fbpx

OSZVALD MARIKA: "Ordítva elkezdtem sírni, mert annyira fájt…" – Bóta Café | 2020.09.01

Vámos László: „Marika ez csodálatos volt. Nagyon szeretném látni, ha még nyolcvan éves korodban is ezt csinálod.” – interjú Oszvald Marikával a Bóta Café-ban

Oszvald Marika, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő volt a Bóta Café mai adásának a vendége. Elmondása szerint a koronavírusos időszak nagyon izgalmas volt számára. A színházon kívül rengeteg más dolog is érdekli, és ezekre a dolgokra most több ideje jutott. Leginkább a ház körül tevékenykedett, pl.: takarítás, varrás, a kert rendbetétele stb. Elmondta az ezen időszak alatt kialakított kis rutinját is. Nem érintette annyira nehezen, hogy a színházak bezártak, mert tudta, hogyha ennek vége, akkor visszamehet. Október-november környékén újra színpadra fog állni a leállás után.

Marika elmondta, hogy ő a való életben egy alázatos típus és a külsőségekkel annyira soha nem foglalkozott, őt inkább a lelki dolgok érdekelték mindig. A Mágnás Miskában a női szerepet 63 éves korában még játszotta. A művésznő elmesélt néhány érdekes történetet, amely a színházban történt vele, ilyen volt például A víg özvegy, amelyet Münchenben játszottak és az előadás végén, Vámos László egyszer csak azt mondta:

„Marika ez csodálatos volt. Nagyon szeretném látni, ha még nyolcvan éves korodban is ezt csinálod.”

Elmondása szerint a tánc jobban megy neki, mint a járás. A színpad gyakorlatilag megfiatalítja őt. Szülei mind ebben a szakmában dolgoztak. Marika eleinte kereskedelmet tanult, a szülei hatására. De már gyerekkorában tudta, hogy a színpadon szeretne szerepelni. 4-5 évesen gyerekszerepeket kapott, akkor ezek még némaszerepek voltak, de nagyon-nagyon élvezte ezeket. Nem használták gyerekszínésznek, csak úgymond beugróként tevékenykedett, ebben a korban. Édesapja elmondása szerint is egy nagyon jó gyerek volt a művésznő, csak irányítani kellett őt a helyes útra.

Megemlítette a főiskolai időszakot is, ami számára egy jó korszak volt és nagyon sokat tanult. Eleinte a beszéddel volt gond Marikánál. Gyakorlatilag kilátástalan helyzetben volt beszédtechnikából, úgyhogy inkább nem is vizsgáztatták le. De mára ez már teljesen megváltozott, mert rengetegen a hangjáról ismerik fel. Mesélt a trükkökről, figurákról, amiket ez idő alatt megtanult vagy kigyakorolt. Tanult artistaiskolában is, de manapság már a tévéből, vagy a Youtube-ról is át tud venni egy-két figurát, amelyet fel tud használni az előadások alkalmával.

A művésznő szerint a szeretet miatt érzi nagyon jól magát a színpadon, nem tudja megunni a már ezerszer előadott darabokat sem. Szereti saját magát, azt, amit csinálni és szereti a közönséget is, és szerinte ezért tud ilyen energikusan a mai napig fellépni. Amikor fellép a színpadra, abban a pillanatban a közönség elkezd tapsolni, de elmondta, hogy ő ezt annyira nem szereti, illetve el is mesélt egy konkrét ilyen esetet, ami vele történt.

„Bementem és meghajoltam, és tapsoltak és nem hagyták abba, és még mindig tapsoltak és nem hagyták abba és akkor meghajoltam és kimentem.”

Marika jobban örülne, ha a végén tapsolnának az előadásnak. A János vitézben, ő játssza a boszorkányt és elmondása szerint ebben az előadásban nincs annyira jelen. Emellett elmesélte a Fehér Balázs Benő által rendezett Csehov: Sirály c. darabot, ahol Oszvald Marika játssza Arkagyina szerepét. Szóval a rendező felhívta Marikát. Először ő sem hitte el, hogy miért pont őt választotta a fiatal rendező. Benő elmesélte a koncepcióját, és teljesen átírták az egész szöveget, aminek a megtanulása is nehéz volt. Összességében szerette ezt csinálni, az új környezetet, az új színészeket, a rendezőt, az egész stábot.

Marika mesélt a Bamako Rally-ról, amelyen nemrég vett részt. A művésznő lányának a párja hívta meg és vitte magával őt erre a kalandra. Nagyon-nagyon élvezte ezt a versenyt.  Rengeteg helyen megfordultak, családokat látogattak meg, iskolákban, kórházakban jártak. Ezekből a kalandos történetekből osztott meg jónéhányat Marika, itt a Bóta Café-ban.

Elmesélte, hogy nagyon társaságkedvelő, de szeret egyedül is lenni. Akire elmondása szerint mindig számíthat, az a szülei, a gyereke, a volt férje. Ezen kívül van két barátnője és ennyi. Szóval szereti az embereket, de csak keveset enged igazán közel magához.

Reklám