Most a fixen: Műsorszünet ··· 8:00 Restart Extra ··· 9:30 Épí-tech

Putyin rendkívüli ellenőrzést rendelt el több katonai körzetben

Putyin rendkívüli ellenőrzést rendelt el több katonai körzetben

Feszültség a Krím-félszigeten

Feszült a helyzet a Krím-félszigeten, ahol több ezren tüntetnek a tartományi parlament előtt Szimferopolban. A tömeg két pártra oszlik, Oroszország-párti orosz nemzetiségűekre és Ukrajna-párti tatárokra és ukránokra. Oroszország harckészültséget, rendkívüli katonai ellenőrzéseket tart nyugati határainal, adta hírül a Telegraph. Híresztelések szerint péncélozott szállító járművekindultak a szevasztopoli orosz flottatámaszpont irányából az Ukrajnához tartozó Krími Autonóm Köztársaság székhelye, Szimferopol felé.

Helyszíni tudósítók szerint a két tömeg egyelőre maximum dulakodik egymással. A rendőrség dél körül pár órára elhagyta a teret, így félő volt, hogy komolyan incidensekre is sor kerülhet. Délutána a rendőrök visszatértek és láncot alkotnak a két csoport között. Az Euromaidan twittere szerint egy ember meghalt és öten súlyosan megsérültek az összecsapásban.

Miután az oroszbarát Viktor Janukovics elnök hatalma a múlt hét végén megdőlt Kijevben, egykori ellenzéke vette át a hatalmat, amit most a májusi elnökválasztásig Ideigelenesen Julija Timosenko, a Haza párt elnökének jobbkeze, Olekszandr Turcsinov és szövetségesei, Vitalij Klicsko (Udar) és a szélsőjobboldali Oleg Tyahnyibokm, a Szvoboda párt gyakorolja.

Oroszország ennek természetesen egyáltalán nem örül, annál is inkább, mert Ukrajnában, a Krími-félszigeten található egyik legfontosabb katonai bázisa, a szevasztopoli kikötő, ahol az orosz flotta jelentős része állomásozik és a jelenlegi megállapodásokig 2042-ig ott is marad.

A félszigeten ráadásul leginkább orosz többségű városok találhatók (Odessza, Szevasztopol, Szimferopol, Jalta), egyedül a krími tatárok azok, akik Ukrajna-pártiak, nekik ugyanis történelmi tapasztalataik vannak arról, az orosz hatalom, hogyan bánik a kisebbségekkel. Az oroszok a Belgium méretű félsziget lakosságának hatvan százalékát adják, a terület autonóm tartományi státusszal bír.

Hétfőn egy orosz államporságú polgármestert választottak meg Kijev legnagyobb megrökönyödésére Szevasztopolban, akit a Kreml nyílt támogatójának tartanak, a város rendőrkapitánya pedig kijelentette, nem engedelmeskednek a Kijevből érkező rendelkezéseknek, sőt nem ismerik el Turcsinovot elnöknek.

Turcsinov szerdán feloszlatta a rettegett, és az ellenzék szerint oroszpárti ukrajnai rohamrendőri szervet, a Berkutot, amelnyek tagjai tehetők felelőssé a múlt heti véres csütörtökért, amikor 82 tüntetőt lelőttek Kijevben. Szevasztopol polgármestere, Alekszej Csalij máris közölte, hogy várja a Berkut leszerelt tagjait a városi rendőrség kötelékébe.

Turcsinov ideiglenes államfő szerdán rendeletben jelentette be, hogy mostantól ellátja a hadsereg főparancsnoki tisztségét.

A NATO-nak nincsenek tervei

Az észak-atlanti szövetségnek és az Egyesült Államoknak nincsenek kidolgozott tervei arra az eshetőségre, hogy Oroszország katonailag beavatkozik az ukrajnai válságba - közölte csütörtökön a NATO európai főparancsnoka.

Arra a kérdésre, hogy nyugtalanítja-e az orosz beavatkozás lehetősége, a főparancsnok úgy válaszolt, hogy "ez mindenkit nyugtalaníthat, de neki most nem ez az elsődleges aggodalma".

"Pillanatnyilag nem tervezzük, hogyan válaszoljunk váratlan esetekre. Azt tesszük, hogy támogatjuk az ügy békés megoldását" - jelentette ki.

Angela Merkel német kancellár a brit kormányfővel közösen tartott sajtóértekezleten "különösen aggasztónak" nevezte a Krímben kialakult helyzetet.

David Cameron, brit kormányfő kijelentette, hogy minden országnak tiszteletben kell tartania Ukrajna területi integritását és szuverenitását. Továbbá, a brit kormányfő azt is hozzátette, hogy "a világ figyelni fogja" az orosz lépéseket. Merkel szerint London és Berlin mindent megtesz az új ukrán vezetés támogatására, tekintettel "a rettenetesen nehéz gazdasági helyzetre". A kancellár nagy reményeket fűz a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségéhez.

Svájc befagyasztja Janukovics számláit

A berni külügyminiszter csütörtökön közölte, hogy a svájci kormány döntése alapján Viktor Janukovics volt ukrán elnök svájci bankbetétjei befagyasztásra sor kerülhet.

A Janukovicsnak, illetve családjának adható svájci vízummal kapcsolatban Svájc "a lehető legszorosabban figyelemmel kíséri az ukrajnai helyzetet".

A megbuktatott ukrán elnök legidősebb fia, Olekszandr Janukovics 2011 végén szénkereskedelmi vállalatot alapított Genfben Mako Trading néven, ottani székhelyű nemzetközi szervezetek közvetlen szomszédságában. A L,Hebdo című svájci magazin tudomása szerint három év alatt 500 millió dolláros vagyont halmozott fel.

Bankcsődök fenyegetik Ukrajnát

Az elmúlt egy hétben az emberek kivették számláikról bankbetéteik hét százaléket és ha ez továbbra is így marad akkor a pénzintézetek fizetésképtelenné válhatnak. Az ukrán jegybank keresi a lehetőségeket annak érdekében, hogy megnyugatssa az embereket. A tüntetés legvéresebb napjaiban, február 18-20-án 30 milliárd hrivnyát (3,1 milliárd dollár) vontak ki a bankokból - jelentette ki Sztepan Kubiv a jegybank elnöke.

Az ukrán pénzügyminiszter csütörtökön felkérte a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) arra, hogy küldjön mihamarább szakértőket az országba egy legalább 15 milliárd dolláros hitelmegállapodás előkészítésére, amire az IMF vezetője rövid időn belül pozitív választ adott.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezetője rámutatott, hogy az IMF és nemzetközi partnerei jelenleg is egyeztetnek, hogy miként lehet segítséget nyújtani Ukrajnának.

Az ukrán jegybank legfrissebb intézkedése, hogy legfeljebb 15 ezer hrivnyának megfelelő külföldi valutát vehetnek fel naponta az emberek. Ez nagyjából 336 ezer forintnak felel meg. A hrivnya sokat vesztett értékéből a politikai válság miatt.

- FIX

Legfrissebbek

Továbbiak innen: Gumiszoba

FIX TV 2018
Kapcsolat Médiaajánlat készítette: fswd.hu