fbpx

FIX TV | Jogász – A válás sötét oldala | 2019.04.08.

A Jogász adásában Dr. Farkas Dorottya, válási mediátor segít tájékozódni a válással kapcsolatos tudnivalókkal.

Jogász – A válás sötét oldala

A mediáció segítségével úgy is el lehet válni, hogy mindenben megegyeznek a felek, és viszonylag zökkenőmentesen új életet kezdhetnek. Enélkül nagyon elfajulhat a válás. A Jogász adásában dr. Farkas Dorottya, válási mediátor ismertette a fontos tudnivalókat. Tipikus konfliktusforrások: vagyon és közös gyermek. A családon belüli erőszak és veszélyeztetés nem tipikus. Nagyon meg tudják nehezíteni egymás dolgát a párok, ha nincs megegyezés, és évekig is elhúzódhat egy hosszadalmas peres eljárás. Ez sok pénzbe, akár milliókba, sok-sok időbe, energiába és idegfeszültségbe kerülhet. A mediátor nem ügyvédként közvetít. Az együttműködés akkor is közös cél, ha valaki ezt nem fogja fel. A gyermek megkímélése elsődleges a procedúra folyamán. A szakértői vélemények kikérése a perben drága és kíméletlen. Ha már egy közös megegyezéssel mennek el a párok a bíróságra, mindenki jobban jár. Két fő lehetőség: közös megegyezés vagy bizonyítási eljáráson alapuló tényállásos bontás.

farkas dorottya, válás, házasság, mediáció, jogász
Vendégünk volt dr. Farkas Dorottya, mediátor, www.mediatorpont.hu

A megegyezés 5 pontja:

  • szülői felügyelet
  • a különélő szülő és a gyermek kapcsolattartása (láthatás)
  • gyerektartás díj
  • házastársi tartás
  • utolsó házastársi lakás használati joga.

A házastársi tartásnak kemény feltételei vannak, komoly (pl. egészségügyi) rászorultság indokolja. A véglegesen és visszavonhatatlanul megromlott házasság. A magyar jogszabályok alapján, ha az egyik fél válni akar, a bíróság felbontja a házasságot. Közös megegyezés esetén akár 4 hónap alatt is el lehet válni. Közös gyermek esetén két, gyermek nélkül egy bontóperes tárgyalás is elég lehet.

Jogász – A válás sötét oldala

Bontóper illetéke: 30.000 forint. A vagyonmegosztásról külön per dönt, nem a bontóper tárgya. A vagyonmegosztási per illetéke: 6%. Ennek maximuma 1,9 millió forint. A kompromisszum általában több megbeszélés során születik. Mikor kezdődött az életközösség, mikor a vagyonközösség? Gazdasági közösség házasságon belül. A bíróság kiegyensúlyozottságra törekszik: egyik fél se tudja kisemmizni a másikat. A lakáshasználat is konfliktusforrás lehet a gyermekelhelyezésen és a vagyonmegosztáson túl.

Házasság felbontásánál a szülők kötelessége figyelembe venni a gyermekek érdekeit. A gyermek érdekei nem sérülhetnek. A szülők sérelmei óhatatlanul megjelennek a gyermekkel való kommunikációban és ezáltal a másik szülővel való kapcsolatban. Ebben nagyon sokat tud segíteni a mediáció. A gyermek személyisége nem mosható össze a szülői érdekekkel. A gyermekek külön személyiségek, amit óvni kell.

A pártosság és elfogultság kiküszöbölése a mediáció során. Minden segítő szakma alapkövetelménye a kiskorúak jogainak védelme. A mediáció célja a kölcsönös elégedettség és kiegyensúlyozottság.

Miről szól a Jogász?

A Jogász kéthetente hétfőn jelentkezik új adással a FIX TV képernyőjén 21 óra 10 perctől! Jogi tanácsadó műsor, melyben szakértőinkkel különféle jogi eseteket vizsgálunk és értelmezzük a hatályos jogszabályokat. Nézői kérdéseket a jogasz@fixhd.tv e-mail címre várjuk!

Reklám