Most a fixen: Műsorszünet ··· 8:00 Doku-line ··· 9:00 FIX Magazin

Megjelent A magyar nyelv nagyszótára ötödik kötete

Megjelent A magyar nyelv nagyszótára ötödik kötete

Megjelent A magyar nyelv nagyszótára ötödik kötete, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézet állított össze.

A több mint 20 kötetesre tervezett sorozat új részei kétévente jelennek meg 20-25 ember munkájának eredményeképpen. Kenesei István, az MTA Nyelvtudományi Intézetének igazgatója hozzátette, hogy a magyar nyelv nagyszótára az Intézet legnagyobb vállalkozása.

A legújabb kötet a c (cé, cz, tz) betű címszavától a dézsmaszedőig szedte csokorba az elmúlt 230 év szókészletét. Továbbá, 4122 szócikkben dolgozza föl a szavakat, szókapcsolatokat, amelyeknek használatát 35 157 példamondattal érzékelteti.

A szótár főszerkesztője, Ittzés Nóra elárulta azt az érdekességet, hogy hivatalos lett a "deviszont". Az intézetnek nincsen népnevelő hajlama, mivel a nyelvhasználók alakítják a nyelvet, amit az intézmény szigorú tudományos szempontok szerint írnak le és jellemeznek. Ezért is van az, hogy az intézmény nem foglal állást a "rendszerváltás" és a "rendszerváltozás" szavak helyes alakját illetően. Szerinte az iskola, a tanárok feladata az lenne, hogy elmondják a gyerekeknek, hogy létezik ilyen és létezik olyan forma, ezt ilyenkor, azt olyankor érdemes használni. A nagyszótár főszerkesztője azt is elárulta, hogy nagyon aprólékos és hatalmas adatmennyiség kerül elemzésre a szótár írásakor, tehát a munka rendkívül időigényes. 

Ittzés Nóra azt is kiemelte, hogy többé az ikes ragozást sem lehet mesterségesen fenntartani, mivel elvesztette eredeti funkcióját és kihalóban van ez a forma. 

A Magyar Tudós Társaság még 1831-ben hagyta jóvá a nagyszótár első terveit, a tényleges szótárírói munka azonban csak a XXI. század elején kezdődött el. A sorozat első kötetei 2006-ban jelentek meg és már a következő évben elnyerték a Kiváló Magyar Szótár Díjat.

- FIX

Legfrissebbek

Továbbiak innen: FIX Magazin

FIX TV 2018
Kapcsolat Médiaajánlat készítette: fswd.hu