fbpx

Most már senki se tudja feltörni az iPhone-okat?

Az Apple lépett és módosított az általa alkalmazott titkosítást. Mostantól semmilyen külső eszköz nem létezik, ami képes lenne feloldani az iPhone készüléken lévő titkosítást a tulajdonosuk akaratának ellenére.

Az már köztudott volt, hogy a rendőrök és a titkosszolgálatok egy bizonyos GrayKey nevezetű eszköz segítségével törték fel az akkori összes iPhone-t. Szerencsére a rendvédelmi szervezeteken kívül más nem nagyon tudott hozzáférni ezekhez az eszközökhöz. A GrayKey csak ilyen ügyfeleknek árulta a terméket, aminek értéke 8 millió forint körül mozog.

greykey, brute force, apple, iphone hack, titkosítás, feltörhetetlen
Így néz ki az eszköz

Az Apple eddig sem volt túlságosan is együttműködő a hatóságokkal, hiszen a cég a felhasználói adatok védelmére épült. A cég számára, így különösen fontos volt, hogy valamilyen úton megakadályozza a hatóságok, illetve a GrayKey működését. Született egy átmeneti megoldás, amivel sikerült korlátozni az USB eszközök hatáskörét az iPhone-ban még feloldás előtt. A GrayKey doboz lényegében brute force támadásokat intéz a telefon védelme ellen. A dobozt az USB csatalkozón keresztül kell rákötnünk a telefonra. Az Apple egy egyszerű szoftveres megoldással letiltotta a készülék USB portján keresztül történő adatforgalmat abban az esetben, ha a készüléket több mint egy órája nem oldották fel.

A GreyKey fejlesztőinek sikerült áthidalniuk a problémát, amivel kikerülhető volt az USB korlátozás is, így zavartalanul lehetett folytatni az iPhone készülékek feloldását.

A Forbes jelentése szerint ismét sikerült az Apple-nek egy olyan megoldással előállnia, ami hatástalanítja a dobozt és ismét feltörhetetlenné teszi a készüléket. A biztonsági szakértők még nem tudják pontosan, hogy miként sikerült befoltozni a kiskaput. Az iOS 12 óta csak részleges adatkinyerés működik, így csak az olyan titkosítatlan adatokhoz lehet hozzáférni, mint például a fájlméretek. Az Apple most már újra elmondhatja, hogy az iPhone feltörhetetlen.

A kérdés már csak az, hogy ez az állapot meddig marad így, hiszen abban biztosak lehetünk, hogy a GrayKey fejlesztői már dolgoznak a megoldáson.

 

Reklám