Most a fixen: Megyei Híradó ··· 12:20 Beton Dzsungel ··· 12:30 Kertszépítők

Az automatizált közlekedésé a jövő?

Az automatizált közlekedésé a jövő?

A Ford a napokban zajló barcelonai Mobil Világkongresszuson mutatta be automatizált kísérleti autóját, aminek a vállalat fontos szerepet szán a fejlett és automatizált technológiák kifejlesztésében.

A cég immár több mint egy évtizede kísérletezik az önállóan közlekedő autókkal, megvizsgálva számos érzékelőrendszert és vezetősegítő technológiát; e tapasztalatok alapján készült el a jelenlegi jármű, ami kutatási platformként szolgál majd a lehetséges megoldások kifejlesztéséhez, valamint a jövő automata járműveivel kapcsolatos jogszabályi és technikai kérdéseinek megfogalmazására.

Az automatizált kísérleti járműben négy infra-érzékelő, vagy más néven A LiDAR (fény- és távolságérzékelő) szkenneli folyamatosan az autó környezetét, felderítve az esetleges akadályokat, például a járműveket, a kerékpárosokat, a gyalogosokat, sőt még a kisebb állatokat is. A LiDAR szenzorok mintegy 70 méteres körzeten belül bármit képes érzékelni, így az autó környezetéről valós idejű, háromdimenziós képet alkotnak. Mivel a rendszer másodpercenként 2,5 milliószor szkennelést végez, rendkívül pontosan képes kiszámítani az érzékelt tárgyak távolságát.

A múlt hónapban a Ford két új amerikai projektet is útjára indított az automatizált közlekedés technológiájának tökéletesítésére. A vállalat közös kutatásba kezdett a Massachusettsi Műszaki Egyetemmel, hogy képessé tegyék az autót egy bonyolult algoritmus alkalmazására, ami meg tudja jósolni, hogy a többi jármű ? és a gyalogosok ? milyen irányban és sebességgel mozognak majd a forgalomban. Emellett a Ford a Stanford Egyetemmel közösen vizsgálja, hogyan mérhetők fel szenzorokkal az autó környezetében található tárgyak. Az RWTH Aachen Egyetemmel karöltve a Ford Európában is belekezdett egy új kutatási projektbe. A közös munka célja olyan ember-gép interfészek kifejlesztése, amelyek az automatizált járművekben egyértelműen kommunikálnak az autósokkal, és lehetővé teszik, hogy a vezető egyszerűen visszavehesse az irányítást, bármikor felülbírálva az automatikus funkciókat. E tanulmányok egyik legfontosabb segédeszköze egy rendkívül kifinomult vezetési szimulátor lesz.

- FIX

Legfrissebbek

Továbbiak innen: Irányjelző

FIX TV 2018
Kapcsolat Médiaajánlat készítette: fswd.hu