fbpx

FIX TV | Restart | 2018.08.01.

Érkezik a GeForce GTX 1180! Veszélyben a robotporszívók?
A VLC letiltotta a kínai mobilgyártót!

A nap legérdekesebb számtech hírei a Restart-ban!


Már a robotporszívók sincsenek biztonságban

Az Internet of Things körébe tartozó eszközök védelmére hívja fel a figyelmet az ESET kiberbiztonsági cég az MTI-nek küldött közleményében. Az otthoni okos eszközök, így akár a robotporszívók is szenvedhetnek kibertámadásokat. A közlemény emlékeztet minket arra, hogy idén derült fény arra, hogy egy Strava nevű fitnesz alkalmazás buktatta le egy titkos katonai bázis pontos elhelyezkedését. A nyilvánosságra hozott hőtérképen a futóútvonalak által egyértelműen be lehetett azonosítani a Szíriában és Irakban található katonai bázisokat.

internet of things, IOT, techmania, restart, informatika, hálózat, tv műsor, tech hírek, eszközök, okoseszközök

 

A robotporszívókra is érdemes odafigyelni, mivel a legtöbb 360 fokos kamerával rendelkezik. Egy sikeres hacker támadás esetén a bűnözők szabad feltérképezhetik otthonunkat, irodánkat, anélkül, hogy tudnánk róla. Ugyanez a helyzet a többi kamerás eszközzel is pl. tablet, laptop vagy okos TV, így érdemes lehet fizikailag is letakarni a használaton kívüli kamerát.

A szakértők szerint a felhasználóknak érdemes alaposan átgondolni, hogy miként használják okoseszközeinket. A cégeknek pedig vállalniuk kellene a hosszú távú biztonságos működést, amit már a gyártás alapjaitól be kellene vezetni. A közlemény kitér arra, hogy óvatos becslések alapján pár éven belül 50 milliárd eszköz lesz hálózatba kapcsolva.


Jöhet a GeForce GTX 1180 augusztus 20-án

Az Nvidia a GeForce Gaming Celebration keretében mutatja be a GeForce GTX 1180 videokártyát. A cég nemrég szétküldte a meghívókat az eseményre, ami augusztus 20-án kerül megrendezésre Németországban, Kölnben.

geforce gtx 1180, köln, németország, restart, tv műsor, informatika, videokártya, gfx card, számítógép, tech hírek, gpu

Ez a követező-generációs GeForce GTX 1180-as videokártya bemutatója lesz a szakértők szerint. Ez a videokártya fogja leváltani a GTX 1080-at, és már az új Turing lapkára épül. Az esemény egyetlen nappal előzi meg a 2018-as Gamescom rendezvényt, így várhatóan a gamerek is örülni fognak a bejelentésnek.


A VLC letiltotta a Huawei-t

A népszerű videolejátszó, a VLC, nem tölthető le a Huawei telefonjaira, mivel az program készítői feketelistára tette a kínai mobilgyártót. A döntés annak következménye, hogy a Huawei a háttérben futó appokat bezárja, kivéve saját applikációit.

A Play áruházban több kritika érkezett a VLC-re, miszerint a zenelejátszó funkció nem működik megfelelően. A cég utánajárt a problémának és kiderült, hogy erről nem tehetnek, hiszen a Huawei telefonjai automatikusan bezárják a háttérbe futó appokat, így a VLC-t is.

A tiltás elsősorban a P10, P8 és P20 telefonokat érinti, illetve ezeknek a különböző alváltozatait. Jó tanács, hogy akinek ilyen gyártmányú telefonja van és szeretné megtartani a korábban letöltött VLC app-ot, az semmiképp se törölje le. A Play Áruházban az alábbi üzenet fogadja az említett Huawei telefon tulajdonosait:

A VideoLAN weboldaláról közvetlenül is letölthető .apk kiterjesztében az app, így van megoldás azok számára, akik szeretnék használni a VLC-t. Ebben az esetben engedélyezni kell a telefon biztonsági beállításainál a külső forrásból beszerzett appok telepítését és úgy installálni az .apk kiterjesztésű fájlt.


Nézd meg a Restart teljes adását, hogy ne maradj le a nap legérdekesebb számtech híreiről, valamint megválaszoljuk a nézők informatikai kérdéseit is!

A Restart tegnapi adása ide kattintva érhető el.

Korábbi adásainkat ide kattintva nézheted vissza a videótárból!

Miről szól a Restart?

Informatikai tanácsadó TV műsorunk hétköznaponként jelentkezik 18:25-től a FIX TV képernyőjén, amiben beszámolunk a legfrissebb számtech hírekről és nézőink informatikai kérdéseire válaszolunk. Várjuk hozzászólásodat, kérdésedet telefonon, Skype-on vagy Facebook-on keresztül.

1 comment

Reklám