Most a fixen: Édes2es ··· 18:00 Beton Dzsungel ··· 18:05 TECHMANIA

műsorvezetők - Bóta Gábor

Bóta Gábor

Bóta Gábor vagyok, a FIX tévében a Bóta Café műsorvezetője. 1957. október 30-án, Budapesten születtem. A lakásunkhoz közel lévő Állami Bábszínházban gyerekként többször végig néztem a repertoárt. Azóta hivatásos színházlátogató lettem. Színikritikus, ami persze a színház iránti rajongást is jelent. A Népszavánál dolgozom. Virág F. Éva díjam van, ez szakmai, újságírói díj, évente egyet adnak belőle, kiváló kulturális újságírásért. A Fix Tévében a Bóta Café műsorában arra törekszem, hogy a magyar kulturális élet jeleseit mutassam be oldott, de elmélyült beszélgetések segítségével. Szeretnék színesen, érdekesen értéket közvetíteni. 

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán végeztem, magyar-népművelés-esztétika szakon. Vitray Tamás riporterstúdiójába jártam. 1984-1988-ig az Egyetemi Lapok, 1988-1991-ig a Népszabadság, 1991-2008-ig a Magyar Hírlap, 2008-tól a Népszava munkatársa vagyok. Főleg kulturális témájú cikkeket, leginkább színházkritikákat, interjúkat, riportokat írok. Nyolc évig a Magyar Rádióban voltam külső munkatárs, hét évig a Terézvárosi Kábeltévében vezettem és szerkesztettem műsort. Majd körülbelül tíz esztendeig a Budapest Televízióban volt portréműsorom, jelenleg pedig a FIX tévében van. A Magyar Televízió számára is készítettem riportfilmeket, például a műsoros éjszakai bárokról, a 100 éves Fővárosi Nagycirkuszról (Sugár Ágnessel), a drámaíró versenyről. A Színház című szaklapban már egyetemistaként jelentek meg cikkeim. Aztán rendszeresen publikáltam az Új Tükör című hetilapban és a Kritika című folyóiratban. A Népszaván kívül írok a Pesti Műsorba és a Pepita Magazinba. A Klubrádióban hetente jelentkező színházkritikai rovatom van az Ötös című műsorban, amit, ha Gálvölgyi Jánosnak más elfoglaltsága van, vezetek is. Több helyen tanítottam a szakmát, a Népszabadság Oktatási Stúdiójában hosszú ideig. 

Könyvek: Mi van a maszk mögött?, Mi van az álarc mögött?, Arcok a Szkénéből, Sinkovits, (társszerző), Szóváltások, Bessenyei (szerkesztő, társszerző), Hofi (szerkesztő, társszerző, Gálvölgyi (társszerző), Kállai (szerkesztő, társszerző), Új beszélgetések, Komlós Juci ( társszerző), Koltai Róbert-Pogány Judit, Agárdy (társszerző), Gyémántográfia, Csókos asszony.

FIX TV 2018
Kapcsolat Médiaajánlat készítette: fswd.hu