötelező.

sekiro, skill tree, képességek, videojáték, shinobi, playstation, dark souls, fromsoftware, magnew
Fontos, hogy a játék során fejlesszük képességeinket.

Minden halálnak ára van – de mennyi?

A Dark Souls videojátékokhoz hasonlóan a halál itt is büntet, elég keményen. Összesen 2 különböző, jobb szó híján “feljogosító” pontot szerezhetünk arra az esetre, ha nem akarunk azonnal végleg meghalni, ha elestünk. Az egyiket minden alkalommal megkapjuk a checkpoint szobroknál, a másikat pedig az ellenfelek leölésével tudjuk feltölteni. Azonban amikor az egyiket elhasználjuk, a másik lezáródik, hogy ne tudjuk egyfolytában erre támaszkodni és így haladni előre.

Külön kellemetlenséget okozhat még az, hogy ha Sekiro megfekszik, akkor a játék lefelezi a megszerzett tapasztalati pontjainkat és pénzérméinket, amit csak az úgynevezett Unseen Aid-el lehet elkerülni. Ez azt jelenti, hogy az istenek megszánják a játékost és megengedik neki, hogy megtartsa a tapasztalati pontjait – ennek százalékos esélyét bizonyos eseményekkel és tárgyakkal lehet befolyásolni, amelyekkel ezt a számot feljebb tornászhatjuk. Érdemes, mert a hosszútávú fejlődéshez fontos adalék.

sekiro, shadows die twice, shinobi, game on, videojáték, halál, death, magnew, 10 dolog, dark souls
Ezt a kanji feliratot még sokszor fogjuk látni…

A játékot streameljük a Twitch-en is!

A legutóbbi streamünkben is láthattátok, hogy majdnem ideggörcsöt kaptam már az első nagyobb bossnál, de a játék folyamatosan tanít arra, hogy megfelelelő koncentrációval, és a jinjang szellemiségéhez hű nyugalommal és türelemmel bármit meglehet csinálni.

Nézd meg a teljes videót, ahol további hasznos tanácsokat osztunk meg veletek, melyek segítségetekre lehet a videojáték során!

Kövessétek a Game On Twitch oldalát, valamint csatlakozzatok a FIX TV Discord közösségéhez is, ahol kibeszéljük a hét legfontosabb eseményeit vagy csak kiereszthetitek a gőzt. Facebook-on és Instagram-on pedig folyamatosan értesülhetsz a legfrissebb tudnivalókról, legyen az egy élő közvetítés, egy újabb adás vagy valami érdekesség!

Külön köszönet a Magnew Games-nek, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a FromSoftware legújabb videojátékát, amely már elérhető PC-re, Playstation 4-re és Xbox One-ra!

Reklám