Most a fixen: FIX Magazin ··· 11:10 Zöldövezet ··· 11:40 Megyei Híradó

SMARAGDÚT, Farkas Erzsébettel, július 25. hétfő, 22:00 óra

SMARAGDÚT, Farkas Erzsébettel, július 25. hétfő, 22:00 óra

SMARAGDÚT, Farkas Erzsébettel, július 25. hétfő, 22:00 óra

 

Miért nem tesszük amit akarunk? 2. részFolytatjuk a már megkezdett témát. Az előző adás a Fix tv oldalán a videótárban megtekinthető.

Sokszor észre sem vesszük, hogy egészen mást teszünk, mint amit elhatározunk. Megpróbálunk tudatosan hatékonyan felnőtt módjára cselekedni, aztán valamiért mégis másképp döntünk. Valamiért? Az ösztönagyunk megtanult védekezni, még kicsi korunkban, mindahányszor valami fájdalmas, esetleg fenyegető, vagy szégyenteljes eset történt velünk. Elegendő tudás, segítség, tapasztalat hiányában kénytelenek voltunk mi magunk "megoldásokat" kitalálni. Ám ezek csak arra voltak jók, hogy növeljék a rendelkezésünkre álló (többnyire negatív) energiát. Ha dühösek lettünk, vagy letagadtuk ami történt, vagy hasítottunk (csak a jó vagy csak a rossz tulajdonságait láttuk a másiknak) az a hamis illúziónk lehetett, hogy mi irányítjuk, uraljuk a helyzetet. 

Felnőttként - a rezonancia törvénye okán - erős vonzalmat érzünk olyan személyek iránt, akik hasonló fájdalmas, esetleg fenyegető, vagy szégyenteljes eseteket éltek át gyermekkorukban. Ösztönösen érezzük, tudjuk, hogy a másik az, aki képes lenne minket érteni és szeretni végre. Ám a gyermekkorban működő fájdalmas "szeretetkapcsolat" emléke rettegéssel tölt el. Félünk az intimitástól, félünk a közelségtől. Gyakran ezt a félelmet egy projekcióval "orvosoljuk": azt képzeljük a szeretett személyről, hogy ő fog bántani bennünket. Ezért aztán úgy reagálunk a közelségére, ahogy annak idején a gyakran bántalmazó személy közelségében éreztünk. Szorongást, páni félelmet, zavart, szégyent érzünk, légzésünk, pulzusunk is szabálytalanná válik.

Ráadásul a jelenbeli negatív reakcióink a szeretett személy felé - nem növelik az Ő bizalom-frekvenciáját. Pedig a vonzódás arra lenne, hogy ezekre az érzésekre végre, közösen hatékony megoldásokat, élet-stratégiákat tanuljunk, alakítsunk ki. Mi félelmünkben mégis a gyermekkorban működő (és negatív energiát teremtő) elkerülést, dühöt, tagadást, hasítást választjuk, csakhogy kizárjuk a csalódás lehetőségét, amit gyermekkorunkban egy-egy boldog pillanatot követően oly gyakran átéltünk. 
Nem tudunk, nem merünk felnőttként reagálni a szeretetre, félelmünkben visszatérünk gyermekénünkhöz és az ott kialakított énvédelmi stratégiáinkat használjuk a felnőtt, hatékony és nem utolsó sorban pozitív energiát teremtő megoldások helyett, amit közösen alakíthatnánk, tanulhatnánk meg.

Ráadásul mindahányszor ezeket a gyermeki megoldásokat választjuk, azonnal meg is bánjuk, de a csalódástól való félelem, újra és újra megakadályoz abban, hogy szándékaink urai lehessünk. 

A műsorhoz hozzászólhatnak a Smaragdút facebook oldalán.

- FIX

Legfrissebbek

Továbbiak innen: Smaragdút

FIX TV 2018
Kapcsolat Médiaajánlat készítette: fswd.hu