fbpx

Svájc azt kéri, hogy törjük fel a választási rendszerét!

svájc, billentyűzet, hacker, fehérkalapos, választási rendszer
Svájc egy érdekes kísérlettel állt elő, amelynek eredményeként egy biztonságosabb internetes választási rendszerrel rendelkezhet.

A világon még nem terjedt el az internetes szavazás, mivel számtalan biztonsági kérdés merül fel, amelyekre nem születtek még megfelelő megoldások. A svájci kormány éppen ezért egy érdekes tervvel állt elő, miszerint pénzjutalomban részesíti azokat a fehérkalapos hackereket, akik rést találnak az internetes választási rendszerükben. A terv része, hogy február 24-től egy próba választás kerül megrendezésre és a betőröknek négy hét áll rendelkezésükre, hogy hibákat találjanak. A próba választás hossza megegyezik egy rendes választásnak az idejével, így lényegében a szimuláció teljesen megfelel a valóságnak.

svájc, switzerland, választási rendszer, fehérkalapos hackerek, hacking, rendszer, manipuláció, szavazat, informatika, internet, számítógép
Svájc tökéletesi az e-választási rendszert?

Svájci Posta regisztrációhoz köti a részvételt, amennyiben ez nem történik meg akkor nem leszünk legálisan felhatalmazva arra, hogy megtámadjuk a választási rendszert. Nem csak svájci állampolgárok jelentkezhetnek, hanem a világ bármely pontjáról részt vehetünk a kísérletben. A fehérkalapos hackerek a kísérlet szabályzatának megfelelően tehetik közzé eredményeiket.

Amennyiben észrevétel nélkül manipulálni tudjuk a szavazati eredményeket akkor 30,00 és 50,000 CHF (~8,5 millió – 14 millió forint) közötti pénzjutalom ütheti a markunkat. Szerver oldali sérülékenység esetén 10,000 CHF (~2,8 millió forint) jár, míg 100 CHF (~28,000 forint) a jutalmunk azért, ha olyan kódot találunk, amely ellentmond az ajánlott biztonsági gyakorlatoknak.

A svájci törvények minden állampolgár számára biztosítják a szavazati jogot, függetlenül attól, hogy éppen az országban tartózkodnak-e vagy sem. A külföldön élő svájci állampolgárok már egy ideje szorgalmazzák az internetes szavazati rendszer bevezetését, mivel a postai úton történő szavazás lassú és megbízhatatlan. Svájcban közvetlen részvételen-alapuló demokrácia van érvényben, ahol a közösség minden tagja személyesen részt vehet a közügyek eldöntésében. Ennek tudatában nem meglepő, hogy az elmúlt két évben több, mint tizenként szavazást tartott az ország.

svájc, fehérkalapos hackerek, switzerland, informatika, betörő, szerver, számítógép, választási rendszer, internet, e-választás, politika
Már több, mint 2000 hacker jelentkezett a kísérletre.

Nem Svájc az egyetlen, akik kísérleteznek az internetes szavazati rendszerrel, de a manipuláció veszélye miatt sok ország mégsem vezette be ezt a fajta lehetőséget. A jelenlegi svájci törvény értelmében a referendumok 10 százalékát teheti ki internetes szavat, míg alkotmánymódosítás esetén ez a arány 30 százalék.

Reklám