fbpx

SZELLŐ ISTVÁN: “Még mindig a televízió a legfigyelemfelkeltőbb…” – Bóta Café | 2020.08.04.

 „Régen úgy jutott fel a kazetta Budapestre, hogy a miskolci tudósító odaadta a mozdonyvezetőnek…” – interjú Szellő Istvánnal

A Bóta Café legújabb adásának a vendége az újságíró és televíziós műsorvezető, Szellő István volt.  Kezdetben újságíró szeretett volna lenni, azon belül is sportújságíró. A Népsportnál töltötte a nyári gyakorlatát iskolás korában, és ez ekkor nagyon tetszett neki. Azonban akkoriban nem volt ilyen főiskolai szak itthon, csak Moszkvában és Prágában.

Ösztöndíjjal került be a prágai egyetemre, eleinte nem tudott csehül, ezért két szemeszter nyelvelőkészítője volt. Amit megtanult, hogy Magyarországon akkoriban kicsit lazább volt az élet, mint a cseheknél. A Bársonyos forradalom idejében interjúkat készített és rengeteget forgattak kint. Ilyenkor tudta leginkább hasznosítani a cseh nyelvet. Például Václav Klaus, későbbi politikus is, inkább az ő kérdéseire válaszolt csehül, ő jobban örült, ha az anyanyelvén kérdezték. Szellő István, Václav Havellel és Bohumil Hraballal is készített interjút. Mesélt is egy érdekes történetet erről az időszakról. Az Aranytigris nevű söröző volt Hrabal törzshelye, de amikor mentek, hogy interjút készítsenek vele, ő nem volt ott. A csapos Kersko-ba irányította őket, mert ott volt Hrabal hétvégi háza. Kimentek, megtalálták a házat, István bekopogott az ablakon és eleinte úgy tűnt Hrabal nagyon dühös, mert kicsapta az ajtót, de végül behívta őket, és ezután egy nagyon jó interjút készítettek vele. Ezen kívül számos amerikai elnökválasztáson is forgatott.

Elmondta, hogy most már teljesen más a technika, mint anno. Régen úgy jutott el Budapestre a kazetta, a híradós anyaggal, hogy a miskolci tudósító odaadta a mozdonyvezetőnek azt, és például a Keletiben átvette a stáb, így kötött ki végül a stúdióba. Azt is elmondta, hogyan viselkedik egy híradós és, ez mennyire másabb, mint amiket előtte csinált, interjúk és külső helyszínes forgatások. A híradó felépítéséről, dramaturgiájáról is mesélt, ami elmondása szerint ki van számítva és a nézettség miatt is van egy adott felépítése a híradónak. Mindig a legfontosabb történéssel indul az egész. Általában a balesetekkel kezdik, és nyilván a lazább, pl. állatokról szóló hírek a végén vannak. Nincs teljesen betartva a szabályos hírsor. A nézettség az egyik legmeghatározóbb tényező, de magától a műsorvezetőtől is függ a nézettség.

Elmesélte, hogy mennyivel volt másabb az egész híradó a koronavírus-járvány miatt és, hogy ezt hogyan tudták áthidalni. A vírus miatt nem volt folyamatosan adásban, és ez sokszor ki is zökkentette a megszokott rutinjából. A híradós bakikról is mesélt István, illetve sokszor volt olyan, hogy ő is elröhögte magát a hírolvasás közben.

Választ kaptunk arra a kérdésre is, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a jó híradósnak. Szellő István elmondása szerint, ő még a nagyoktól tanulta a szakmát. Amikor az RTL-be került, eleinte kellett egy televíziós tapasztalat, egy nagyon nagy önfegyelem, ezek mellett szerinte nagyon fontos a pontosság. Ő még jelen volt a kezdetektől, amikor gyakorlatilag a semmiből elindult a csatorna. Ezeket az időket István nagyon élvezte. Mostanra rengeteget változott minden. Sok fiatallal dolgozik együtt, fejlettebb lett a stáb, a stúdió, az egész televízió. A kutatások is azt bizonyítják, hogy az RTL Klub híradója a legkiegyensúlyozottabb, és Szellő szerint ezeknek a tényezőknek mind köze van ahhoz, hogy ezt a titulust elnyerték.

István elmondása szerint:

„Még mindig a televízió a legfigyelemfelkeltőbb…”

Ezért is van, hogy a híradón keresztül rengeteg adományt gyűjtöttek rászoruló, beteg gyerekeknek, ugyanis szerinte a televízió hitelesebb, mint az internet.

A bulvárban ő is szereplő, de elmondása szerint ő nem az a típus, aki hetente megjelenik ott, és minden követ megmozgat, hogy címlapon legyen valamivel. Nem olvas bulvárt, viszont ehelyett nagyon sok időt tölt a gyerekeivel, noha nem él velük együtt. Két nagyobb fiával rengetegszer jár külföldre. Elmesélte azt a történetet, hogy 2001. szeptember 11-én a terrortámadás napján, ő nászútra ment. Elmondták neki mi történt, eleinte nem hitte el, de Velence térségében megálltak és egy benzinkúton látta a tévében a szerencsétlenséget, ezután rögtön visszafordult.

Jelenlegi párkapcsolatáról is szót ejtett, illetve arról, hogy szabadidejében, gyakran néz természetfilmeket, krimiket. Sokat utazik, és ha külföldön van, akkor is bekapcsolja az ottani híradót a televízión. A televíziózás mindig ott van az életében, akár a mindennapjaiban is, és sokszor gondolkozik tévés fejjel egy-egy kép, vagy videó kapcsán. Emellett tart előadásokat az országon belül, néha-néha becsúszik egy pár külsős forgatás is. Összességében István nagyon élvezi ezt csinálni, és szerinte a személyisége is segíti ebben.

Reklám