Főoldal » Bejegyzések » FIX TV | Restart | 2018.07.19.

FIX TV | Restart | 2018.07.19.

Fizetős lesz az Android? Egyre több a fájlmentesen támadó vírus!
Bezár a WD merevlemez-gyára!

A nap legérdekesebb számtech hírei a Restart-ban!


Érkezhet a fizetős Android?

Tegnapi adásunkban szó eset arról, hogy az Európai Bizottság rekordméretű bírságot szabott ki a Google-re. A vállalat 4,34 milliárd eurót köteles fizetni, amiért a trösztellenes törvények megsértette. A bizottság külön kiemelte, hogy a Google-nek nem lenne szabad a Chrome böngészőt és a keresőjét az operációs rendszerbe csomagolnia, illetve a gyártókat hátráltatni abban, hogy az Android főzött verzióit használják. Továbbá, a vállalat abban is bűnös, hogy bizonyos gyártó és telekomcégeknek nagy összegeket fizetett azért, hogy az általuk értékesített készülék tartalmazzák a Google Search applikációt.

google eu bírság, fizetős android, számtech műsor, restart, tech hírek, keresőmotor

A keresővállalat fellebbez a bírság ellen, viszont az EU döntése nagy hatással lehet a cég androidos üzleti modellre. A cég ügyvezetője, Sunder Pichai, egy blogbejegyzésben védte meg a Google stratégiáját, miszerint az Android ökorendszer számtalan lehetőséget biztosít a felhasználók számára. A bejegyzés arra is kitér, hogy a felhasználók könnyedén törölhetik az előtelepített applikációkat a készülékről.

google android, eu bírság google, előtelepített app, android, tech műsor, restart, informatika, okostelefon

Amennyiben a Google-t meggátolják a saját alkalmazásainak rendszerbe integrálásában, az tönkreteheti az Androidot. Pichai szerint az EU ezzel a döntéssel azt üzeni, hogy a zárt, szabadalmaztatott rendszerek előnyt élveznek a nyílt platformokkal szemben. A Google szerint az androidos üzleti modell hamarosan megváltozhat, vagyis a gyártóknak ezentúl licencdíjat kell majd fizetniük az Androidért. A Google böngészője vagy éppen keresője ma már szinte megkerülhetetlen, így elég valószínűtlen, hogy a felhasználók ne keresnék ezeket a szolgáltatásokat.

Egyre több a fájlmentesen támadó számítógépes vírus

A fájlmentes, kizárólag a számítógép memóriájában működő kártevők egyre elterjedtebbé váltak az utóbbi pár évben. Ezek a fajta támadások azért veszélyesek, mert a víruslaboratóriumok számára nincs fájl, amelyet elemezni lehetne. A hagyományos víruskereső technológiák pedig képtelenek ezeket felismerni.

A 2000-es évek elején megjelent támadásforma most ismét népszerűvé vált a kibertérben és nem véletlenül beszélnek róla sokat a kiberbiztonsági szakemberek. A vírusstatisztikát elemezve kiderül, hogy 2017-ben a legtöbb támadást (13 százalék) fájlmentes kártevő indította. A Barkly és a Ponemon Institute felmérése szerint a fájl alapú támadásokhoz képest ezeknél a fajta támadásoknál tízszer nagyobb az esély arra, hogy sikeresek lesznek. Ennek fényében nem csoda, hogy ismét népszerű támadásforma lett.

fájlmentes támadás, vírusírtó, vírus, számítógép, számtech műsor, számtech hírek, restart, tv műsor

A fájlmentes elnevezés nem minden esetben igaz, mivel legtöbbször a kártevő egy e-mail csatolmányban érkezik. A kártevő aktiválása után pedig az ismert sérülékenységeket kihasználva, a rendszer eszközei segítségével memóriából indulnak. A kártevő így már csak a memóriában található meg, a merevlemezen nem marad nyoma.

A fájlmentes támadásforma elterjedésével a vírusirtó szoftverek is alkalmaznak már memória felügyeletet, amelyek megpróbálják kiszűrni a kártevőket. A vírusvédelem működése is átalakul, ahogyan fejlődnek a kártevők, mivel várhatóan a jövőben ehhez hasonló vírusok fognak elterjedni a kibertérben.

Bezár a Western Digital merevlemez-gyára

Az SSD-k népszerűsége miatt nincs elegendő kereslet, így bezár a Western Digital 1973 óta üzemelő merevlemez-gyára. Számos eszközben bukkanak fel SSD-k és egyre többen részesítik előnyben amikor új adattárolók keresnek. A hagyományos merevlemezek kereslete alaposan megcsappant. A felhasználók számára fontos szempont a teljesítmény, így érthető az SSD-k fölényes térnyerése az adattárolók piacán. A merevlemez-gyártók ettől függetlenül próbálják kecsegtetővé tenni a hagyományos merevlemezeket új technológiák bevonásával, amelyek növelik a tárolók kapacitását. A HDD-tárhely növekszik is, gyorsabban, mint ahogyan az SSD-k vételára csökkenne. A jelek szerint azonban mindez nem volt elég.

western digital, wd, merevlemez, ssd, hdd, tech hírek, informatika, számtech műsor, tv műsor, restart

Ennek fényében a Western Digital úgy döntött, hogy bezárja a Malajziában lévő merevlemez-gyárát. Ez volt a WD egyik első gyárüzeme, amely 1973 óta működött. A cégnek így már csak két gyára marad Thaiföldön. A WD a hagyományos merevlemezek helyett, inkább az SSD-ket fogja előnybe helyezni és megpróbál nagyobb részesedést elérni az SSD-piacon.

Nézd meg a Restart teljes adását, hogy ne maradj le a nap legérdekesebb számtech híreiről, valamint megválaszoljuk a nézők informatikai kérdéseit is!

Informatikai műsorunkba te is becsatlakozhatsz! Szólj hozzá élő adásunkhoz Facebook-on, Skype-on vagy telefonon keresztül minden hétköznap 18:25-től a FIX-en!

Korábbi adásainkat ide kattintva nézheted vissza a videótárból!

Reklám