fbpx

FIX TV | Üzletről 30 percben – A kisvállalkozások finanszírozási kérdései | 2018.09.27.

Milyen finanszírozási lehetőségek állnak rendelkezésre egy kis- és középvállalkozások számára? Krisán László, a KAVOSZ vezérigazgatója válaszolt kérdésünkre.

Üzletről 30 percben – A kis- és középvállalkozások finanszírozási kérdései

Vendégünk: Krisán László, KAVOSZ, vezérigazgató

Az Üzletről 30 percben adásában vendégünk volt Krisán László, a KAVOSZ vezérigazgatója, aki a kisvállalkozás finanszírozási lehetőségeiről mesélt. A kis- és középvállalkozások (KKV) jelentik Magyarország gerincét gazdasági szempontból, így fontos kiemelt hangsúlyt fektetni a megfelelő gazdasági légkör kialakítására. A vállalkozók számára fontos, hogy a piacon legyen egy erős vásárlóerő, valamint a kiszámíthatóság és ezzel együtt a stabilitás is fontos szempont a cégek számára.

A gazdasági válság következményeit még nem sikerült teljesen kiheverni. Sok micro, valamint kis- és középvállalkozás tart még a különböző hitelkonstrukciók igénybevételétől. Rossz döntések sorozat miatt, számos elhamarkodott intézkedés született, ami nem volt pozítiv hatással a piacot tekintve. Az EU-s pénzek szétosztásával a vállalkozások is bátrabban mertek újítani és fejleszteni a hatékonyság érdekében.

üzletről 30 percben, krisán lászló, fivosz, KAVOSZ, fiatal vállalkozók országos szövetsége, széchényi kártya, hitel, eu-s pénzek, kohéziós pénzek, hitelezés, garancia, vállalkozás, kkv szektor, kis és középvállalkozás, üzlet, ügyvezető, cégvezető, vállalkozó

A KKV szektor túlságosan is széles ahhoz, hogy érdemben lehessen foglalkozni a különféle problémákkal, így érdemes ezt jobban szétbontani. Az EU-s definició szerint minden cég kis- és középvállalkozás, ha az éves árbevétele nem haladja meg az 50 millió eurót (~16 milliárd forint) és 249 főt a létszáma. Magyarországon egy ilyen fajta cég messze a nagyvállalati kategória.

üzletről 30 percben, krisán lászló, fivosz, KAVOSZ, fiatal vállalkozók országos szövetsége, széchényi kártya, hitel, eu-s pénzek, kohéziós pénzek, hitelezés, garancia, vállalkozás, kkv szektor, kis és középvállalkozás, üzlet, ügyvezető, cégvezető, vállalkozó
Illusztráció

A  munkaerőhiány hatalmas probléma a szektorban, mely hátráltatja az újabb építkezéseket és fejlesztéseket, ami a megnövekedett fogyasztásból, az EU-s pénzekből, a hitelekből és egyéb bevételekből kerülne kivitelezésre. Krisán László szerint az EU-s pénzeket, így érdemesebb széthúzni a mezőnyt, mivel az Európai Bizottság javaslata alapján 2021 után 24 százalék csökkentést javasol. Ennek értelmében Magyarország a mostani 23,6 milliárd euró helyett 17,93 milliárd eurónyi támogatást kapna a kohéziós pénzekből.

Mi lehet a megoldás?

Krisán László szerint fontos, hogy a kormány a lehető legjobb megállapodást érje el ebben a kérdéskörben. Az EU-s pénzek nagy segítséget jelentenek a magyarországi micro, valamint kis- és középvállalkozások számára. Különös tekinettel arra, hogy a kis- és középvállalkozás szektor igényli a legtöbb segítséget és a KAVOSZ nem csak a problémákat tárja fel a szektorban, hanem segít a megoldásokban is.

Kattints ide és nézd vissza korábbi adásinkat a videotárból!

Mi az a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetség (FIVOSZ)? A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetség (FIVOSZ) célja, hogy segítse a következő vállalkozói generációt és megteremtse azt a vállalkozói réteget, akik cégeiket hosszútávon sikeresen vezetve megerősítik a KKV szektort és hozzájárulnak egy sikeres nemzeti gazdaság megteremtéséhez.

Kattints ide a részletekért!

Miről szól az Üzletről 30 percben?
Félórás beszélgetés cégvezetőkkel üzletről, sikerről, innovatív technológiáról és formabontó gondolatokról. Mi kell ahhoz, hogy a mai, dinamikusan változó világban sikeresek legyünk?

Reklám