fbpx

POLYÁK LILLA: “Addig fájt a legjobban, amíg még nem látszott” – Bóta Café | 2020.07.28.

„Amíg szeretnél szerepelni, addig nem vagy elég érdekes, amikor érdekes vagy, akkor már nem akarsz érdekes lenni.” – interjú Polyák Lillával a Bóta Café-ban

Polyák Lilla színésznő, énekesnő volt a Bóta Café újabb adásának a vendége. Lilla saját bevallása szerint már kislány kora óta céltudatos személyiség, és már 6 évesen tudta, hogy majd színpadon szeretne állni. Óvodában is imádott szerepelni, verseket mondani, ugyanakkor zárkózott gyerek volt, de ha a színpadról volt szó, akkor kinyílt. Sohasem volt az a könnyen barátkozó típus és most is megválogatja a barátait. Édesapját 11 éves korában veszítette el. Mesélt az ő halála utáni időszakról és arról, hogy édesapja mennyire büszke volt rá, amikor énekelt. Ez a haláleset volt számára az első olyan sokk, ami egész gyerekkorát végigkísérte és, ami most is mély érzéseket vált ki belőle.

Amikor bekerült a gimnáziumba, már kínosnak érezte a versmondást, és be akarta fejezni. Ekkor kezdett el egy rockzenekarban énekelni. Ebből aztán jött a musical és ezt folytatta Pestre kerülése után is. Azonban Budapesti kalandja kezdete előtt, külföldön akarta kipróbálni magát, egyenesen Amerikába szeretett volna menni és tanulni, ám édesanyja nem engedte. Vágyott a budapesti pezsgésre, az éjszakai életre, és ezért is akarta elhagyni Győrt, és Budapestre költözni. Ez össze is jött neki, hiszen érettségi előtti utolsó évében felkerült Budapestre. Lilla a gimnázium elvégzése után, nem akart rögtön a Színház -és Filmművészeti Főiskolára jelentkezni, ezért Győrbe felvételizett, a színházba. Az alapokat itt tanulta meg, és elmondása szerint még ezután is, amikor bekerült a főiskolára, nagyon le volt maradva a többiektől. Prózai színész szakra vették fel, ahol elvárták tőle, hogy a szerepeihez hűen nőiesen öltözködjön és viselkedjen. Ez azért volt nehéz Lilla számára, mert ő gyerekkorában inkább bő pulcsikba járt és nem igazán mutatta meg nőiességét, ez a főiskolán már megváltozott.

A főiskola elvégzése után külföldre költözött, ami úgy történt, hogy különböző meghallgatásokat tartottak, itt Magyarországon külföldi színdarabokra, és Lilla ennek köszönhetően jutahatott ki a határon túlra. Az ABBA Show, volt életének egyik legnagyobb sikere, amelyre pont itt hazánkban kerestek színészeket, és egyetlen magyarként Lillát választották ki. Ugyanakkor, ekkor már szerződése volt a Vígszínházzal, de a külföldi felkérés miatt felmondott. A művésznő eleinte párhuzamosan akarta a kettőt csinálni, ám Marton László teljesen elzárkózott ettől, és azt mondta, hogy nem fogják egy pályakezdőhöz egyeztetni a Vígszínház előadásait, és választásra kényszerítették. Lilla döntése a külföldi kalandra és a nemzetközi színtérre esett. A turnét követően szerződött a Mozart című musicalbe Bécsben, és eközben összeházasodott első férjével Homonnay Zsolttal. Az újdonsült pár ekkor még alig tudott találkozni, mert mind a ketten más országban dolgoztak, aztán a hazaköltözés mellett döntöttek. Ekkor Lilla megkapta Anna Karenina szerepét itthon, illetve rengeteg új lehetőséggel bombázták meg. Zenés darabokat játszott, és az Anna Karenina szerepe is egész életében elkísérte, minden életszakaszban eljátszotta már ezt a darabot.

Miután Zsolt és Lilla hazaköltöztek Magyarországra, nem sokkal később érkezett első kisfiúk. Ekkor még Lilla szülés után vissza tudott menni a színházba dolgozni, ám amikor újra elindult volna a szekér, érkezett a következő gyerek. Polyák Lilla elmondása szerint ekkor jött a törés az életében. Az Operett Színházban nem nézték jó szemmel az újabb gyermeke születését, és az addig általa játszott szerepeket sem kapta vissza. Ám Lilla azt vallja, hogy amint valahol bezáródik egy ajtó, ott kinyílik egy másik, és nemsokkal ezt követően a Madách Színházban, már sikerült újra munkába állnia, és rengeteg új szerepet kapott.

A Bóta Café-ban mesélt, hogy milyen mélységeket vihet bele egy szerepbe egy színész. Akár az új István a király darabban, amely Lillának egy nagyon izgalmas szerep volt, amely rengeteg új lehetőséget adott neki. Elmondása szerint egyik színházhoz sem tartozik igazán, inkább kívülállónak vallja magát. Mesélt a bulvár és saját maga kapcsolatáról. Elmondta a véleményét a bulvársajtóról, és arról, hogy a különböző médiumok, hogyan vélekedtek a válásáról és az új kapcsolatáról, amellyel szerinte sokkal többet foglalkozott a sajtó, mint a volt férjével töltött boldog időszakkal. A válása után került a bulvárújságok címlapjára és az erről alkotott véleménye a következő:

„Amíg szeretnél szerepelni, addig nem vagy elég érdekes, amikor érdekes vagy, akkor már nem akarsz érdekes lenni.”

Majdnem 20 évig voltak együtt, ebből 16 évet házasságban éltek, és ez egy őszinte, igaz kapcsolat volt Lilla szerint, addig, amíg működött. Nem haragtartó típus, és azt vallja, hogy a gyerekeknek ugyanúgy kell az édesapjukkal lenniük, függetlenül attól, hogy ő egy új kapcsolatban él egy másik férfival, Gömöri András Mátéval, akit a gyerekek csak „napának” szoktak szólítani, ami a nevelőapa rövidítése. Természetesen ettől még Zsoltra tekintenek úgy, mint az igazi apjukra. Mindössze ez egy gesztus a gyerekek felől, hogy elfogadták Mátét, mint nevelőapát. Lilla a válás után sokáig nem akart új kapcsolatot, és leszögezte magában, hogy soha többet nem akar pályatárssal összejönni, és idősebb férfit akar maga mellé, de jött Máté, aki igazából semelyik kritériumnak nem felelt meg, de mégis kialakult a szerelem köztük. Azóta is mindenben támogatják egymást. Végezetül Polyák Lilla mesélt még kicsit a Mintaapák című sorozatban betöltött szerepéről, illetve élményeiről is.

 

Reklám