fbpx

Valós név nélkül már nem is lehet kommentelni Ausztriában?

Egy osztrák törvényjavaslat szerint csak valós névvel kommentelhetnek a felhasználók, ellenkező esetben súlyos büntetésre számíthatnak.

Az osztrák kormány egy törvényjavaslatot nyújtott be, melynek értelmében az osztrák felhasználók csak akkor írhatnak kommenteket nagyobb weboldalakra, ha előtte megadják valós keresztnevüket, vezetéknevüket és lakcímüket. Ez a javaslat nagyban összeegyeztethető azzal a törvénnyel, amelyet Kínában vezettek be pár évvel korábban. A becenevek használata nincs megtiltva, így nagyobb nyilvánosság előtt a felhasználóknak megmarad az anonimitás. A hatóságok, viszont könnyedén fel tudnának lépni azok ellen, akik más felhasználókat zaklatnak vagy éppen törvényt sértenek az interneten. A törvény komolyan büntetné azokat a cégeket, akik nem tesznek eleget a törvénynek és akár €500,000 (kb. 160 millió forint) bírságot is kiszabhat a hatóság, sőt ennek a dupláját is kiszabhatják, ha a cég ismételten törvényt sért.

A törvény csak azokat a weboldalakat érintené, amelyek több, mint 100,000 regisztrált felhasználóval rendelkeznek, éves bevételjük meghaladja az 500,000 euró határt vagy 50,000 euró feletti kormányzati sajtótámogatásokat kapnak. A törvény mentesíti az e-kereskedelmi honlapokat, valamint azokat, amelyek nincs reklámbevételük.

A tervezett javaslat 2020-ban lépne érvénybe, ha az EU is elfogadja.

A weboldal üzemeltetőire hárulna a felhasználók adatainak ellenőrzése is, viszont ennek pontos módszeréről nem rendelkezik a törvényjavaslat. Ezzel együtt a nagyobb weboldalak üzemeltetőinek ki kell jelölniük egy személyt, akinek feladata a törvény betartása és szükség esetén nyilvánosságra hozza a felhasználói adatokat. Amennyiben a kijelölt személy nem végzi megfelelően feladatát, úgy mulasztás miatt 100,000 euróig (kb. 32 millió forint) büntethető.

A törvényjavaslatot több bírálat is érte, főleg, ami a mentességet illeti. A javaslat célja a különféle internetes atrocitások visszaszorítása és ezzel együtt növekedési lehetőséget biztosít a kezdő weboldalaknak. A törvényjavaslatot kritiázálók szerint a törvény védené a kisebb gyülőletcsoportokat is, melyek kis felhasználói bázisokkal rendelkeznek és nincs reklámbevételük. A törvényjavaslat politikai szempontból is érdekes, mivel az új törvény értelmében a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpártnak nem kellene módosítania az általa közzétett tartalmakon.

kurz, strache, törvényjavaslat, internet, anonimitás, törvény, bírság, felhasználó, adatbázis, hekkertámadás
Sebastian Kurz, Ausztria kancellárja és Heinz-Christrian Srache, Ausztria alkancellárja.

Az sem biztos, hogy az EU elfogadja a törvényjavaslatot, mivel ennek fényében számos európai cég komolyabb büntetésre számíthat Ausztriában, mint saját hazájukban.

Az anonimitás és a intimszféra megőrzése egyre égetőbb kérdés lesz a felhasználók körében. A valós nevek és lakcímek megadásával elképzelhető, hogy csökken a gyűlöletbeszéd az interneten, de ezzel együtt elveheti a felhasználók kedvét attól, hogy értékes megjegyzéseket és történeteket tegyenek közzé. A kiberbiztonság tekintetében pedig hatalmas teher nehezedne a nagyobb weboldalakra, főleg, hogy a hekkerek aranybányaként tekintének ezekre az oldalakra. Egy sikeres hekkertámadás esetén több ezer felhasználó adatait szereznék meg az illetéktelen behatolók, ami komoly adatbiztonsági kérdéseket vetne fel. Továbbá az is kérdéses, hogy ilyen intézkedésekkel az adott országok mennyire tudják megőrizni a szólás szabadságát, mivel valamennyi kritikus tart a digitális cenzúra kiépülésétől. (Engadget)

Reklám