fbpx

FIX TV | Jogász – Válási mediáció | 2019.01.28.

A Jogász adásában dr. Farkas Dorottya válási mediátor volt a vendégünk - honnan ered ez a gyakorlat és pontosan mivel foglalkozik egy válási mediátor?

Jogász – válási mediáció

Vajon mivel foglalkozik és milyen módszereket alkalmaz egy válási mediátor? A legtöbb ember még mindig keveri a mediációt a meditációval, pedig a párkapcsolati közvetítésnek nem sok köze van az elmélkedéshez. Szakértőnk, dr. Farkas Dorottya jogász diplomával rendelkező válási mediátorként először is tisztázza a fogalmakat. A beszélgetés első részében arra keressük a választ, hogy melyik kultúrából származik a tevékenység, mi a mediáció általában, milyen fajtái, típusai vannak, és mit jelent a válási mediáció.
dr farkas dorottya, mediáció, mediátor, jogász, válás, mediatorpont, jogász, ügyvéd, jog, házasság, élettárs
Vendégünk volt dr. Farkas Dorottya, mediátor, www.mediatorpont.hu

Történet és elmélet:

A mediációnak mélyek a kulturális hagyományai és a történelmi gyökerei. Konfliktuskezelésre, egymásnak feszülő érdekek és indulatok közötti közvetítésre mindig is szükség volt. Már az ősidőkben, a törzsi társadalomban is mediált a közösség papja, sámánja, a vének tanácsa stb. Ez intézményesült később, a modern-posztmodern társadalomban mint permegelőző és per elkerülő eljárás. Először az Egyesült Államokban merült fel az igény a huszadik század elején a munkaadók valamint a munkavállalók képviselőiként a szakszervezetek közötti intézményes közvetítésre. Ezt vették át az Egyesült Királyságban, onnan pedig a kontinentális Európába került. Magyarországon 2003 januárjától létezik ez a tevékenység törvényi szabályozás alapján. Különböző szakmákból érkeznek a mediátorok (orvosok, közgazdászok, pszichológusok, jogászok stb.) Az Igazságügyi Minisztérium közvetítői névjegyzéket vezet.
válási mediáció, mediátor, jogász, ügyvéd, házasság, válás, élettársi kapcsolat, farkas dorottya
A Jogász adásában a válási mediációval kapcsolatos tudnivalókat ismertettük.
A mediátor különbségei a coach, a pszichológus, az orvos tevékenységétől.
A mediátor nem mondja meg, hogy mit tegyenek a felek. Ő irányít, közvetít. Magyarországon tizennyolc-húszezer házasság bomlik fel évente. Szakértőnk hatékonysági aránya: 85 százalékos.
A mediátor eszközei elsősorban a szükségletek feltérképezésére és közvetítésére koncentrálnak. Az elakadást kell feltérképezni. Három alkalomnál több közvetítői beszélgetésre általában nincs szükség. Büntető eljárásban is alkalmaznak pártfogó felügyelői mediátorokat 2007. óta. Alapvető követelmény egy mediátorral szemben a segítő hozzáállás, az empátia, a nyitottság, a türelem, az érdeklődés és az elhivatottság. Az együttműködési szándék és a jóindulat minden részvevő fél részéről elengedhetetlen.

Miről szól a Jogász?

A Jogász kéthetente hétfőn jelentkezik új adással a FIX TV képernyőjén 21 óra 10 perctől! Jogi tanácsadó műsor, melyben szakértőinkkel különféle jogi eseteket vizsgálunk és értelmezzük a hatályos jogszabályokat. Nézői kérdéseket a jogasz@fixhd.tv e-mail címre várjuk!

Reklám