Most a fixen: Megyei Híradó ··· 12:20 Beton Dzsungel ··· 12:30 Kertszépítők

Vadló a háztetőn

Vadló a háztetőn

Ami a vasárnapi Irányjelzőbe már nem kerülhetett be, mert annyira friss hír: a Ford április 16-17-én ünnepli a Mustang folyamatos gyártásának 50 évét, és ez alkalomból a vállalat az Empire State Building 86. emeleti kilátójában állít pódiumra egy vadonatúj Mustangot, hogy a híres épület látogatói is az ünnepségsorozat részesei lehessenek. A Ford ezzel megismétli közel 50 évvel ezelőtti bravúrját: a világ egyik leghíresebb látképébe illeszti be a Mustang sziluettjét.

Nem egyszerű feladat egy autót 86 emeletes magasságba emelni Manhattan sűrűn lakott utcáin. Nem létezik olyan hordozható daru, ami felérne a 86. szinten található kilátóig. A torony tetején meglehetősen keskeny galéria fut körbe, amire képtelenség lenne helikopterrel leszállni. Az egyetlen megoldást tehát a liftek jelentik. 1931-es megnyitása idején az Empire State Building volt a világ legmagasabb épülete (és ezt a címet közel negyven éven át meg is őrizte), ám ekkor aligha jutott eszébe bárkinek is, hogy az eredeti liftekkel egyszer majd egy autót próbálnak meg felvinni a tetőre. Csakhogy 1965-ben, a Mustang kabrio bemutatásakor mégis megvalósult az elképzelhetetlen: az autót három részre vágták (plusz a szélvédőt is leszerelték), és a darabok így már befértek a liftbe.

Az új Mustang mintegy 18 centiméterrel hosszabb és 10 centiméterrel szélesebb, mint fél évszázaddal ezelőtti őse, így aztán még komolyabb kihívás elé állítja a szakembereket, mint 50 évvel ezelőtt. A csapat tagjai a számítógépes tervezőprogram adatai alapján határozták meg a megfelelő vágási pontokat; ezután már minden befér a méretre szabott rekeszekbe, amelyeket beguríthatnak majd a liftekbe.  Amikor már minden fent lesz a 86. szinten, a szerelők alig hat óra leforgása alatt újra összeállítják az egyes részeket, hogy az új Mustang Manhattan fölé magasodhasson. Az Empire State Building kilátójának látogatói április 16-án és 17-én reggel 8 és délután 2 óra között csodálhatják meg az új Mustang kabriót.

- FIX

Legfrissebbek

Továbbiak innen: Irányjelző

FIX TV 2018
Kapcsolat Médiaajánlat készítette: fswd.hu