fbpx

SZINETÁR DÓRA: "Ma már bizonyos dolgokat nem engedhetsz meg magadnak…" – Bóta Café | 2020.08.25.

„Olyan mennyiségű emberi sértettség, fájdalom és lelki nyomor jött szembe a kommentekből, hogy ott elkezdtem máshogy látni az embereket.” – interjú Szinetár Dórával a Bóta Café-ban.

Szinetár Dóra, Jászai Mari-díjas színésznő volt a Bóta Café legújabb adásának a vendége. Mesélt az általános iskolai élményeiről, ami elmondása szerint egy nagyon nehéz időszak volt számára, az ismertsége miatt. Sokszor kiközösítették, piszkálták emiatt. A gyerekek számára ebben a korban érdektelen volt az, hogy híresek legyenek, és inkább teherként élték meg, hogyha valaki színész vagy a művészet bármelyik más ágát űzi. Máshogy reagált az egész világ, nemcsak a gyerekek. A másik dolog, ami miatt nem tetszett Dórának ez a közeg, az pedig a más érdeklődési körök a többi gyerekkel szemben. Rengeteget járt be a színházba, és itt nagyon sok színésszel találkozott, beszélt, gyerekként és talán ebből is adódott számára az érdeklődési körök megváltozása. A végén magántanuló lett és úgy végezte el az iskolát.

Ezután gimnáziumként elment a Táncművészeti Főiskola, néptánc-színpadi tánc szakára. Musicaleket nézett otthon, sokat el is énekelt. Kívülről tudta az egészet. Ekkor már járt külön tánctanárhoz, de érezte magában, hogy ezeket a darabokat nem nagyon tudja eltáncolni. Ennek is köszönhető volt, hogy erre a szakra felvételizett, hogy musical színész lehessen. A másik nagy nehézség az éneklés volt számára. 10 éves kora óta énekelt, de elmondása szerint, akkor még egy képzetlen gyerekhangon. 14-15 évesen pedig változott a hangja és ez nagyon kemény volt számára, hogy azokat az előadásokat, amiket eddig gyerekhangon énekelt, újra elő tudja adni azon a hangon.

Dóra elmesélte, hogy elég szabadszájú és ezt gyerekkorából hozta, többek között szerinte ezért is szeretik őt interjúalanynak, mert mindenről tud beszélni, és gyakorlatilag nincs olyan téma, amiről ne lenne véleménye. Mesélt a legutóbbi interjújáról, amit a Magyar Narancsban készítettek vele, ahol az Operettszínház jelenlegi balettigazgatójáról, Apáti Bencéről is kérdezték, akinek egy televíziós műsora is van, ahol kifejti véleményét. Szinetár Dóra szerint a műsorban Apáti rengeteg embert, embercsoportokat szokott megbántani és ebben az interjúban Dóra kifejtette ezzel kapcsolatban is a véleményét.

És erre Apáti Bence azt nyilatkozta, hogy:

„Én lenáciztam és én fröcsögtem, de én nem náciztam és nem fröcsögtem.”

Mesélt Makranczi Zalánnal közös gyerekükről, Benjaminról, aki Down-szindrómás. Amikor ezt megosztotta a Facebookon, rengeteg csúnya kommentet kapott. Dóra meg akarta előzni a pletykákat és ezért is osztotta meg a nagyvilággal Benjamin betegségét. A sok rosszakaró komment mellett, kaptak olyan hozzászólásokat is, amiben csodálták őket, és felnéztek rájuk, de Dóra szerint őket ezért nem kell az égig magasztalni, ők ugyanolyan családként működnek, mint az összes többi másik család.

Szinetár Dóra a magyarországi UNICEF egyik nagykövete, ahol külön órákat is tart. Ennek a programnak a neve, az Ébresztő-óra. Itt rengeteg témáról beszélgetnek, az afrikai gyerekektől kezdve, az internetes zaklatásig mindenről.

Elmesélte, hogy egyes televíziós műsorokban, vagy akár a színházban is kapott bántásokat, negatív véleményeket. Az Operettszínházban, Kerényi Miklós Gáborral volt nézeteltérése, és ő illette Dórát negatív hozzászólással. Itt leginkább a légkört emelte ki a művésznő, mint negatív tényező, ebben a színházban. Hivatalos ítélet Kerényivel szemben a mai napig nincs, de Szinetár Dóra elmondása szerint teljesen ellehetetlenítették őt. Dolgozhat ugyan, de nem, mint rendező vagy színházigazgató.  Ezzel szemben felhozta a Szente Vajkkal történt közös munkát, a Shrekben. Ahol Vajk félrehívta őt és azt mondta neki, hogy „te csodálatos vagy”, ekkor Dóra elbőgte magát.

Most már a Thália Színházban van, és az Operettből váltott. Kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot. Schell Judit elhívta őt, hogy vegye át három szerepét. Az egyik ilyen darab, egy német dráma, a másik pedig két vígjáték, A rövid a póráz, amelyben Molnár Piroskával, Szabó Győzővel és Pindroch Csabával játszik együtt. Illetve a Legszebb férfikor című előadás, amelyben egyedüli nőként szerepel. Emellett lesz majd egy musical is, amelyben megjelenik.

Reklám