fbpx

FIX TV | Restart | 2018.07.18.

Mobilnetet kap Kuba! Lefotózták az új Galaxy Note 9-et?
Ismét egy hatalmas büntetést kapott a Google!

A nap legérdekesebb számtech hírei a Restart-ban!


Hatalmas informatikai előrelépés Kubában

A Reuters jelentéséből kiderül, hogy nagy előrelépésre tehet szert a kommunista Kuba azzal, hogy a világhálóhoz csatlakozik. Az ország szinte teljesen elszigetelődött a világtól a Szovjetunió összedőlése után. Az ország csak Fidel Castro halála után kezdett el fokozatosan egyre jobban kinyílni és az utóbbi években egyre többen férhettek hozzá az internethez. A lakosság azon része, amely rendelkezett okostelefonnal netkávézókban és nyílt wifi hotspotok segítségével tudott csatlakozni az internetes szolgáltatásokhoz. Az internet terjedésével a korlátok még jobban leomlanak, főleg, hogy most egy szűk felhasználói réteg mobilnetes hozzáférést is kapott.

Az első felhasználók között voltak az állami lapok újságírói a monopolhelyzetben lévő kubai szolgáltatótól (ETECSA), miután Miguel Diaz-Canel elnök kijelentette, hogy az internetelérés bővítése gyorsítaná a kubai gazdaságot és segítene megóvni a kubai forradalom eredményeit. Az ETCSA kijelentette, hogy év végéig mind az ötmillió előfizetőjének lehetősége lesz mobilinternetezni.

internet, cuba, mobilnet, restart, számtech, informatika, tech hírek

Ez a lépés radikálisan megváltoztatja az eddig szigorúan ellenőrzött nyilvánosság jellegét, mivel ha az ötmillió előfizető ezután szabadon érheti el a külföldi hírcsatornákat, az gyengítheti a kommunista kormányzat befolyását. Természetesen ez függ a szolgáltatás minőségétől és attól, hogy milyen gyorsan kerül kiépítésre a hálózat. Sokan tartanak attól, hogy az ETECSA lassan és a nyugati színvonaltól messze elmaradó minőségben nyújtja majd a mobilnetes szolgáltatást, a kubai fizetésekhez mérten drágán. Jelenleg a 3G-s mobilnet kiépítése folyik, miközben a latin-amerikai országok zöme már rég 4G-s hálózaton lóg, tesztelve közben az 5G-s rendszert.


Galaxy Note 9-cel fotózták le a Samsung vezérét

Körülbelül három hét múlva kerül hivatalosan leleplezésre a Galaxy Note 9, viszont nyilvános helyen sikerült lencsevégre kapni a Samsung ügyvezetőjét, miközben a legújabb készüléket próbálgatta a kezében. A képet elnézve ez lesz talán az eddigi legnagyobb dizájnmódosítás az előző készülékekhez képest és az is kiderül, hogy a DJ Koh kezében lévő készüléken olyan tok van, amely megerősíti azon pletykákat, hogy az ujjlenyomat-olvasó a horizontális kamerarendszer alá költözött.

samsung, galaxy note 9, lebukott, kiszivárgott, dj koh, számtech hírek, restart, új samsung

Sok különbség nem lesz a Galaxy Note 8-hoz képest, leszámítva a szenzor áthelyezését és a képernyőt körbeölelő keret persze még vékonyabb lesz. A kibővített színválaszték ugyanakkor érdekes kombinációkat ígér: a kék Galaxy Note 9-hez például arany színű S Toll járhat.

A telefon lelke egy Exynos 9810-es csúcslapka lesz, 6/8 GB RAM-mal és 64/256 GB tárhellyel. Az Android Oreón természetesen Samsung Experience felület fut majd. A kamera horizontális elhelyezkedése miatt az akku kapacitása 4000 mAh-ra nő.

A készülék előrendelései augusztus közepén kezdődnek és a telefon vételára éppen, hogy csak 1000 euró alatt marad.

4,3 milliárd euró bírságot kapott a Google

Egészen elképesztő, több mint 1400 milliárd forintnak megfelelő bírságot szabott ki az Európai Bizottság (EB) a Google-ra a versenyjog megsértése miatt. Ez az uniós végrehajtó szerv több év óta tartó vizsgálatának eredménye, miszerint a vállalat visszaél a piaci erőfölényével az Android operációs rendszerben. Kétségtelen, hogy mostanában a Google és az Európai Unió viszonya korántsem felhőtlen. Tavaly nyáron éppen egy 2,4 milliárd eurós büntetést szabott ki az Európai Bizottság a cégre. Ezzel a bírsággal nem csak saját rekordját döntötte meg az EB, hanem a vállalatét is, mivel a Google sosem kapott ekkora mértékű büntetést korábban. A 4 342 865 000 eurós – aktuális árfolyamon 1404 milliárd forintnak megfelelő – büntetést “az Android mobileszközökkel kapcsolatos, a Google keresőmotor erőfölényének megerősítésére irányuló jogellenes gyakorlatok miatt” szabta ki.

Margrethe Vestager, az EB versenyügyekért felelős biztosa azt nyilatkozta, hogy “A bírság nagysága tükrözi az ügy súlyosságát”, tekintettel arra, hogy “A Google az Androidot keresőmotorja erőfölénye bebetonozásának eszközeként használta”. Ezzel a lépéssel Margrethe Vestager szerint a vállalat megvonta a lehetőséget a versenytársaktól arra, hogy érdemek szerint újíthassanak és versenghessenek, továbbá megtagadták az európai fogyasztóktól a jelentőssé vált mobilszférában jelentkező tényleges verseny előnyeit.

Nézd meg a Restart teljes adását, hogy ne maradj le a nap legérdekesebb számtech híreiről, valamint megválaszoljuk a nézők informatikai kérdéseit is!

Informatikai műsorunkba te is becsatlakozhatsz! Szólj hozzá élő adásunkhoz Facebook-on, Skype-on vagy telefonon keresztül minden hétköznap 18:25-től a FIX-en!

Korábbi adásainkat ide kattintva nézheted vissza a videótárból!

1 comment

  • […] adásunkban szó eset arról, hogy az Európai Bizottság rekordméretű bírságot szabott ki a Google-re. A […]

Reklám